Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mai aproape de Eminescu

La clasa a 3-a C, de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”

Mai aproape de Eminescu

Clasa a 3-a C, de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea, învățător Rodica FECHETE, mi-a făcut onoranta invitație de a face cunoștință, celor 31 de copii, cu Domnul MIHAI EMINESCU.

Și evenimentul a debutat vineri, 12 ianuarie 2024, de la ora 10.10 cu fireasca exprimare a diverselor păreri despre cine a fost Eminescu, exprimate cu mult entuziasm, bucurie, interes și curiozitate. Răspunsuri apreciate de mine cu BRAVO și calificativ FB, cu încântare la rostirea versurile proaspăt învățate. Am adus cuvenite și binemeritate laude pentru răspunsurile primite, pe care le-am răsplătit cu o modestă insignă a Galei Eminescu.
O fotografie cu zâmbet, cât un car de laude și mulțumiri! Și din nou despre Eminescu...
Am călătorit prin țară, poposind la Bojdeuca din Țicău, și hoinărind prin Copou, cu popas de răgaz la Teiul înflorit și binefăcătoarele lui flori, am rătăcit pe lângă plopii fără soț, și am admirat codrul legănat de vânt. Am văzut cu ochii minții bucuria admirației, curiozitatea descoperirii și cuprinderea cu iubire a aceluia de Necuprins EMINESCU.
Cu regretul că cele două ore au trecut de nici n-am auzit clopoțelul atât de mult ne-am apropiat de Eminescu, copil, adolescent, student, ziarist, poet. Câte puțin din toate. Mare mi-a fost surpriza să descopăr că versurile complicate erau înțelese. Și le-am amintit de Ștefan, Mircea și Mihai, de Brâncoveanu și Vodă Cuza.
Revista Cetatea Cavalerilor și Sfinxul Eminescu
Am avut bucuria să mă prenumăr printre elevii clasei a 3-a C și să constat cât de isteți sunt  „colegii mei" și cât de repede au îndrăgit Revista Cetatea Cavalerilor, după ce am răsfoit și descifrat împreună semnificația metopelor pregătite în care strălucește cu fruntea spre soare, aproape de bolta Cerului, Sfinxul Eminescu, dăltuit în bronzul eternității și pentru că ne-a definit identitatea „De la Nistru pân la Tisa"! Și tresalt de emoție când am simțit și văzând cum desenau conturul României, cu siguranța graficianului Ștefan Popa Popa S, contur străjuit de tricolorul României Mari.
Minunată lecție de nedisimulat patriotism am citit pe chipul gingaș al colegilor mei de ocazie! Atunci m-am gândit că se justifică cu temei desenul blazon al Cetății, brodat de Sfinxul Carpatin și Crucea Eroilor, sprijinit pe Scutul de apărare, în care se duelează pentru adevăr condeiele Cavalerilor de Clio. M-am simțit mai tânăr odată ce am reușit să deșert câte puțin din ranița de cunoștințe despre Eminescu, reușind să ni-l apropiem, amintiri cu și despre în care am strâns preaplinul de iubire pentru Luceafărul Național: Mihai Eminescu. Și sunt sigur că ai mei colegi mă vor susține în demersul ca la 175 de ani de la naștere, Trofeul Rădăcini să-l conferim Municipalității Oradea dacă vor decide ca „Pădurea urbarială Oradea" va purta numele EMINESCU!
Luni, 15 ianuarie - Gala Eminescu
Să dea Bunul Dumnezeu sănătate părinților, învățătorilor și profesorilor să-i crească OAMENI pentru societatea românească. Abia aștept să-mi întoarcă vizita, pe 15 ianuarie 2024, începând cu ora 10.00, la Gala EMINESCU. La revedere, dragi colegi! Pentru voi, am creat Cetatea Cavalerilor și logo-ul: „Cartea Mea, e și a Ta".
Colonel dr. Constantin MOȘINCAT

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:59:59 Ora standard a Europei de Est