Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Municipiul Oradea a primit diploma European Energy Award

Comunitate sustenabilă

Municipiul Oradea a primit diploma European Energy Award

Municipiul Oradea a fost desemnat ca fiind o comunitate sustenabilă, prin atribuirea diplomei European Energy Award, un instrument de certificare recunoscut de Uniunea Europeană care sprijină punerea în aplicare a „Planurilor de Acțiune privind Energia Durabilă", solicitate semnatarilor Pactului Primarilor pentru climă și energie. Oradea a primit un punctaj de 46,2% - cel mai bun obținut de un oraș din România, în urma evaluărilor de până acum. Odată cu decernarea acestei diplome, Oradea face parte din reţeaua European Energy Award.

Evaluarea performanței orașului din perspectiva gradului de atingere a indicatorilor de dezvoltare durabilă a fost realizată prin intermediul unei analize multicriteriale pe şapte domenii de eficiență energetică, totalizând 79 de indicatori specifici: dezvoltare și planificare spațială, clădiri municipale și facilități, aprovizionare și eliminare, mobilitate urbană, organizare instituțională, comunicare și cooperare și adaptare la schimbări climatice.
„În perioada care a trecut, am avut parte de un audit din partea Romania Green Building Council (RoGBC), care să stabilească dacă îndeplinim criteriile și punctajul pentru a face parte din această rețea europeană de energie. În urma analizei și a auditului, municipiul Oradea a obținut un punctaj de 46,2%, care este cel mai bun punctaj obținut de un oraș din România, în acest moment. Mai sunt câteva orașe care au fost auditate, precum Turda, Deva, Sibiu, Iași, Cluj- Napoca, Alba-Iulia, Vama Buzăului și Brașov. Este important că orașul nostru a obținut cel mai mare punctaj, deoarece au fost mai multe criterii și indicatori pe baza cărora s-a întocmit acest punctaj. Asta înseamnă că ceea ce am făcut până acum în Oradea am făcut bine și că ceea ce vom face de acum înainte, cu sprijinul tuturor celor implicați, vom face și mai bine, pentru a încerca să atragem și mai multe fonduri europene, elvețiene, norvegiene, mai ales în domeniul energiei, care este un domeniu important pentru noi toți", a menționat primarul Florin Birta.
Mecanismul de funcționare a Programului ajută orașele din România să planifice și să ia măsuri pentru a îmbunătăți performanța lor durabilă și pentru a crește calitatea vieții locuitorilor acestora.
Conform procedurii elaborate de EEA, fiecărui indicator i se alocă un număr maxim de puncte potențiale, care pot fi ajustate în funcție de sfera de acțiune a administrației locale, care la rândul său este determinată de dimensiunea, structura și competențele acesteia. Procesul de evaluare EEA asigură că toate activitățile din fiecare dintre aceste domenii sunt determinate sistematic, evaluate, verificate continuu, coordonate și implementate cu precizie.
Evaluarea a fost efectuată de către Romania Green Building Council (RoGBC) - Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, care este o asociație non-profit, apolitică, formată din organizații active în toată țara, ce promovează responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică pe durata ciclului de viață a unei clădiri (de la faza de design, construcție până la operare și deconstruire).
Municipalitatea, prin atributele conferite de legislația specifică, are un rol cheie în planificarea dezvoltării durabile a comunității, în modernizarea serviciilor necesare cetățenilor și implicit în creșterea calității vieții în comunitate.
Printre obiectivele de dezvoltare durabilă ale Municipiului Oradea asumate în cadrul politicilor și documentelor strategice locale se găsesc și cele de integrare a resurselor de energie regenerabilă (geotermală și fotovoltaică) în mixul energetic local, precum și măsuri și acțiuni de reducere a emisiilor de carbon.
„Auditul pe care l-am făcut în cadrul RoGBC nu este doar un simplu audit, acesta este de fapt o unealtă de management, o unealtă cu care noi putem lucra, pentru că evaluează, pornind de la eficiența energetică și sustenabilitate, impactează mai multe domenii pe care municipalitatea le oferă comunității locale, planificare urbană, dar nu numai, și știm că orașele se vor confrunta de acum înainte cu probleme complexe și va trebui să facă față unor provocări pe termen lung. Mai multe orașe din România au reușit să treacă prin acest proces de auditare - mai mult de atât, România este prima țară care a adaptat această unealtă de management și auditare, iar municipiul Oradea a fost auditat prima dată. După ce a primit diploma de Comunitate Sustenabilă, municipiul se alătură Organizației European Energy Award, devenind astfel membru al unei comunități de peste 1.800 de autorități locale ce dețin acest titlu", a declarat Giacomo Solari.
European Energy Award (EEA) sprijină guvernele locale în stabilirea abordărilor de planificare interdisciplinară și în implementarea măsurilor eficiente de politică energetică și climatică prin utilizarea rațională a energiei și utilizarea sporită a energiilor regenerabile.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:54 Ora de vară a Europei de Est