Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2023

Despre finaluri fericite și oportunități... sau

GALA TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2023

La final de an, tragem linie și prezentăm fructele Galei HOP 2023, „hopul cu tehnologia", cum l-au supranumit chiar cei doi directori artistici ai ediției 2023, Alexandru Dabija și Leta Popescu. Unde s-au angajat, ce colective teatrale i-au primit cu brațele deschise, ce întâlniri și prietenii profitabile au legat fiecare dintre cei 25 de concurenți, ce regizori i-au remarcat, pe la ce festivaluri au participat?

După ce la Gala HOP 2023 au prezentat momentul de grup ANGAJAȚI-MĂ!, câștigătorii marelui premiu al Galei HOP - Premiul „Ștefan Iordache", Ama Beschieru și Robert Ioan s-au angajat! Teatrul Dramatic „Fani Tardini" din Galați este teatrul care și-a împrospătat trupa cu cei doi actori. Ama Beschieru și Robert Ioan au participat și la Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative de la Brăila, la Festivalul de Teatru Tânăr de la Sibiu și au fost invitați la emisiunea Garantat 100% de la TVR, la Radio România 3Net („Podcast"), Metropola TV („Între prieteni"), la TVR Cluj („Prim Plan Obiectiv").
Tot la Galați, de data aceasta la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gulliver", s-a angajat și actorul Andrei Cristea, absolvent de actorie păpuși.
Francesca Fülöp și Andrei Barbu, câștigătorii Premiului pentru cel mai bun grup (Premiul „Cornel Todea") au fost invitați la Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative de la Brăila și la Festivalul Tânăr de la Sibiu. Festivalul de la Sibiu a avut în program o secțiune dedicată Galei HOP 2023 - Colaj Gala HOP - unde au mai participat, pe lângă cei menționați mai sus, și: Ingrid Neacșu și Alexandru Condurat cu A FOST ODATĂ..., Sașa Pânzaru și Denissa Rogoz cu CELĂLALT, grupul Les Chobeaux (Eduard Crucianu, Radu Fărcane, Ioan Crișan, Andrei Mărgineanu, Andrei Pleșa, Sara Pongrac și Denisa Vraja) cu UNTITLED și Paul Bondane cu YOU HAVE REACHED YOUR DAILY LIMIT.
Sașa Pânzaru, deținătoarea trofeului pentru cea mai bună actriță, a fost invitată la Festivalul Studio, organizat de Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, atât cu momentul individual „Jurnalul unei tinere (actrițe)" cât și împreună cu Denissa Rogoz cu momentul de la grup. 
Andrei Cozlac i-a invitat pe Oana Jipa, George Cocoș și Paul Bondane la Romanian Creative Week 2024 în New Media District (24-26 mai 2024).
Gala Tânărului Actor HOP oferă vizibilitate tinerilor aflați în competiție și cadrul propice închegării oportunităților profesionale. Gala HOP este, de 26 de ediții, mediul care facilitează întâlniri, relații între factori creativi și tineri actori. Gala HOP devine, astfel, o platformă permanentă de apropiere a pieței teatrale de actor.
Le mulțumim celor care, atenți la tinerii actori, i-au încurajat prin angajări și participări la festivaluri, pe concurenții HOP 2023: Toma Florin și Adi Iclenzan (directori ai Teatrului „Fani Tardini" Galați), Radu Nichifor (director al Teatrului „Maria Filotti" Brăila), Adrian Tibu (director al Teatrului GONG Sibiu), Eduard Șișu (director al Teatrului pentru Copii și Tineret „Gulliver", Galați), Oana Leahu (Decan al Facultății de Arte în Limba Română a Universității de Arte din Târgu-Mureș).
Mulțumim tuturor invitaților noștri și sperăm ca ediția anului 2024 să aducă și mai multe oportunități!
Pamela Bojog-Pricopie


Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:19 Ora standard a Europei de Est