Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Monica este la cofetărie împreună cu Antonia

Borcănelul clasei pregătitoare B

Monica este la cofetărie împreună cu Antonia

Ideea cu borcănelul cu buline roșii am avut-o la fiecare din ultimele generații de elevi, în clasa pregătitoare.

Fiind o perioadă de acomodare, de conectare la cerințele școlare, la regulile grupului de elevi și totodată ținând cont de faptul că motivația copiilor la această vârstă e una extrinsecă și de această dată, de comun acord cu elevii, am discutat și am hotărât ,,să colecționăm" buline roșii pentru a vedea și a înțelege  ce urmărim în acest an școlar (punctualitate, consecvență, autogospodărire, finalizarea unor acțiuni, activitate la oră, ajutor dat colegilor/doamnei, relaționare cu ceilalți, atenție, implicare etc).
De mai bine de o lună, elevii CPB se străduiesc să umple borcănelul. În această săptămână, am avut surpriza plăcută ca să fiu anunțată că un borcănel e deja plin. A fost bucurie mare nu numai pentru eleva norocoasă, ci pentru toți (așa îmi doresc să ne bucurăm împreună pentru realizările celorlalți din colectivul clasei noastre).
Copiii știau că cei care reușesc să umple borcănelul cu buline vor fi invitați de doamna la cofetărie (idee pentru care-ți mulțumesc mult, Baboş Ioana!)
Sâmbătă a fost momentul în care mi-am dat întâlnire cu Antonia (fetița ordonată, activă, creativă care și-a umplut prima borcănelul) la o cofetărie în oraș.
Emoții (constructive) au fost de ambele părți, dar repede spontaneitatea ambelor a spart gheața și ne-a adus confortul unei ieșiri în oraș ca două prietene!
Discuțiile au fost diverse: de la familia mea, i-am arătat poze cu cei doi copii ai mei (și nu a crezut că sunt atât de mari), cu soțul, cu nepoțica noastră ... la preferințe (culoare, stil de îmbrăcăminte, mâncare), la momente speciale din copilăria mea și a ei.
Având un meniu pe masă (colorat în roz, culoarea preferată a Antonie) l-a luat și l-a răsfoit reușind (din proprie inițiativă) să recunoască literele învățate.
Tot ea, în timp ce savura prăjitura Amandină (pe care ea și-a ales-o), m-a provocat să căutăm lucruri din jur ale căror denumiri conțin sunetul ,,u" (ultimul sunet studiat).
Am primit și sugestii, sfaturi (cum să procedez în anumite situații la școală, cum să fac în cazul în care elevii vor umple a doua oară borcanul).
A fost un timp de calitate petrecut peste așteptările mele pe care le-am împărtășit aici deoarece mi-am dat seama că putem atât de simplu să aducem fericirea în viața elevilor noștri, în viața noastră... și totodată îi cunoaștem pe elevii noștri în situații concrete de viață, altele decât sala de clasă.
Abia aștept următoarea ieșire!
Prof. Monica Toader

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:09 Ora de vară a Europei de Est