Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

2023 - anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluție până în prezent: 918 milioane lei

Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (D.M.P.F.I.)

2023 - anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluție până în prezent: 918 milioane lei

Din punct de vedere al investițiilor din fonduri europene, 2023 a fost anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluția din 1989 până în prezent, fiind în același timp un an complicat în care s-au suprapus două cicluri de finanțare, au trebuit încheiate o serie de proiecte și depuse altele.

Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (D.M.P.F.I.) din cadrul Primăriei Oradea și-a prezentat joi (25 ian.2024), într-o conferință de presă, raportul de activitate pe anul trecut. La conferința de raport a participat primarul Florin Birta, împreună cu directorul executiv al D.M.P.F.I., Marius Moș și directorul adjunct, Ovidiu Guler.
„Doresc să mulțumesc echipei D.M.P.F.I. pentru tot ceea ce au făcut de la înființare și până acum. Este clar că, fără fonduri europene, Oradea nu avea cum să se dezvolte așa cum a făcut-o, iar fără munca lor de zi și noapte nu aveam de unde să aducem acești bani, astfel încât să implementăm toate aceste proiecte. Ca să înțelegeți ce a însemnat anul 2023 pentru municipiul Oradea, trebuie să spunem că acesta a fost anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluție până în prezent: 918 milioane lei a fost valoarea investițiilor, aproximativ 184 milioane de euro. Din cei 184 milioane euro, 55% sunt din fonduri nerambursabile, bani de la Uniunea Europeană sau cofinanțări aferente de la bugetul de stat. Până anul trecut, anul cu cele mai mari investiții a fost 2015, când se încheia un alt ciclu de finanțare, atunci având investiții de 628,9 milioane lei, aproape 125 milioane de euro", a precizat primarul Florin Birta.
Dificultatea anului 2023 rezultă din suprapunerea celor două  cicluri de finanțare. Deoarece s-a încheiat ciclul de finanțare 2014-2020, au trebuit închise o serie de lucrări, anul trecut fiind ultimul în care se puteau implementa proiectele din acest ciclu. Totodată, au trebuit pregătite proiectele pentru următorul ciclu de finanțare 2021-2027. Între timp a apărut programul de finanțare prin PNRR, unde de asemenea au trebuit pregătite proiecte. Amintim aici, noul Spital de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa, unde deja s-a semnat contractul de finanțare, acesta fiind este cel mai mare proiect din istoria Municipiului Oradea - 135 milioane euro, care se va demara anul acesta.
116 proiecte, în valoare de peste un miliard de euro
Directorul Marius Moș a trecut apoi în revistă cele mai importante proiecte.
„În anul 2023, s-a lucrat la 116 proiecte în valoare de peste un 1 miliard de euro, proiecte aflate în diferite stadii (implementare, depuse spre finanțare sau în proiectare). Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a ajuns la un portofoliu de peste 1,4 miliarde de euro în cei 15 ani de la înființare, fiind semnate 171 contracte de finanțare. Totodată, 2023 este anul în care am redeschis circulația în zona Centrului Civic, s-a schimbat înfățișarea spitalelor și s-au oferit condiții mai bune prin finalizarea lucrărilor de eficiență energetică de la Spitalul Județean, s-a achiziționat sistemul de telemedicină care pune în legătură marile spitale, am început extragerea apei geotermale la Nufărul I, s-au finalizat lucrările la incubatorul de afaceri din str. Louis Pasteur, s-au finalizat lucrările la centrul pentru copii din zonele marginalizate din Calea Clujului, s-a pus în funcțiune punctul termic din zona noii săli polivalente, s-a semnat contractul pentru furnizarea a 9 tramvaie și s-a reușit finalizarea Terminalului Intermodal de pe Calea Borșului", a detaliat directorul Marius Moș.
Un top 10 al investițiilor din anul 2023 ne arată că nouă dintre acestea sunt din fonduri nerambursabile.
Anul acesta vor demara investiții importante în sănătate și educație pe fonduri europene. Astfel, se are în vedere dotarea cu mobilier nou și echipamente a tuturor unităților de învățământ din Oradea. Pe PNRR  sunt semnate 26 contracte de finanțare pentru reabilitarea unităților de învățământ, acestea fiind în valoare de 94 milioane euro. Totodată, 9 unități de învățământ sunt depuse spre finanțare prin Programul Regional Nord Vest 2021- 2027, în valoare de 55 milioane euro.
Directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler a explicat situația cererilor de rambursare.
„În primele două luni ale anului 2024, vom depune 29 de cereri de rambursare în valoare de 320 milioane lei. Aceste cereri de rambursare sunt aferente cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor până la finalul anului 2023", a precizat Ovidiu Guler.
Printre proiectele în pregătire, directorul Marius Moș a enumerat: Coridorul de Mobilitate Republicii - Magheru (etapa I - Zona Crișul), Coridorul de Mobilitate Republicii - Magheru (etapa II - Zona Gării), Grădina Termală Ioșia, Grădina Termală Nufărul, Autobază nouă în Parcul industrial II, Achiziție de autobuze electrice.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:21 Ora de vară a Europei de Est