Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A fost anul aniversărilor

Pe scurt, prin ce s-a remarcat 2023

A fost anul aniversărilor

Vă prezentăm parte din raportul anual al pieței românești de artă pentru 2023.

Un tur de forță de 50 de licitații (este al 3-lea an succesiv în care Artmark reușește să organizeze, anual, un volum de 50 de licitații), cu obținerea unui total al vânzărilor de 10,2 milioane de euro, din care 9,1 milioane de euro în vânzări publice, cu realizarea unei rate medii de adjudecare de 70%, completată cu peste 1,1 milioane de euro în vânzări private, cu insistarea pe diversitatea tematicilor promovate și varierea agregării acestora (29 de tematici, inclusiv una nouă, destinată audiențelor tinere), precum și cu o continuare a dezvoltării internaționale - acesta a fost anul 2023, cu rezultate solide și laborioase, care au consolidat creșterile de piață, pe diferite segmente, ale anilor anteriori.
Anul aniversărilor  
Pentru Artmark, cea mai mare platformă de promovare de artă din piața est-europeană, 2023 a fost în primul rând anul aniversărilor: 15 ani de la înființare (aprilie 2008), sărbătoriți, în prima jumătate a anului, prin două evenimente celebrative de licitație de artă clasică și modernă, respectiv de artă contemporană, dar și licitația cu nr. 500 - marcând împlinirea organizării a 500 de licitații de artă și istorie în cei 15 ani de existență și activitate!   
Am remarcat un trend de revenire în atenție a modernismului și a impresionismului. Poate datorită contextului economic recesionar și inflaționist, 2023 a fost anul în care segmentul de piață de artă clasică și modernă, stagnant în ultimii trei ani în fața avântului segmentului de artă contemporană, a revenit viguros în prim plan. 
Anul 2023 a reținut atenția prin vânzări marcante ale unor exponenți ai modernismului și ai impresionismului românesc, realizând (sau situându-se în zona unor mai vechi) recorduri tematice, cu artiști precum: Nicolae Tonitza (menționăm aici adjudecarea operei „Fetița cu fundiță roz", 110.000 de euro - martie 2023, potențată de recordul realizat de „Cap de copil", care, deși de mică dimensiune, a fost dat pentru 42.500 de euro - decembrie 2023), Francisc Șirato („Interior cu maci și margarete", 22.000 de euro - decembrie 2023, alături de „Lila în interior" și „Vedere din Balcic", fiecare 22.000 de euro - martie 2023), Jean Alexandru Steriadi („Bărci în portul Deauville", 19.000 de euro - martie 2023), Camil Ressu („La strânsul recoltei", 17.000 de euro - martie 2023), Gheorghe Petrașcu („Interior cu portret de familie", 35.000 de euro - decembrie 2023), Octav Băncilă („Peticarul", 19.000 de euro - octombrie 2023), Arthur Verona („Serbare câmpenească", 17.000 de euro - decembrie 2023), Paul Miracovici (al cărui „Nud", cu 13.500 de euro - în iunie 2023, îi aduce postimpresionistului român un record absolut), Magdalena Rădulescu („Marea cavalcadă", 7.500 de euro - iunie 2023, care marchează, de asemenea, record personal de artist) etc.
De asemenea, avem noi recorduri absolute pentru: marii maeștri români, contemporanii români,  tematicile de istorie și obiecte de colecție, tematicile de lux și de arte decorative.  
Iar 2023 a fost și anul în care au confirmat noile filiale din Bulgaria și din Croația...
Poze: Oscar Han După baie (poza de impact) 1.Tonitza – Fetița cu fundița roz 2.Biblia de la București 3.Icoana împărătească (lemn) Deisis 4.Caiet Emil Cioran 5.Gravură Mihai Viteazul 6.Colier aur alb diamante 7.Horia Bernea – Seara grădinii.
Anca Bejan,
manager

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:26 Ora standard a Europei de Est