Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,2024 va fi un an financiar complicat”

2023, anul cu cele mai mari investiții din ultimii 30 de ani în Bihor

,,2024 va fi un an financiar complicat”

Anul 2023 se încheie cu investiții publice record derulate de Consiliul Județean Bihor în ultimii 30 de ani de administrație județeană, cu proiecte de peste 200 de milioane de euro.

Fondurile proprii, fondurile europene și guvernamentale au fost investite în infrastructură rutieră, prin reabilitarea și construirea unor drumuri noi, în modernizarea și dezvoltarea aeroportului, în curățenia din întregul județ și în crearea unei infrastructuri pentru educație, sănătate și mediul de afaceri.
Doar la Aeroportul Oradea au fost realizate anul acesta investiții de aproximativ 70 de milioane de euro (extinderea terminalului, dotări, prelungirea pistei etc).
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și cei doi vicepreședinți, Călin Gal și Mircea Mălan, au evidențiat realizările din acest an, dificultățile în implementarea proiectelor, oportunitățile de finanțare fructificate și au împărtășit viziunea pentru următoarea perioadă.
A fost un an cu cele mai mari dificultăți. La toate proiectele am avut complicații. Am avut probleme juridice cu lucrări blocate, cu întârzieri, probleme la achiziții, am avut contestații care au prelungit semnarea contractelor. Sunt chestiuni pe care nu le poți controla. Am avut probleme în execuție peste tot. La Centura Biharia, de exemplu, suntem blocați pentru că s-au descoperit șase situri arheologice. De asemenea, am avut probleme cu constructorii la toate lucrările, pentru că nu au suficientă forță de muncă. Dar cu toate aceste greutăți inevitabile, proiectele au mers înainte și, aflate în diferite stadii, noi spunem că a fost un an bun pentru derularea lor. Volumul de investiții de anul acesta de la Aeroport a fost cât toate investițiile Consiliului Județean Bihor din întregul mandat trecut", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, a declarat: „Noi am făcut pentru 2023 un buget în care am anticipat lunile în care nu vom încasa anumite sume până la semnarea contractelor de finanțare. A fost una dintre cele mai grele perioade pe care eu le-am întâlnit în ultimii ani în zona financiar-fiscală. Anul viitor vom menține aceeași linie, partea de dezvoltare va fi la un nivel ridicat. Ne pregătim pentru un an de foc".
Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a subliniat că în anul 2023 au fost valorificate toate oportunitățile de finanțare cu fonduri europene (exemple: modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene, proiectul rețelei de trenuri metropolitane, reabilitarea fostei Policlinici Mari, centurile din zona metropolitană a Municipiului Oradea și din județ, pasaje rutiere și pietonale în Oradea, Drumul Expres Arad - Oradea etc) și guvernamentale (exemplu: Inelul Rutier Metropolitan).
Acesta a evidențiat parteneriatele strategice cu alte instituții publice, multe proiecte fiind rezultatul colaborării cu Primăria Municipiului Oradea, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, primăriile din județ, Primăria Arad și Consiliul Județean Arad.
Anul a fost marcat și de stabilizarea activității instituțiilor de cultură după restricțiile impuse de pandemie. De asemenea, Consiliul Județean Bihor a demonstrat capacitatea de a funcționa eficient cu un personal redus. 
În 2023, Consiliul Județean a susținut și implementat inițiative cu un impact semnificativ în diferite domenii precum sănătate, prin înființarea unui consorțiu de spitale și colaborarea cu medicii de familie, educație, cu accent pus pe învățământul profesional la Campusul Școlar din Oradea, sprijinirea introducerii și extinderii rețelelor de gaze naturale în județ și promovarea tradițiilor și a producătorilor locali.
În anul care tocmai se încheie, Consiliul Județean Bihor a arătat preocupare față de toate componentele comunității bihorene, de la dezvoltarea infrastructurii rutiere, de afaceri și curățenie. Ne-am adresat și dimensiunii cultural-artistice prin proiecte concrete la care am lucrat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, primăriile, bisericile, mediul de afaceri, presa și bihorenii. Mă refer la „Luna curățeniei", la „Lumină din Lumină" de Paște, la „Bihorul colindă", evenimentele dedicate doamnei Florica Bradu și alte proiecte de acest fel", a subliniat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Una dintre provocările anului 2024 este operaționalizarea proiectelor aflate într-o fază avansată de execuție, cu accent pe Parcul Științific și Tehnologic și Campusul Școlar pentru învățământ dual din Oradea. Ambele sunt proiecte-pilot și presupun o implicare activă a companiilor din județ și a Universității din Oradea. În cazul Campusului, majoritatea profesorilor vor proveni din sectorul privat. Punerea în funcțiune a sistemului de telemedicină în județ reprezintă un alt obiectiv al anului 2024.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a conchis:2024 va fi un an financiar complicat, dublat de situația electorală. Estimez un volum de investiții de aproximativ 800 de milioane de lei. Proiectele sunt pregătite și va urma semnarea mai multor contracte de finanțare. Ne propunem să menținem capacitatea consiliului de a derula proiectele și să asigurăm o continuitate a viziunii de dezvoltare. Ciclurile de dezvoltare nu sunt de doar patru ani, uneori pot fi de 15-20 de ani".

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:42:26 Ora standard a Europei de Est