Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sute de concurenți vor înota, la Oradea, într-o apă sub 5 grade

În cadrul Campionatului european de înot în ape înghețate

Sute de concurenți vor înota, la Oradea, într-o apă sub 5 grade

Campionatul european de înot în ape înghețate se va organiza pentru prima dată în istorie la Oradea. Competiția va avea loc între 1 și 4 februarie 2024, în bazinul olimpic în aer liber din Parcul Brătianu. 320 de participanți din 27 de țări, inclusiv legendele acestui sport extrem, vor concura într-o apă cu o temperatura sub 5 grade C. România are un lot format din 34 de înotători profesioniști și amatori. Tricolorii sunt coordonați de Paul Georgescu, campion mondial în acest sport, în proba de 500 de metri, cel care a contribuit decisiv la amploarea pe care a luat-o acest sport în România.

Primul Campionat european de înot în ape înghețate din istorie este organizat de IISA (International Ice Swimming Association), Asociația Sportivă Ice Swimming and Open Water, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune  (Visit Oradea) și CSM Oradea. Festivitatea de deschidere va avea loc în seara zilei de 1 februarie, odată cu defilarea delegațiilor celor 27 de țări participante.
,,Ne dorim ca acest eveniment sportiv de anvergură să fie un adevărat spectacol și așteptăm cât mai mulți oameni la bazin pentru a se familiariza cu frumusețea acestui sport extrem care te solicită enorm. Intrarea va fi liberă. Concursul va avea loc în zilele de 2,3 și 4 februarie. Dimineața, între orele 9 și 13, se vor desfășura seriile, iar înotătorii cu cei mai buni 8 timpi se vor lupta pentru podium, în nocturnă, în sesiunea de seară, de la 16.30 la 18.00. Mă aștept ca temperatura apei să fie între 2 și 4 grade Celsius. Sportivii vor avea la dispoziție, pentru recuperare, două ciubere și o saună", a declarat Paul Georgescu, președintele Asociației Sportive Ice Swimming and Open Water.
Campionatul european de înot în ape înghețate va cuprinde probe de înot clasic, pornind de la probele scurte, de 50 metri, în cele patru procedee cunoscute (liber, spate, bras, fluture), 100 m în cele patru procedee, 250 m liber, 500 m liber şi 1.000 m stil liber.
,,Oradea este unul dintre orașele cele mai frumoase din România, iar infrastructura ne permite să avem condiții perfecte: două hoteluri mari și un boutique - hotel vor fi gazdele celor aproximativ o mie de persoane, dintre care 320 înotători. Ca organizare atuul cel mai mare este bazinul descoperit ce se află la o distanță foarte mică de cel acoperit, unde vom organiza ,,Ice Village-ul", locul în care concurenții se vor pregăti pentru probe", a mai adăugat Paul Georgescu.
România are un lot competitiv format din 34 de înotători profesioniști (de la Dinamo, Steaua, Delfinul București, Universitatea Cluj) și amatori.
,,Consider că avem un lot valoros la toate stilurile și ne propunem să câștigăm mai multe medalii ca la Campionatul Mondial din Franța de anul trecut (16 medalii - 3 de aur, 7 de argint și 3 de bronz). Printre înotătorii importanți se numără Andrei Enache, campion național la înot în ape deschise și experimentatul Dragoș Ghile, fluturist, fost campion național, ambii antrenați de Adrian Rădulescu, cel care îl pregătește pe David Popovici", a mai declarat Paul Georgescu.
Și orașul gazdă, Oradea, va avea un reprezentant. Inspirat de Paul Georgescu, Ovidiu Tirla este un fost poloist, în prezent arbitru de înot și polo, care are deja în palmares 7 medalii la Campionatele mondiale de înot în ape înghețate, 3 în Polonia și 4 în Franța.
,,Continui să înot în ape înghețate pentru că îmi place, pentru că mă simt foarte bine făcând acest sport, ba chiar simt efectele benefice pentru sănătate. Încă mă simt provocat de acest sport si cât timp va continua să ardă această dorință am să intru în apa înghețată. Cu atât mai mult că există și provocarea organizării primei ediții a Campionatelor europene de ICE Swimming în orașul unde locuiesc, unde muncesc și este o mândrie că reușim să aducem la Oradea cei mai împătimiți sportivi ai acestei discipline", a spus Ovidiu Tirla.
 ,,Legendele" înotului în ape înghețate prezente la Oradea
*Petar Stoychev, Bulgaria, patru prezențe la Jocurile Olimpice, campion mondial și european în proba de 25 de km, unul dintre cei mai respectați înotători de anduranță de pe glob, cu zeci de competiții câștigate în ape libere și înghețate.
*Christof Wandratsch, Germania, primul campion mondial din istoria ice swimming-ului și el campion european în proba de 25 de km, unul dintre cei mai rapizi oameni din istorie în traversarea Canalului Mânecii: 7 ore și 3 minute.
*Rotislav Vitek, Cehia, locul 17 în proba de 10 km de la Jocurile Olimpice Beijing 2008
*King si Queen of Ice: Marcin Szarpak, Polonia și Alissa Fatum, Germania, campionii probelor de 1000 de metri la înot în ape înghețate
Performanțele lui Paul Georgescu în înotul în ape înghețate
*primul bărbat din lume care a înotat o ,,milă înghețată" (1,6 km într-o apă sub 1 grad C) în Antarctica, la Cercul Polar de Sud,
*primul român care a înotat o milă înghețată,
*medaliat cu aur în proba de 500 de metri la Campionatul mondial de înot în ape înghețate
*fost recordman mondial de distanță în ape înghețate: 3,5 km într-o apă de 4,4 grade.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:50:30 Ora standard a Europei de Est