Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

3 decembrie

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

An de an, din 1992, în data de 3 decembrie, omenirea sărbătorește Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități.

Copiii clasei a IV-a C de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" din Oradea au fost bucuroși și încântați să participe la o activitate desfășurată în colaborare cu dna psiholog a școlii Florina Brânda și dna prof. de sprijin Anica Puriș. Au ales clasa noastră datorită unei excelente colaborări anterioare, datorită faptului că și noi avem astfel de copii speciali în clasă, datorită maturității de care dau dovadă elevii. Copiii au fost învățați să îi accepte, să îi sprijine, să îi iubească pe cei doi colegi speciali ai lor, să îi implice în activitățile de echipă, să nu se supere atunci când nu câștigă echipa lor datorită neputințelor lor. O atitudine similară au și părinții lor: îi încurajează pe copii să se joace împreună, să îi ajute în pauze, în timpul orelor de curs sau al activităților extrașcolare. Un exemplu de urmat. Felicitări, dragi copii și părinți! Activitatea a fost apreciată de către dna director, prof. Teodora Codău.
,,Lumea lui Ian"
În timpul activității copiii au înțeles ce sunt dizabilitățile, care sunt câteva tipuri de dizabilități, cât e de fragilă granița dintre abilitate și dizabilitate, că ele pot fi dobândite pe parcursul vieții sau chiar de la naștere, cum e de dorit să se raporteze la astfel de persoane fie că sunt colegi, prieteni sau membri ai familiei restrânse sau lărgite. Astfel de copii luptă zilnic cu ei înșiși, cu neputințele lor, fiind susținuți de părinți-eroi care își canalizează toate resursele înspre a-i ajuta să fie autonomi, independenți.
Au vizionat filmulețul ,,Lumea lui Ian", inspirat dintr-o poveste reală de viață. https://www.youtube.com/watch?v=bxQibQ6f9jg
Copiii au spus apoi pe rând ce emoții au simțit, ce au remarcat în diferite momente ale acțiunii, ce i-a impresionat, ce au învățat. E firesc ca nivelul empatiei să fie crescut la cei care au în jurul lor persoane speciale. E firesc să fim toți informați pentru a putea lua atitudinea potrivită la nevoie.
În finalul activității, copiii au confecționat un lanț din hârtii colorate care să simbolizeze unitatea noastră în jurul persoanelor cu dizabilități. Pe fiecare verigă a lanțului, copiii au scris mesaje de încurajare, de apreciere sinceră la adresa unor astfel de persoane. Lanțul a ajuns să completeze decorul bradului din clasă, ca semn de aducere aminte. Lucrurile învățate azi le vom practica zilnic.
Prof. Liana Teodora Sabo
 
Minunat lucru, doamnă Teodora!
Un exemplu de bune practici la clasă și atitudini sănătoase în colectivul clasei!
Asemenea copii nu sunt vinovați cu nimic că s-au născut așa, iar părinții lor sunt cu adevărat eroi, toată viața, pentru atitudinea lor demnă de tot respectul, cinstea și onoarea! (OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:08 Ora de vară a Europei de Est