Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un show de zile mari, cu primari, consilieri și artiști

Sâmbătă și duminică - Zilele comunei Paleu

Un show de zile mari, cu primari, consilieri și artiști

După înfrângerea suferită pe terenul de fotbal al F.C. Bioland Paleu (unde consilierii gazdă au pierdut meciul de fotbal susținut în compania consilierilor comunei înfrățite din Ungaria, scor: 3 la 7), a venit bucuria legalizării înfrățirii. Actul a fost semnat de conducerile celor două comune, Somogyi Ludovic – primarul comunei Paleu și Berenyi Andras – primarul comunei Hosszupalyi din Ungaria, de față fiind cei doi viceprimari: Hevesi Ilona și Som Zsolt, precum și consilierii celor două comune înfrățite.

 Sâmbătă (27 iunie 2009), la Paleu, la Zilele comunei, a fost și ploaie și soare, dar o mare sărbătoare!
 Dușul rece de la fotbal a fost urmat de bucuria înfrățirii sărbătorită cu șampanie la Căminul Cultural din Paleu, înainte ca primarul Somogyi Ludovic să declare deschise serbările fiilor celor trei sate ale comunei Paleu.
 Expoziție de pictură și lansarea monografiei
 Fără prea mult tam-tam, primarul a dat undă verde serbărilor, iar viceprimarul, dna Heveși Ilona, a informat asistența despre lansarea celui de-al doilea volum al Monografiei comunei Paleu, scris de Csepregi Imola (profesor de Limba și literatura maghiară). Cu cele două volume pe masă, Csepregi Imola a dat autografe, încântată fiind de lansarea celui de-al doilea volum. Bucuria lansării a fost împărtășită și de un alt fiu al comunei, pictorul Tikosi Zoltán (din Uileacu de Munte) care avea expuse câteva lucrări în sala de spectacole și pe scena căminului cultural.
 Evenimentele inaugurale (desfășurate la Căminul Cultural din Paleu) au fost urmate de manifestări cultural-artistice pe scena amenajată în aer liber la marginea satului Săldăbagiu de Munte, protagoniștii fiind artiști (și mai mari și mai mici), debutanți și consacrați, din comună și nu numai (din Oradea, Aleșd, Săcuieni..., dar și din Ungaria).
 În deschiderea serbărilor, Kecskes Monica (moderatorul manifestărilor) a prezentat programul zilei și prima formație de majorete (a copiilor din Paleu, coordonată de prof. Imre Julianna). Majoretele din Paleu au primit, imediat, replica majoretelor din comuna Hosszupalyi (comuna înfrățită), conduse de prof. Urveczki Aniko. Preț de câteva minute, am asistat la un dialog al celor două formații de majorete. 
În pauze, organizatorii, în frunte cu primarul Somogyi Ludovic, au premiat copiii și sportivii care au câștigat, de dimineață, unele concursuri și întreceri sportive. Trupa de teatru de amatori a asociației pensionarilor din Hosszupalyi (Ungaria) a prezentat câteva scenete și cuplete (sub bagheta lui Daniel Katalin) care s-au bucurat de un real succes la publicul tânăr. Grupuri mai mari sau mai mici de copii de la Grădinița și Școala din Paleu (coordonați de învățătoarea Tóth Olga și educatoarea Imre Julianna) ne-au încântat cu numerele lor de dans. Chiar dacă ei sunt la început de drum, ne-au cucerit cu spontaneitatea și dezinvoltura lor. Cei mari, însă, gimnaziștii și liceenii au ridicat dansul la rang de artă. Am văzut nenumărate evoluții spectaculoase fie ele prezentate de dansatori din Aleșd, Paleu sau Săcuieni, care au învățat meserie de la o profesionistă de talie națională și internațională, nimeni alta decât înv. Erdei Katalin (din Săcuieni) care a făcut un show de zile mari cu ai săi dansatori de nota 10, comparabilă, în plan muzical, cu profesoara de canto Monica Molnar, de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea. De fapt, aseară, talentații elevi ai doamnei prof. Monica Molnar (Lăcrimioara Deac, Dora Popovici, Patai Robert, Hirian Raul și Pall Timea) și dansatorii dnei Erdei Katalin s-au completat reciproc, evoluând într-o succesiune armonică, ba chiar și împreună (la final).
Muzica și dansul au triumfat apoi prin invitații din Ungaria (PACSIRTAK și HIP HOP BOYZ) care au menținut distracția până în noapte. În continuare, s-a încins o discotecă pentru toate gusturile și vârstele. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un show de zile mari, cu primari, consilieri și artiști.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:57:21 Ora de vară a Europei de Est