Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,2024 va fi un an financiar complicat”

2023, anul cu cele mai mari investiții din ultimii 30 de ani în Bihor

,,2024 va fi un an financiar complicat”

Anul 2023 se încheie cu investiții publice record derulate de Consiliul Județean Bihor în ultimii 30 de ani de administrație județeană, cu proiecte de peste 200 de milioane de euro.

Fondurile proprii, fondurile europene și guvernamentale au fost investite în infrastructură rutieră, prin reabilitarea și construirea unor drumuri noi, în modernizarea și dezvoltarea aeroportului, în curățenia din întregul județ și în crearea unei infrastructuri pentru educație, sănătate și mediul de afaceri.
Doar la Aeroportul Oradea au fost realizate anul acesta investiții de aproximativ 70 de milioane de euro (extinderea terminalului, dotări, prelungirea pistei etc).
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și cei doi vicepreședinți, Călin Gal și Mircea Mălan, au evidențiat realizările din acest an, dificultățile în implementarea proiectelor, oportunitățile de finanțare fructificate și au împărtășit viziunea pentru următoarea perioadă.
A fost un an cu cele mai mari dificultăți. La toate proiectele am avut complicații. Am avut probleme juridice cu lucrări blocate, cu întârzieri, probleme la achiziții, am avut contestații care au prelungit semnarea contractelor. Sunt chestiuni pe care nu le poți controla. Am avut probleme în execuție peste tot. La Centura Biharia, de exemplu, suntem blocați pentru că s-au descoperit șase situri arheologice. De asemenea, am avut probleme cu constructorii la toate lucrările, pentru că nu au suficientă forță de muncă. Dar cu toate aceste greutăți inevitabile, proiectele au mers înainte și, aflate în diferite stadii, noi spunem că a fost un an bun pentru derularea lor. Volumul de investiții de anul acesta de la Aeroport a fost cât toate investițiile Consiliului Județean Bihor din întregul mandat trecut", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, a declarat: „Noi am făcut pentru 2023 un buget în care am anticipat lunile în care nu vom încasa anumite sume până la semnarea contractelor de finanțare. A fost una dintre cele mai grele perioade pe care eu le-am întâlnit în ultimii ani în zona financiar-fiscală. Anul viitor vom menține aceeași linie, partea de dezvoltare va fi la un nivel ridicat. Ne pregătim pentru un an de foc".
Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a subliniat că în anul 2023 au fost valorificate toate oportunitățile de finanțare cu fonduri europene (exemple: modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene, proiectul rețelei de trenuri metropolitane, reabilitarea fostei Policlinici Mari, centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea și din județ, pasaje rutiere și pietonale în Oradea, Drumul Expres Arad - Oradea etc) și guvernamentale (exemplu: Inelul Rutier Metropolitan).
Acesta a evidențiat parteneriatele strategice cu alte instituții publice, multe proiecte fiind rezultatul colaborării cu Primăria Municipiului Oradea, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, primăriile din județ, Primăria Arad și Consiliul Județean Arad.
Anul a fost marcat și de stabilizarea activității instituțiilor de cultură după restricțiile impuse de pandemie. De asemenea, Consiliul Județean Bihor a demonstrat capacitatea de a funcționa eficient cu un personal redus. 
În 2023, Consiliul Județean a susținut și implementat inițiative cu un impact semnificativ în diferite domenii precum sănătate, prin înființarea unui consorțiu de spitale și colaborarea cu medicii de familie, educație, cu accent pus pe învățământul profesional la Campusul Școlar din Oradea, sprijinirea introducerii și extinderii rețelelor de gaze naturale în județ și promovarea tradițiilor și a producătorilor locali.
În anul care tocmai se încheie, Consiliul Județean Bihor a arătat preocupare față de toate componentele comunității bihorene, de la dezvoltarea infrastructurii rutiere, de afaceri și curățenie. Ne-am adresat și dimensiunii cultural-artistice prin proiecte concrete la care am lucrat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, primăriile, bisericile, mediul de afaceri, presa și bihorenii. Mă refer la „Luna curățeniei", la „Lumină din Lumină" de Paște, la „Bihorul colindă", evenimentele dedicate doamnei Florica Bradu și alte proiecte de acest fel", a subliniat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Una dintre provocările anului 2024 este operaționalizarea proiectelor aflate într-o fază avansată de execuție, cu accent pe Parcul Științific și Tehnologic și Campusul Școlar pentru învățământ dual din Oradea. Ambele sunt proiecte-pilot și presupun o implicare activă a companiilor din județ și a Universității din Oradea. În cazul Campusului, majoritatea profesorilor vor proveni din sectorul privat. Punerea în funcțiune a sistemului de telemedicină în județ reprezintă un alt obiectiv al anului 2024.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a conchis:2024 va fi un an financiar complicat, dublat de situația electorală. Estimez un volum de investiții de aproximativ 800 de milioane de lei. Proiectele sunt pregătite și va urma semnarea mai multor contracte de finanțare. Ne propunem să menținem capacitatea consiliului de a derula proiectele și să asigurăm o continuitate a viziunii de dezvoltare. Ciclurile de dezvoltare nu sunt de doar patru ani, uneori pot fi de 15-20 de ani".

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:30 Ora de vară a Europei de Est