Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dezbateri de natură economică cu viitori juriști de la Universitatea ,,Agora”

În cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră ,,Agora”

Dezbateri de natură economică cu viitori juriști de la Universitatea ,,Agora”

La invitația directorului C.C.O.C. din cadrul Universității ,,Agora”, doamna lect. univ. dr. Rath Boșca Laura Dumitrana, miercuri, 17.01.2024, doamna conferențiar univ. dr. Bologa Gabriela, profesor de Analiză financiară la Facultatea de Științe Economice, a inițiat un dialog cu studeți de la Facultatea de Științe Juridice și Adminstrative, pe o temă de interes atât pentru un economist cât și pentru un jurist.

După o scurtă prezentare făcută de către doamna conferențiar univ. dr. Bologa Gabriela cu privire la Situațiile financiare ale unei entități, acentul fiind pus  pe Principiul dublei reprezentări a patrimoniului care se concretizează în reflectarea averii unităţilor economice sub cele două aspecte, concret material, al componenţei şi utilităţii bunurilor în activitatea desfăşurată de agenţii economici, bunuri ce constituie obiect al proprietăţii şi pentru care se utilizează noţiunea de mijloace economice și sub aspectul raporturilor de proprietate în cadrul cărora se dobândesc elementele de avere, respectiv al modului de dobândire, de provenienţă, pentru care se utilizează noţiunea de resurse, interesul celor prezenți s-a manifestat prin dezbateri de natură teoretică și practică.
Au fost lansate întrebări precum: De ce este necesar să privim patrimoniul, atât din prismă economică, cât și juridică? Ce reprezintă activul și pasivul bilanțier?
Răspunsurile s-au conturat pornind de la explicatii practice prin care studenții au aflat că dubla reprezentare este determinată de faptul că reflectarea, urmărirea şi controlul averii agenţilor economici nu se pot limita doar la modul de utilizare (alocare) a bunurilor materiale şi băneşti, în activitatea desfăşurată de aceştia, ci este necesar să se urmărească şi relaţiile de proprietate, faptul că aceste bunuri aparţin cuiva, că sunt în posesia unei persoane fizice sau juridice, deci să se reflecte regimul juridic al bunurilor, iar conceptul de bilanţ este definit ,,ca o reprezentare a utilizărilor (ACTIV) şi resurselor (PASIV) de care dispune o unitate patrimonială la un moment dat, așa cum a precizat doamna conf. univ. dr. Bologa Gabriela.
Întâlnirea s-a finalizat într-o notă de optimism prin care s-a precizat că ,,un economist trebuie să fie puțin jurist, iar un jurist puțin economist".
La întâlnire, au fost prezenți studenți de la programele de licență din cadrul Facultății de Științe Economice și din cadrul Facultății de Științe Juridice și Administrative, precum și studenți masteranzi de la programul de master Științe penale și Criminalistică și de la programul de master Managementul Resurselor Umane.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:16 Ora de vară a Europei de Est