Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dna Lucreția Iftimie, din Oradea, a plecat la Bruxelles

Pentru a participa la Sondajul Deliberativ®Paneuropean,

Dna Lucreția Iftimie, din Oradea, a plecat la Bruxelles

Răspunzând la un sondaj CURS pe tema Schimbărilor climatice (încălzirii globale) și a imigrației, dna Lucreția Iftimie, din Oradea, a fost invitată să participe la un Sondaj Deliberativ®Paneuropean, la o dezbatere interesantă programată la Bruxelles, în perioada 29-31 mai 2009, alături de aproximativ 400 de persoane intervievate din toate cele 27 de țări ale U.E.

 Întâmplarea face să o cunoaștem pe dna Lucreția Iftimie. De ani de zile, dumneaei nu refuză să-ți facă publice opiniile de fiecare dată când cineva i-a cerut să participe la un sondaj, indiferent de problemele puse în discuție. Stăpânită de cele mai bune intenții și având un spirit civic (justițiar) foarte ascuțit, optimistă și deschisă din fire, dna Lucreția Iftimie crede în schimbarea în bine a lucrurilor. Nu face politică de partid, dar, ca simplu cetățean (pensionar), dorește să spună lucrurilor pe nume, fiind convinsă că mai devreme sau mai târziu, cineva va urni lucrurile și va schimba macazul!
 La Bruxelles, România a fost reprezentată de 14 persoane de diferite vârste și din toate categoriile sociale (selectate din București, Suceava, Brașov și Bihor - din care trei din Oradea: Anca Aurelia Ioniță, funcționar, Varga Tereza, profesor și Lucreția Iftimie, pensionar).
 Dna Lucreția ne-a povestit cu încântare și cu lux de amănunte cum a călătorit cu avionul din Cluj-Napoca la Budapesta și mai departe, cu un alt avion, până la Bruxelles, cum s-a împrietenit cu celelalte orădence, dar și cu inspectoarea de biologie din Suceava (dna Gabi Scutaru) și cu bucureșteanca Mihaela Rădulescu…, programul celor trei zile de dezbateri. Zilnic, întâlnirile în plen au alternat cu câte două dezbateri (dimineața și după-amiază) în grupuri mici, de câte 12 persoane (șase români și șase italieni, așa cum s-a întâmplat în cazul grupului din care a făcut parte și interlocutorul nostru). La discuțiile în plen, au fost invitați șapte experți, trei în imigrări (Giulia Lagana, Jeroen Beirnaert și Elizabeth Collet) și patru în schimbările climatice (Marie Helene Fandel, Mark Johnston, Stephen Boucher și Georg Brodach), precum și patru politicieni (Isabelle Durant, Jens Peter Bonde, Giuliano Amato și Toomas Hendrik Iives).
 „Migrarea selectată”, condusă de angajator
"În legătură cu imigrarea, eu consider că cea mai bună soluție ar fi „migrarea selectată”, condusă de angajator și supravegheată de guvernul fiecărei țări. În acest fel, migranții acceptați ar completa cu succes deficitul de calificări, iar guvernul și angajatorul ar putea acționa pentru reunirea familiilor și nu pentru dezintegrarea lor”.
 În cazul schimbările climatice, doamna Iftimie militează pentru utilizarea, cu precădere, a energiei solare, eliminarea testării bombei și armelor chimice, reducerea poluării solului cu îngrășăminte chimice, stoparea modificării genetice a plantelor și produselor alimentare, creșterea suprafețelor irigate, împădurirea zonelor defrișate, izolarea termică a locuințelor și scoaterea de pe piață a automobilelor  mai vechi de 10 ani...
 Se așteaptă ca pe 3 iulie, așa după cum li s-a spus, să fie date publicității concluziile dezbaterilor de la Bruxelles.
 Privite în (și desprinse din) contextul internațional, cele două probleme dezbătute pot fi soluționate doar prin acțiuni concertate convenite internațional. În privința schimbărilor climatice, începând din 1979, au avut loc nenumărate acorduri internaționale, prilej cu care au fost fixate obiective comune și identificate moduri de limitare a creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră și a temperaturilor globale.
„Cea de-a doua conferință internațională majoră este planificată pentru luna decembrie 2009 la Copenhaga, sub auspiciile Conferinței-cadru a ONU privind schimbările climatice.
 Această întâlnire are scopul de a ajunge la un numitor comun cu privire la un acord ambițios despre clima globală pentru perioada de după 2013, care să înlocuiască actualul acord internațional (cunoscut ca Protocolul de la Kyoto), care expiră atunci. La această conferință sunt așteptați să participe miniștri și oficiali din 189 de țări”, a concluzionat interlocutorul nostru.
 Se pare că această experiență extraordinară pe care a trăit-o dna Lucreția Iftimie a marcat-o profund și o îndreptățește să creadă că părerile cetățenilor contează mult mai mult pentru conducătorii forurilor europene decât pentru politicienii noștri, pe care nu-i mai impresionează nimeni cu nimic! (Ov. Dan)  

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:05:46 Ora de vară a Europei de Est