Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Expoziția foto-documentară ,,Freedom/Libertate

La ICR Londra

Expoziția foto-documentară ,,Freedom/Libertate

Care este prețul libertății?
Institutul Cultural Roman de la Londra și Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 invită publicul londonez la o expoziție unică, ce aduce ȋn prim-plan valoarea și semnificația fundamentală a libertății în transformarea vieților și dezvoltarea unei națiuni. Expoziția are loc ȋn perioada 14 decembrie 2023 - 15 ianuarie 2024 și include fotografii istorice din 1989, de la Timișoara, fotografii din prima linie a războiului din Ucraina, imagini cu refugiații ucraineni din Romania, articole și note de presă de la cele două evenimente care au modelat istoria Europei.


Ȋn cadrul evenimentul care marchează 34 de ani de la Revoluția Română din 1989 și care prezintă aspecte ale luptei continue pentru libertate din Ucraina, vor expune trei fotoreporteri remarcabili: Andreea Alexandru - fotoreporter Associated Press., Constantin Duma - Agerpres, supranumit fotograful Revoluției de la Timișoara și Vadim Ghirdă - fotoreporter Associated Press, deținător al Premiului Pulitzer pentru fotografiile sale de război. Fotografiile explorează multiplele fațete ale libertății și ale luptei pentru dobândirea acesteia. Fotoreporterii vor fi prezenți la vernisajul care va avea loc în data de 14 decembrie la ICR Londra, la ora 19.00.
Ȋn aceeași perioadă, va avea loc expoziția în aer liber, "Timișoara Incognito", care va fi expusă pe panouri din jurul clădirii din Belgrave Square. Expoziția este dedicată orașului Timișoara 2023 - Capitală Culturală a Europei.
Expoziția FREEDOM de la Londra explorează fațete ale  libertății prin doua evenimente care au definit istoria modernă a Europei - Revoluția Română și războiul din Ucraina. Fotografii istorice de la Timișoara sunt juxtapuse fotografiilor moderne de pe prima linie a frontului din Ucraina, și împreună dau dimensiunea sacrificiului pe care lupta pentru libertate îl cere. Prezența lui Vadim Ghirdă, Constantin Duma și a Andreei Alexandru la Londra conferă profunzime și context acestui eveniment unic găzduit de ICR Londra, declară directorul ICR Londra, Aura Woodward.
Andreea Alexandru a debutat în fotojurnalism în anul 2008 ca fotoreporter al agenției Mediafax, în București. Din anul 2011 a devenit un colaborator permanent al agenției internaționale The Associated Press. Andreea Alexandru a acoperit exodul civililor ucraineni în România odată cu începerea războiului declanșat de Federația Rusă și a continuat prin a urmări integrarea lor în societatea românească, fie ca a fost vorba de artiști care lucrează în România, fie de copii care și-au început educația mergând în scoli romanești. În activitatea de la AP a primit numeroase distincții în competițiile globale ale agenției. Face parte din echipele AP de elită, care acoperă evenimente internaționale relevante, precum funeraliile Reginei Elisabeta a Marii Britanii sau încoronarea Regelui Charles al III-lea.
Constantin Duma, supranumit fotograful revoluției anti-comuniste de la Timișoara, face fotografie de peste 50 de ani, având înclinație preponderent spre fotografia de peisaj și cea urbană. În prezent este un fotoreporter cunoscut în țară și peste hotare, fiind parte activă a vieții culturale din Timișoara. De peste 20 de ani este fotoreporter la agenția națională de presă AGERPRES, un loc cu care se identifică și care îi oferă mereu provocări. Constantin Duma a lucrat cu colective de fotografi de la care a învățat foarte mult, mai ales cât timp a activat în cadrul Muzeului de Istorie. Acolo a învățat să comprime mesajul fotografic după documentare. Încă de la primele semne ale Revoluției, Constantin Duma a făcut fotografii care reprezintă o parte importantă a documentelor Revoluției de la Timișoara. 
Vadim Girdă și-a început activitatea la Associated Press (AP) în 1990. În următorii 10 ani a acoperit evenimentele din România de după căderea comunismului, războiul din Transnistria, conflictele din timpul destrămării Iugoslaviei în Bosnia, Serbia, Kosovo și Macedonia de Nord. În prima decadă a anilor 2000, a asistat la confruntările dintre palestinieni și armata israeliană, evoluțiile din Irak după finalul războiului condus de Statele Unite. Mai recent a surpins bombardamentele americane împotriva grupării Statul Islamic la frontiera dintre Turcia și Siria, ocuparea Crimeei de către forțele Federației Ruse și conflictul care a început în estul Ucrainei după aceasta. S-a deplasat în Ucraina cu o lună înaintea începerii războiului dintre Rusia și Ucraina petrecând zece săptămâni la începutul luptelor din această țară. A revenit ȋn Ucraina la un an de la începerea războiului. Este coordonatorul AP pentru România și Moldova. Este câștigătorul mai multor premii pentru fotografie precum Atlanta Photojournalism Seminar First Prize 2007, 2015 și 2023; Clarion Prize 2008; premiul I al Asociației Fotografilor de Presă Americani, în 2013; World Press Photo 2017;  Prix Bayeux-Calvados des correspondants de guerre 2022 și Premiul Pulitzer pentru fotografie de război în 2023, alături de un colectiv fotografic.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului: www.icr.ro/londra și https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:06:25 Ora standard a Europei de Est