Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Competiţia regională de baschet Special Olympics, abilităţi individuale, în cadrul proiectului educativ „Câştigă-ți un prieten special”

Joi, la Sala Sporturilor ,,Antonio Alexe” din Oradea, s-a desfășurat

Competiţia regională de baschet Special Olympics, abilităţi individuale, în cadrul proiectului educativ „Câştigă-ți un prieten special”

Proiectul educativ „Câştigă-ţi un prieten special", coordonat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea se derulează în perioada martie - decembrie 2023 şi cuprinde două competiții regionale Special Olympics, organizate la Oradea, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și a Fundației Special Olympics România. Prima, competiția regională de fotbal, Special Olympics, abilități individuale, a avut loc în 30 mai, iar joi, 7 decembrie, la Sala Sporturilor, s-a desfășurat competiția regională de baschet Special Olympics, abilități individuale.

          Proiectul a fost introdus, în urma evaluării MEN, în CAER 2023 (Calendarul Activităților Educative Regionale), la poziția 266.
Ieri, au participat 27 de delegații din opt județe: Bihor, Alba, Arad, Timiș, Satu Mare, Sălaj, Mureș și Hunedoara
           La competiția de baschet de ieri, au participat 27 de delegații, formate din câte 4-6 copii/tineri cu cerințe educative speciale și 2-4 profesori antrenori/coordonatori din opt județe: Bihor, Alba, Arad, Timiș, Satu Mare, Sălaj, Mureș și Hunedoara.
Pe listele competiției au fost înscriși 152 de copii/tineri și 50 de profesori și antrenori de la: Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Orizont", Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Cristal" și Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Bonitas", toate din Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 din Popești, de la Liceul Tehnologic Special Nr. 1, Oradea și Liceul Tehnologic Special Nr. 1, Oradea, structura Salonta, Asociația SKAI, Asociația CES Oradea, Asociația Down Oradea, Colegiul Național ,,Octavian Goga" Marghita, Școala Gimnazială Nr. 1 Sântandrei, Școala Gimnazială „Aurel Pop" din Oșorhei, de la școlile gimnaziale orădene „Lucreția Suciu" și „Ioan Slavici" din Oradea, de la Școala Gimnazială Nr. 16 Oradea și Colegiul Tehnic „Traian Vuia" din Oradea, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Alba, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă  ,,Speranța" Zalău, județul Sălaj, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Șimleu, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ,,Rudolf Steiner" Hunedoara, Liceul Special „Sf. Maria" Arad, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Arad, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Satu Mare, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,C-tin Pufan" Timișoara, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Târgu Mureș și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 3 Reghin.
Partenerii implicaţi în organizarea competiției de ieri, alături de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1, sunt: Inspectoratul Școlar Județean Bihor (ca supervizor și monitorizare a competițiilor), Fundaţia Special Olympics România (care oferă cadrul de organizare al competițiilor sub egida Special Olympics), C.S.M. Oradea (care a pus la dispoziție Sala Sporturilor pentru organizarea evenimentului), Direcția Județeană pentru Tineret și Sport (care asigură supervizarea evenimentelor), Universitatea din Oradea (Facultatea de Geografie, Turism şi Sport; Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie), reprezentată de studenții voluntari (în organizarea și arbitrajul evenimentului), Asociaţia CES - Colaborăm Educăm Sprijinim și Asociația SKAI (care oferă sprijin logistic și financiar evenimentelor an de an), școli speciale din județele participante.
Manifestarea de ieri a început cu defilarea delegațiilor și jurământul Special Olympics. După încălzirea în pași de dans și desfășurarea celor două probe: aruncare la coș și dribling, festivitatea de premiere a fost precedată de un meci demonstrativ, iar echipa de dans și Mascota Leone au animat atmosfera.
Conform devizei Special Olympics, toți participanții sunt câștigători, prin urmare, chiar dacă premiile au fost limitate, toți copiii și tinerii au urcat pe podium, fiind recompensați cu diplome, medalii și mici surprize dulci, cu sprijinul unor oameni de bine și al unor sponsori generoși: Cofetăria Elidor, Fundația 13 Septembrie și SC Roexpertcad SRL prin acțiunea Fii și tu Moș Crăciun pentru o zi. Pentru că proiectul nu urmărește performanța în sine, ci dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la competiţiile sportive regionale Special Olympics, conform calendarului sportiv avizat de Fundaţia Special Olympics România.
Prin eforturile depuse an de an de echipa de proiect, coordonată de dl prof. kinetoterapeut Adrian Omuț și d-na director, prof. psihopedagog Teodora Pantazi, ,,competiția de baschet a ajuns la ediția XIV, adunând de fiecare dată tot mai mulți participanți din școli speciale, școli integratoare și organizații destinate persoanelor cu dizabilități din țară, prieteni vechi și noi, unii concurenți fiind nelipsiți de la fiecare întrecere sportivă, alții concurând cu această ocazie pentru prima dată", după cum aveam să aflăm de la coordonatorul de proiect, doamna director Teodora Pantazi.
Pe Facebook OviDan, pagină de educație, veți putea urmări și o secvență video de la încălzirea și pregătirea competitorilor.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:40:42 Ora standard a Europei de Est