Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

În anul 2023, s-au investit peste 19 milioane de euro în sistemul de sănătate din județ

Raport de investiții în sănătatea bihoreană pentru anul 2023

În anul 2023, s-au investit peste 19 milioane de euro în sistemul de sănătate din județ

Luni, 22 ianuarie 2024, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, alături de managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Dr. Gheorghe Carp, au prezentat un raport detaliat al investițiilor făcute în infrastructura de sănătate din Bihor în anul 2023.

           În anul 2023, s-au investit peste 19 milioane de euro în sistemul de sănătate din județ, din care 12,5 milioane euro proveniți din fonduri europene și din bugetul local, 3,6 milioane de euro din bugetul spitalului și 3 milioane de euro de la Ministerul Sănătății. În acest context, primarul, Florin Birta, l-a felicitat pe managerul spitalului, Dr. Gheorghe Carp, pentru faptul că a reușit să gestioneze activitatea astfel încât spitalul să dispună de fonduri proprii pentru desfășurarea normală a  activității medicale, plata la timp a salariilor și participarea la investiții.
            Primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, a detaliat cele mai importante investiții în infrastructura de sănătate realizate sau începute în anul 2023: *reabilitarea Staționarului I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, proiect în valoare de 8,7 milioane de euro *modernizarea și extinderea ambulatoriul integrat din cadrul Staționarului I, proiect cu o valoare totală de 13 milioane de euro *reabilitarea Staționarului II, de pe strada Corneliu Coposu, proiect încadrat în următoarea etapă în valoare de 9,6 milioane de euro, cu cofinanțare din bugetul spitalului *parcarea supraetajată de pe strada Gheorghe Doja, care va dispune de 516 locuri de parcare, în valoare de 9 milioane de euro *realizarea scării de incendiu și reabilitarea termică a Staționarului I, proiecte cu cofinanțare din bugetul propriu al spitalului *dotarea cu patru aparate medicale de ultimă generație, investiție în valoare de  3 milioane de euro, cu finanțare din bugetul Ministerului Sănătății *proiect strategic în domeniul sănătății RO-HU, în valoare de 7,3 milioane euro.
              Primarul Florin Birta a precizat că administrația locală dorește ca pacienții să beneficieze atât de servicii medicale la cel mai înalt nivel, dar și de condiții de spitalizare de cea mai bună calitate. În acest context, Dr. Gheorghe Carp a pus accent pe faptul că aproape 9 milioane de euro s-au investit în 2023 pentru a reabilita și a dota spitalul. Printre cele mai semnificative dotări amintim: angiograf monoplan cardiovascular, angiograf mobil pentru electrofiziologie, microscop operator cu sistem robotizat de vizualizare, paturi de spital etc.
            Aceste investiții au fost finanțate atât prin veniturile de la bugetul local și Ministerul Sănătății, cât si prin contribuția spitalului prin veniturile proprii. Așadar, spitalul a contribuit nu mai puțin de 4,5 milioane de euro pentru a moderniza și dota secțiile. Managerul spitalului și-a exprimat, de asemenea, aprecierea și recunoștința față de firmele din Bihor care au sponsorizat achiziția de aparate de performanță. Printre sponsorii principali se regăsesc: SC Vandana Com, Lotus Center, Aleegria Park, Termoficare Oradea, Pfizer România, SC Hidroelectrica SA și Holcim România.
            Un proiect amplu, pentru care urmează să se semneze contractul în zilele următoare, este cel de extindere și modernizare a compartimentului de terapie intensivă neonatală și amenajarea unui centru regional de training și formare în neonatologie. Acest proiect derulat prin PNRR va îmbunătăți creșterea calității și extinderea serviciilor medicale pentru pacienții nou-născuți aflați în stare critică prin extinderea capacității secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți cu cinci paturi, reabilitarea paturilor existente pentru nou-născuții critici și dotarea cu aparatură pentru screening-ul și prevenția unor afecțiuni la nou-născuți.
            În ceea ce privește investițiile viitoare, Managerul spitalului a precizat faptul că în scopul îmbunătățirii permanente a serviciilor medicale, este de la sine înțeles faptul că spitalul se va angaja și în proiecte viitoare de extindere, amenajare și dotare. Cel mai important proiect care urmează să fie demarat este construcția noului Spital de Boli Infecțioase de pe strada Vlădeasa, un proiect cu o valoare totală de peste 135 milioane de euro.
Lisa Crăiuț,
purtător de cuvânt

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:36:31 Ora standard a Europei de Est