Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un an al provocărilor și contrastelor, dar în care s-a investit cu 74% mai mult ca în anul precedent

Anul bugetar 2023

Un an al provocărilor și contrastelor, dar în care s-a investit cu 74% mai mult ca în anul precedent

Un an al contrastelor, cu multe superlative și numeroase provocări, un an excepțional pentru investiții și cel mai bun din punct de vedere al rezultatelor activității fiscale - așa descriu specialiștii Direcției Economice din Primăria Oradea anul bugetar 2023.

Direcția Economică, aflată sub coordonarea viceprimarului Antonia Nica, și-a prezentat ieri (17 ianuarie 2024) raportul de activitate pe anul 2023.
La conferința de presă au participat viceprimarul Antonia Nica, directorul executiv al Direcției, Eduard Florea, împreună cu cei doi adjuncți, Simona Vlad și Sorin Iacob.
Viceprimarul Antonia Nica a făcut o sinteză a anului bugetar, cu provocările și realizările sale: „Anul 2023 s-a încăpățânat să înceapă și să se încheie ca un an preponderent provocator. Acesta a preluat procesul lansat în 2022, cel al ajustării prețurilor, cu impact semnificativ mai ales în domeniul construcțiilor, determinând astfel, în unele cazuri, o creștere a costurilor investițiilor publice chiar și cu 30%. Și când e vorba de bani și mai ales de proiecte mari cu finanțare europeană, contează și 3%, darămite 30%. Totuși, aprobările au venit, iar constructorii au fost puși sub presiune, de data aceasta pentru a respecta termenele stabilite prin programele de finanțare. Am încheiat anul 2023 fără a fi nevoiți să achităm ceva din bugetul propriu, exceptând, desigur, cotele la care ne-am obligat prin specificul programelor de finanțare.
În concret, anul 2023 - 918,3 milioane de lei au fost dedicați investițiilor, o sumă cu 74% mai mare decât sumele cheltuite pentru investiții în 2022. Pentru a menține cadența lucrărilor și pentru a asigura „oxigenul" necesar companiilor ce au construit, Primăria a contractat și în 2023 credite de la BRD, Banca Transilvania și Banca Europeană de Investiții. Cu toate acestea, gradul de îndatorare a municipiului este mult sub limita maximă stabilită de lege (30% din veniturile proprii), ajungând la 9,32%. Nici sfârșitul de an nu a venit fără provocări, Primăria Oradea trebuind să se supună legislației venite pe nepusă masă, având ca obiectiv național reducerea cheltuielilor bugetare în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar și în restricțiile și limitările aplicabile lunilor noiembrie și decembrie. Așadar, ne-am adaptat, am respectat legea, am înaintat nu mai puțin de cinci memorandumuri pentru aprobarea depășirii plafoanelor impuse și am obținut cât am putut de mult".
Prioritar în anul 2023 au fost asigurarea cash-flow-ului necesar implementării în bune condiții a proiectelor cu finanțare UE și optimizarea utilizării fondurilor UE.
Directorul executiv al Direcției Economice, Eduard Florea  a făcut o comparație a volumului investițiilor de anul trecut cu anul de referință 2015: „Raportat la cel mai bun an din istorie, anul 2015, când se încheia prima sesiune de finanțare,  suntem cu +46% peste plățile pentru investiții din acel an. Din suma de 918 milioane lei, 240 s-au plătit în ultimele cinci zile ale anului, cu eforturi teribile din partea colegilor, care au prezentat Trezorerie în aceste cinci zile nu mai puțin de 700 de ordine de plată".
Cele mai mari încasări din ultimii ani, preponderent online
Gradul de încasare a debitelor aferente principalelor impozite şi taxe locale a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii ani (97% din debitele anului, 88% din totalul debite, rămășite și majorări). Acest lucru se datorează măsurilor fiscale locale aprobate de Municipiul Oradea, prin scutirea de majorări pentru achitarea integrală a debitelor, ceea ce a dus la reducerea semnificativă a soldului restanțelor și a numărului de restanțieri la persoane fizice (-26% scădere număr, -6% scădere sold restant).
În ceea ce privește datoria publică, directorul Eduard Florea a explicat: „A fost un an extrem de activ, în sensul în care cele trei credite contractate au asigurat cea mai mare parte din investițiile publice, peste 40%. La finele anului am ajuns cu un sold de asemenea record al datoriei publice, de aproximativ 145 milioane de euro. Dar, este cumva prețul pe care îl plătim pentru dezvoltare, pentru finalizarea cu succes a unor proiecte majore din această sesiune de finanțare".
Menținerea calificativelor de rating în categoria principală a grilei Fitch - „Grad investițional - cea mai ridicată credibilitate" reflectă viziunea Fitch asupra performanțelor financiare robuste ale municipiului și asupra capacității de a contribui la progresul economiei locale.
Totodată, în anul 2023 s-au împlinit 15 ani de la data lansării serviciului de plată online a impozitelor și taxelor locale, perioadă în care Primăria Oradea a făcut eforturi continue pentru creșterea volumelor de încasări online. Prin urmare, 59% din totalul sumele încasate anul trecut, cu excepția plăților prin ordine de plată, au reprezentant sume încasate prin platforme online.
Execuția bugetară a anului 2023 s-a încheiat cu un excedent bugetar cumulat de 77,90 milioane lei, peste nivelul excedentului de la finele anului anterior, care a fost de 27,31 milioane lei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:14 Ora de vară a Europei de Est