Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primarul Florin Birta și viceprimarul Antonia Nica au depus un buchet de flori la statuia poetului național

Oradea a sărbătorit Ziua Culturii Naționale

Primarul Florin Birta și viceprimarul Antonia Nica au depus un buchet de flori la statuia poetului național

Pe 15 ianuarie 1850 s-a născut una dintre cele mai importante figuri ale literaturii și publicisticii românești, Mihai Eminescu. Ziua marelui poet și Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate în municipiu, cu sprijinul Primăriei Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice - Oradea Heritage în colaborare cu Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Revista Cetatea Cavalerilor, Filarmonica de Stat Oradea și Muzeul Țării Crișurilor.

Comemorarea a 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu a constituit un bun prilej pentru a transforma această zi într-una de sărbătoare. Administrația și instituțiile culturale locale organizează în fiecare an activități pentru a pune în valoare moștenirea patrimoniului cultural lăsat de oamenii al căror nume nu trebuie uitat.
Seria programelor a debutat la Primăria Oradea, unde a avut loc un simpozion dedicat poetului național. Corul „General Traian Moșoiu" a deschis evenimentul cu un moment artistic emoționant, prin interpretarea unor melodii compuse pe versurile celor mai cunoscute poezii ale „poetului nepereche".
La simpozion, din partea administrației locale a luat parte viceprimarul municipiului Antonia Nica, care a subliniat importanța momentului pentru comunitatea locală, atrăgând atenția în același timp și asupra faptului că unul dintre pilonii cei mai importanți oricărui popor este cultura, care ne unește și ne face mai speciali. Totodată, viceprimarul a precizat că amintirea poetului, prozatorului și jurnalistului Mihai Eminescu trebuie comemorată și sărbătorită și după 174 de ani de la nașterea sa, deoarece gândurile, versurile și îndemnurile acestuia sunt și acum de actualitate.
„Din anul 2010, urmare a Legii 238 din 7 decembrie, România sărbătorește în data de 15 ianuarie a fiecărui an Ziua Culturii Naționale - o zi care are legătură cu data de 15 ianuarie a anului 1850, când la Botoșani s-a născut marele nostru poet, dramaturg, prozator și jurnalist Mihai Eminescu.
Și de atunci, iată-ne împreună, sărbătorind amintirea a ceea ce am fost și descoperind continuu cine suntem și cine putem fi...
Ar fi înțelept ca aceste marcaje identitare să nu le căutăm doar o zi pe an, ci ar fi bine, dacă în fiecare zi, am munci mai conștienți, mai determinați și mai înțelepți pentru că așa cum spunea Eminescu: „Totul ia timp... și timpul ia tot."  , iar „Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac".
La mulți ani tuturor, de Ziua Culturii Naționale!", a menționat Antonia Nica.
Programul a continuat cu discursuri precum și un moment artistic special, recitări de poezii, precum și o festivitate de premiere.
De asemenea, la statuia lui Mihai Eminescu, primarul Florin Birta și viceprimarul Antonia Nica, împreună cu reprezentanții altor instituții și elevi de la școlile orădene, au depus buchete de flori.
Șirul evenimentelor prilejuite de această zi vor continua toată ziua: la pasajul Madách are loc o expoziție cu ilustrații; la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan", o expoziție de documente și cărți despre Mihai Eminescu, din colecția generalului prof. univ. Dr. Lazăr Cârjan, iar seara va avea loc Spectacolul de Gală Eminescu, la Filarmonica de Stat Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:56 Ora de vară a Europei de Est