Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Culturii Naţionale, marcată la Oradea printr-o serie de manifestări artistice

Luni, 15 ianuarie,

Ziua Culturii Naţionale, marcată la Oradea printr-o serie de manifestări artistice

Cu sprijinul Primăriei Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice - Oradea Heritage în colaborare cu Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Revista Cetatea Cavalerilor, Filarmonica de Stat Oradea și Muzeul Țării Crișurilor, invită publicul luni, 15 ianuarie la celebrarea Zilei Culturii Naționale.

Organizatorii au pregătit mai multe activități, care se vor desfășura în următoarele locații: sala General Traian Moșoiu a Primăriei Oradea, Statuia Mihai Eminescu, Pasajul Bazar de pe strada Madách Imre, Casa Darvas - La Roche, Muzeul Memorial Iosif Vulcan și  Filarmonica de Stat Oradea.
 PROGRAMUL ZILEI CULTURII NAȚIONALE - 15 ianuarie 2024
10.00 - 12.00 Primăria Oradea - Sala General Traian Moșoiu
-      Intonarea Imnului Național și aducerea Steagului Cavalerilor;
-      Corul „General Traian Moșoiu" - lieduri și romanțe pe versurile lui Mihai Eminescu;
-      Proiecții Metropole, Cetăți - Col. Ing. Dan N. POINAR;
-      Moment poetic: Rugăciunea unui dac, recită col. Ioan LUPEA;
-      Mesaje de salut: Primăria Oradea
-      Prof. univ. emerit dr. Mihai DRECIN - Membru titular al A.O.Ș.R., Colegiul științific;
-      Prof. Dr. Karina OCHIȘ - „Eminescu - un brand național pentru generațiile viitoare";
-      Colind pentru Eminescu - Grupul de la Hidișelul de Sus - prof. Crina PUIE;
-      Prof. univ. Dr. Mircea POPA, Eminescu, Iosif Vulcan și „Familia"
     Eminescu: Criticilor mei - recită Vanesa SERCHELI, Clasa a-IX-a C, Colegiul Național „Mihai Eminescu";
-      Prof. univ. emerit Dr. Paul Magheru, EMINESCU, File rupte din Cetatea Cavalerilor;
-      Festivitate de premiere: revista Cetatea Cavalerilor conferă Trofeul și Diploma „Rădăcini", Medalia și Placheta Galei „Eminescu".
 12.30 - 13.30 Statuia Mihai Eminescu
-      Întâmpinarea oficialităților și invitaților
-      Intonarea Imnul Național și desfășurarea Drapelului României;
-      Flori pentru Eminescu. Moderatori: Angela Lupșea, col. Ing. Dan POINAR
-      Alocuțiuni:
Reprezentant Primăria Oradea;
Prof. univ. Dr. Mircea Popa - Eminescu, Vulcan și Familia;
-      Montaj Luceafărul - clasa a  IX -a A, prof. dr. Carmen Elena ANDREI - WENFORD ACADEMY Oradea:  Baboș Pârcălab Iarina; Buciuman Sasha Gabriel; Ciuciu Carol Mihai; Musca Mara; Neagoș Cezar Horațiu; Plisco Alexis; Nicolas; Popa Vasile David; Pruncuț Maria; Raț Tudor Gabriel; Ritter Ștefan Raul; Rus Tudor; Sim Ana; Sofia; Vaida Alex Vlad;  Vesa Alexandru David.
-      Festivitatea depunerii de buchete de flori.
14.00 - 15.00 Pasajul Bazar, str. Madách Imre
-      Expoziție „Nestemate" - cu ilustrații ale maestrului Ștefan Popa Popa's
Prezintă: General Lazăr Cârjan
Recită: Elevi din clasa IX C, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan", prof. Dr. Elena Moțoc-Chivari-Sabău, Bigan Anastasia, Pop Isabelle-Sophie, Sandu Daliana, Moriconi Summer Nefertari, Trip Daniela-Consuela, Bonca Sofia Maria, Marc Antonia Sara, Pop Alexia-Maria, Domocoș Diana-Mariana, Moțoc-Chivari Ioan-Cristian
15.00 - 15.30 - Casa Darvas - La Roche
Expoziție - Partituri Muzicale Regale în parteneriat cu Muzeu Național Cotroceni și Filarmonica de Stat Oradea.
16.00 - 17.00 - Muzeul Memorial Iosif Vulcan
Expoziție de documente și cărți despre Mihai Eminescu, din colecția generalului prof. univ. Dr. Lazăr Cârjan
17.00 - 20.30 - Filarmonica de Stat Oradea
17.00 - 18.30 - Film documentar - „Eminescu și Cernăuții". Producător - finanțator: Dumitru POHUȘ, scenariu Ionel Novac
19.00 - Spectacol de Gală - Eminescu
Expoziție  - „Eminescu în culori de copii"
Invitați speciali
Daniel Magdal - Tenor și Alexandru Burcă - Pian
Repertoriu romanțe: 
* Sub vișinul înflorit
*În rariștea de lână vii
*Smaranda
*Îți mai aduci aminte, doamna...
*Te-aștept pe același drum
*Foaie verde, foaie lată
Spectacolul este realizat în parteneriat cu Universitatea Oradea - Departamentul Muzică - Facultatea de Arte, Liceul de Arte Oradea, având următorul program muzical:
Liceul de Arte Oradea
Fonai Benjamin, marimbă, clasa a VI-a, Dans țărănesc - de Constantin Dimitrescu. Coordonator prof. Székely Cristian, corepetitor prof. Marinău Sanda
Mierluț Nicolas, vioară, clasa a VI-a , Balada de Ciprian Porumbescu. Coordonator prof. Moga Andrei 
Pop Greta, clasa a XI-a, liedul Stelele-n cer de Nicolae Bretan. Coordonator prof. Pali Ionela, corepetitor  prof. Marinău Sanda
Muthu Astrid, clasa a XII-a, liedul Pe lângă plopii fără soț. Coordonator prof. Pali Ionela, corepetitor  prof. Marinău Sanda
Facultatea de Arte
Chiș Ionuț, an II master - vioară, corepetitor - asist. univ. dr. Andone Camelia
Paul Constantinescu: Sonatina pentru vioară și pian, partea a III-a;
clasa Lect. univ. dr. Andrada Ciupeiu
Borbiro Timea, studentă an IV - Flaut
Paul Constantinescu: Cântec Vechiu pentru flaut și pian
clasa Conf.univ.dr Ariadna Zenaida Mircescu 
Mariș Hinsu Ionuț - Bariton, student an I
Corepetitor - asist. univ. dr. Andone Camelia
Dorința, pe versuri de M. Eminescu; clasa conf. univ. dr. Florina Mariș Hinsu
Gheorghe Paunescu (1912-1990): Nocturna
Iuliu Muresianu (1900-1956): Concertino (Andante, Allegro moderato)
Expoziția organizată de profesorii de la Catedra de Arte vizuale
Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii dată stabilită prin Legea nr. 238 din 2010 se organizează manifestări cultural-artistice şi acțiuni social-culturale de către instituții publice şi alte entități deținătoare de patrimoniu cultural.
Statuia poetului Mihai Eminescu este opera artistului Ovidiu Maitec (n. 1925 - d. 2007), creată din bonz amplasată pe soclu din piatră travertin. Statuia este monument istoric clasată pe listă cod BH-III-m-B-01237, se află în evidența Primăriei Municipiului Oradea din anul 1990 în baza Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public și este pusă în valoare de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 1503 din 21-12-2017.
Lucrările de amenajare a piațetei vor evidenția statuia în ansamblu și vor cuprinde un perimetru dedicat evenimentelor pentru comemorarea marelui poet național Mihai Eminescu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:53 Ora de vară a Europei de Est