Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Culturii Naţionale, marcată la Oradea printr-o serie de manifestări artistice

Luni, 15 ianuarie,

Ziua Culturii Naţionale, marcată la Oradea printr-o serie de manifestări artistice

Cu sprijinul Primăriei Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice - Oradea Heritage în colaborare cu Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Revista Cetatea Cavalerilor, Filarmonica de Stat Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, invită publicul luni, 15 ianuarie la celebrarea Zilei Culturii Naționale.

Organizatorii au pregătit mai multe activități, care se vor desfășura în următoarele locații: sala General Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, Statuia Mihai Eminescu, Pasajul Bazar de pe strada Madách Imre, Casa Darvas - La Roche, Muzeul Memorial Iosif Vulcan și  Filarmonica de Stat Oradea.
 PROGRAMUL ZILEI CULTURII NAȚIONALE - 15 ianuarie 2024
10.00 - 12.00 Primăria Oradea - Sala General Traian Moșoiu
-      Intonarea Imnului Național și aducerea Steagului Cavalerilor;
-      Corul „General Traian Moșoiu" - lieduri și romanțe pe versurile lui Mihai Eminescu;
-      Proiecții Metropole, Cetăți - Col. Ing. Dan N. POINAR;
-      Moment poetic: Rugăciunea unui dac, recită col. Ioan LUPEA;
-      Mesaje de salut: Primăria Oradea
-      Prof. univ. emerit dr. Mihai DRECIN - Membru titular al A.O.Ș.R., Colegiul științific;
-      Prof. Dr. Karina OCHIȘ - „Eminescu - un brand național pentru generațiile viitoare";
-      Colind pentru Eminescu - Grupul de la Hidișelul de Sus - prof. Crina PUIE;
-      Prof. univ. Dr. Mircea POPA, Eminescu, Iosif Vulcan și „Familia"
     Eminescu: Criticilor mei - recită Vanesa SERCHELI, Clasa a-IX-a C, Colegiul Național „Mihai Eminescu";
-      Prof. univ. emerit Dr. Paul Magheru, EMINESCU, File rupte din Cetatea Cavalerilor;
-      Festivitate de premiere: revista Cetatea Cavalerilor conferă Trofeul și Diploma „Rădăcini", Medalia și Placheta Galei „Eminescu".
 12.30 - 13.30 Statuia Mihai Eminescu
-      Întâmpinarea oficialităților și invitaților
-      Intonarea Imnul Național și desfășurarea Drapelului României;
-      Flori pentru Eminescu. Moderatori: Angela Lupșea, col. Ing. Dan POINAR
-      Alocuțiuni:
Reprezentant Primăria Oradea;
Prof. univ. Dr. Mircea Popa - Eminescu, Vulcan și Familia;
-      Montaj Luceafărul - clasa a  IX -a A, prof. dr. Carmen Elena ANDREI - WENFORD ACADEMY Oradea:  Baboș Pârcălab Iarina; Buciuman Sasha Gabriel; Ciuciu Carol Mihai; Musca Mara; Neagoș Cezar Horațiu; Plisco Alexis; Nicolas; Popa Vasile David; Pruncuț Maria; Raț Tudor Gabriel; Ritter Ștefan Raul; Rus Tudor; Sim Ana; Sofia; Vaida Alex Vlad;  Vesa Alexandru David.
-      Festivitatea depunerii de buchete de flori.
14.00 - 15.00 Pasajul Bazar, str. Madách Imre
-      Expoziție „Nestemate" - cu ilustrații ale maestrului Ștefan Popa Popa's
Prezintă: General Lazăr Cârjan
Recită: Elevi din clasa IX C, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan", prof. Dr. Elena Moțoc-Chivari-Sabău, Bigan Anastasia, Pop Isabelle-Sophie, Sandu Daliana, Moriconi Summer Nefertari, Trip Daniela-Consuela, Bonca Sofia Maria, Marc Antonia Sara, Pop Alexia-Maria, Domocoș Diana-Mariana, Moțoc-Chivari Ioan-Cristian
15.00 - 15.30 - Casa Darvas - La Roche
Expoziție - Partituri Muzicale Regale în parteneriat cu Muzeu Național Cotroceni și Filarmonica de Stat Oradea.
16.00 - 17.00 - Muzeul Memorial Iosif Vulcan
Expoziție de documente și cărți despre Mihai Eminescu, din colecția generalului prof. univ. Dr. Lazăr Cârjan
17.00 - 20.30 - Filarmonica de Stat Oradea
17.00 - 18.30 - Film documentar - „Eminescu și Cernăuții". Producător - finanțator: Dumitru POHUȘ, scenariu Ionel Novac
19.00 - Spectacol de Gală - Eminescu
Expoziție  - „Eminescu în culori de copii"
Invitați speciali
Daniel Magdal - Tenor și Alexandru Burcă - Pian
Repertoriu romanțe: 
* Sub vișinul înflorit
*În rariștea de lână vii
*Smaranda
*Îți mai aduci aminte, doamna...
*Te-aștept pe același drum
*Foaie verde, foaie lată
Spectacolul este realizat în parteneriat cu Universitatea Oradea - Departamentul Muzică - Facultatea de Arte, Liceul de Arte Oradea, având următorul program muzical:
Liceul de Arte Oradea
Fonai Benjamin, marimbă, clasa a VI-a, Dans țărănesc - de Constantin Dimitrescu. Coordonator prof. Székely Cristian, corepetitor prof. Marinău Sanda
Mierluț Nicolas, vioară, clasa a VI-a , Balada de Ciprian Porumbescu. Coordonator prof. Moga Andrei 
Pop Greta, clasa a XI-a, liedul Stelele-n cer de Nicolae Bretan. Coordonator prof. Pali Ionela, corepetitor  prof. Marinău Sanda
Muthu Astrid, clasa a XII-a, liedul Pe lângă plopii fără soț. Coordonator prof. Pali Ionela, corepetitor  prof. Marinău Sanda
Facultatea de Arte
Chiș Ionuț, an II master - vioară, corepetitor - asist. univ. dr. Andone Camelia
Paul Constantinescu: Sonatina pentru vioară și pian, partea a III-a;
clasa Lect. univ. dr. Andrada Ciupeiu
Borbiro Timea, studentă an IV - Flaut
Paul Constantinescu: Cântec Vechiu pentru flaut și pian
clasa Conf.univ.dr Ariadna Zenaida Mircescu 
Mariș Hinsu Ionuț - Bariton, student an I
Corepetitor - asist. univ. dr. Andone Camelia
Dorința, pe versuri de M. Eminescu; clasa conf. univ. dr. Florina Mariș Hinsu
Gheorghe Paunescu (1912-1990): Nocturna
Iuliu Muresianu (1900-1956): Concertino (Andante, Allegro moderato)
Expoziția organizată de profesorii de la Catedra de Arte vizuale
Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii dată stabilită prin Legea nr. 238 din 2010 se organizează manifestări cultural-artistice şi acțiuni social-culturale de către instituții publice şi alte entități deținătoare de patrimoniu cultural.
Statuia poetului Mihai Eminescu este opera artistului Ovidiu Maitec (n. 1925 - d. 2007), creată din bonz amplasată pe soclu din piatră travertin. Statuia este monument istoric clasată pe listă cod BH-III-m-B-01237, se află în evidența Primăriei Municipiului Oradea din anul 1990 în baza Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public și este pusă în valoare de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 1503 din 21-12-2017.
Lucrările de amenajare a piațetei vor evidenția statuia în ansamblu și vor cuprinde un perimetru dedicat evenimentelor pentru comemorarea marelui poet național Mihai Eminescu.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:07:34 Ora standard a Europei de Est