Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În anul 2023, s-au investit peste 19 milioane de euro în sistemul de sănătate din județ

Raport de investiții în sănătatea bihoreană pentru anul 2023

În anul 2023, s-au investit peste 19 milioane de euro în sistemul de sănătate din județ

Luni, 22 ianuarie 2024, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, alături de managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, Dr. Gheorghe Carp, au prezentat un raport detaliat al investițiilor făcute în infrastructura de sănătate din Bihor în anul 2023.

           În anul 2023, s-au investit peste 19 milioane de euro în sistemul de sănătate din județ, din care 12,5 milioane euro proveniți din fonduri europene și din bugetul local, 3,6 milioane de euro din bugetul spitalului și 3 milioane de euro de la Ministerul Sănătății. În acest context, primarul, Florin Birta, l-a felicitat pe managerul spitalului, Dr. Gheorghe Carp, pentru faptul că a reușit să gestioneze activitatea astfel încât spitalul să dispună de fonduri proprii pentru desfășurarea normală a  activității medicale, plata la timp a salariilor și participarea la investiții.
            Primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, a detaliat cele mai importante investiții în infrastructura de sănătate realizate sau începute în anul 2023: *reabilitarea Staționarului I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, proiect în valoare de 8,7 milioane de euro *modernizarea și extinderea ambulatoriul integrat din cadrul Staționarului I, proiect cu o valoare totală de 13 milioane de euro *reabilitarea Staționarului II, de pe strada Corneliu Coposu, proiect încadrat în următoarea etapă în valoare de 9,6 milioane de euro, cu cofinanțare din bugetul spitalului *parcarea supraetajată de pe strada Gheorghe Doja, care va dispune de 516 locuri de parcare, în valoare de 9 milioane de euro *realizarea scării de incendiu și reabilitarea termică a Staționarului I, proiecte cu cofinanțare din bugetul propriu al spitalului *dotarea cu patru aparate medicale de ultimă generație, investiție în valoare de  3 milioane de euro, cu finanțare din bugetul Ministerului Sănătății *proiect strategic în domeniul sănătății RO-HU, în valoare de 7,3 milioane euro.
              Primarul Florin Birta a precizat că administrația locală dorește ca pacienții să beneficieze atât de servicii medicale la cel mai înalt nivel, dar și de condiții de spitalizare de cea mai bună calitate. În acest context, Dr. Gheorghe Carp a pus accent pe faptul că aproape 9 milioane de euro s-au investit în 2023 pentru a reabilita și a dota spitalul. Printre cele mai semnificative dotări amintim: angiograf monoplan cardiovascular, angiograf mobil pentru electrofiziologie, microscop operator cu sistem robotizat de vizualizare, paturi de spital etc.
            Aceste investiții au fost finanțate atât prin veniturile de la bugetul local și Ministerul Sănătății, cât si prin contribuția spitalului prin veniturile proprii. Așadar, spitalul a contribuit nu mai puțin de 4,5 milioane de euro pentru a moderniza și dota secțiile. Managerul spitalului și-a exprimat, de asemenea, aprecierea și recunoștința față de firmele din Bihor care au sponsorizat achiziția de aparate de performanță. Printre sponsorii principali se regăsesc: SC Vandana Com, Lotus Center, Aleegria Park, Termoficare Oradea, Pfizer România, SC Hidroelectrica SA și Holcim România.
            Un proiect amplu, pentru care urmează să se semneze contractul în zilele următoare, este cel de extindere și modernizare a compartimentului de terapie intensivă neonatală și amenajarea unui centru regional de training și formare în neonatologie. Acest proiect derulat prin PNRR va îmbunătăți creșterea calității și extinderea serviciilor medicale pentru pacienții nou-născuți aflați în stare critică prin extinderea capacității secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți cu cinci paturi, reabilitarea paturilor existente pentru nou-născuții critici și dotarea cu aparatură pentru screening-ul și prevenția unor afecțiuni la nou-născuți.
            În ceea ce privește investițiile viitoare, Managerul spitalului a precizat faptul că în scopul îmbunătățirii permanente a serviciilor medicale, este de la sine înțeles faptul că spitalul se va angaja și în proiecte viitoare de extindere, amenajare și dotare. Cel mai important proiect care urmează să fie demarat este construcția noului Spital de Boli Infecțioase de pe strada Vlădeasa, un proiect cu o valoare totală de peste 135 milioane de euro.
Lisa Crăiuț,
purtător de cuvânt

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:49 Ora de vară a Europei de Est