Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cadrele didactice ale Universității din Oradea și-au ales senatorii

A doua zi de vot pentru Senatul academic

Cadrele didactice ale Universității din Oradea și-au ales senatorii

Peste opt sute de cadre didactice ale Universității din Oradea au fost așteptate marți, 16 ianuarie 2024, la biblioteca instituției academice, pentru a-și alege viitorii reprezentanți în Senat.

Încă de dimineață, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, le-a transmis colegilor săi, pe rețelele de comunicare internă ale instituției, rugămintea de a participa în număr cât mai mare la vot, „pentru a asigura întrunirea cvorumului încă de la primul tur ale alegerilor".
Universitarii orădeni i-au ales pe cei 48 de noi membri ai Senatului, dintre cei 64 de colegi care și-au depus candidatura. Înaintea scrutinului a fost înregistrată retragerea din cursă a doi candidați: Bodog Florian - Facultatea de Medicină și Farmacie, respectiv Mihăilă Ștefan - Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică.
Cadrele didactice s-au dovedit a fi mai conștiincioase la urne decât studenții lor. Deoarece toți profesorii de la Teologie au votat până la ora 11.00, „circumscripția de vot" arondată facultății și-a închis urna chiar înainte de prânz. La numai o oră după debutul votului, profesorii Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) au atins și ei cifra necesară obținerii cvorumului.
Doi candidați de la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică au obținut același număr de voturi. Este vorba de  prof. univ. dr. ing. Pop Mircea Teodor și conf. univ. dr. ing. Pop Petru Adrian. Ei se vor confrunta într-un al doilea tur de scrutin, joi, 18 ianuarie 2024.
Conform prevederilor noii Legi a Educației, mandatul noilor senatori universitari se va derula pe durata a cinci ani, între 2024 - 2029.
Conf. univ. dr. Claudia Timofte, din partea Biroului Electoral Universitar, informează că, dintre cei 868 de profesori cu drept de vot, s-au prezentat la urne 673.
Noii senatori ai Universității din Oradea
Facultatea de Arte:
conf. univ. dr. Corina Andor
conf. univ. dr. Ariadna Mircescu
lect. univ. dr. Anca Spătar
Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură:
prof. univ. dr. habil. Prada Marcela Florina
ș. l. dr. ing. Pop Maria
Facultatea de Drept:
conf. univ. dr. Timofte Claudia
lect. univ. dr. Bodea Bogdan
Facultatea de Geografie, Turism și Sport:
conf. univ. dr. Ștefan Baias
conf. univ. dr. Grama Vasile
Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației:
prof. univ. dr. habil. Bandici Livia
prof. univ. dr. habil. Grava Cristian
conf. univ. dr. ing. Novac Ovidiu-Constantin
ș. l. dr. ing. Coroiu Laura
Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial:
ș. l. dr. ing. Bendea Codruța Călina
ș. l. dr. ing. Blaga Alin Casian
Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică:
conf. univ. dr. ing. ec. Țarcă Ioan Constantin
ș. l. dr. ing. Pop Alin Florin
Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării:
conf. univ. dr. Soproni Luminița
conf. univ. dr. Simion Eduard
Facultatea de Litere:
lect. univ. dr. Cernău Teodora
lect. univ. dr. Tomoioagă Anca
Facultatea de Medicină și Farmacie:
prof. univ. dr. habil. Maghiar Marius-Adrian
prof. univ. dr. habil. Mureșan Mariana-Eugenia
prof. univ. dr. Bungău Simona-Gabriela
prof. univ. dr. Frățilă Ovidiu-Cristian
prof. univ. dr. Pop Ovidiu-Laurean
prof. univ. dr. Porumb Anca
prof. univ. dr. Vaida Luminița-Ligia
conf. univ. dr. Burtă Ovidiu Pavel
conf. univ. dr. Bodog Alin Dănuț
ș. l. dr. Feder Bogdan
ș. l. dr. Vîlceanu Alexandru-Narcis
Facultatea de Protecția Mediului:
prof. univ. dr. ing. habil. Breja Radu Petru
conf. univ. dr. ing. Cheregi Gabriel Remus
conf. univ. dr. ing. Lazăr Andra Nicoleta
conf. univ. dr. ing. Maerescu Cristina Maria
Facultatea din Informatică și Științe:
prof. univ. dr. Macocian Eugen
conf. univ. dr. Căuș Aurel
ș. l. dr. Petruș Adriana
Facultatea de Științe Economice:
conf. univ. dr. Bodog Simona Aurelia
conf. univ. dr. Gherai Dana Simona
lect. univ dr. Negrea Adrian
Facultatea de Științe Socio-Umane:
prof. univ. dr. habil. Barth Karla
conf. univ. dr. Florescu Cristina
lect. univ. dr. Gavriș Aurora
Facultatea de Teologie:
prof. univ. dr. habil. Marius Țepelea
Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic:
prof. univ. dr. Florica Orțan.
Senatul universitar încă în funcțiune va valida rezultatul alegerilor din aceste zile în cadrul ședinței sale din data de 8 februarie 2024. Apoi, până la data de 14 februarie 2024, membrii aleși ai Senatului își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte al acestui for academic. Viitorul președinte al Senatului Universității din Oradea urmează să fie ales, din rândurile acestuia, la data de 29 februarie 2024.
Miercuri, 17 ianuarie 2024, tot la Biblioteca Universității din Oradea, se va desfășura cel de al doilea tur de scrutin, decisiv, dedicat alegerii reprezentanților studenților în Senat. Reamintim că rezultatul primei runde de alegeri, desfășurată luni, nu a putut fi validat din lipsă de cvorum. (B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:50 Ora standard a Europei de Est