Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La târgurile de Crăciun de la Praga și Budapesta

Noi orizonturi, noi provocări

La târgurile de Crăciun de la Praga și Budapesta

După excursia de anul trecut la Viena, anul acesta micii pedagogiști din clasa a IV-a B, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" au vizitat, între 30 noiembrie și 2 decembrie 2023, târgurile de Crăciun de la Praga și Budapesta.

Budapesta - capitala Ungariei - este considerată, pe bună dreptate, unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa.
            Pe Dealul Castelului am vizitat Bastionul Pescarilor, cu cele șapte turnuri de piatră, care reprezintă cei șapte conducători ai maghiarilor care s-au așezat în Câmpia Panonică și care este unul dintre cele mai remarcabile exemple ale eclecticismului maghiar.
            Biserica Matthias a fost construită în anul 1269 și este cea mai veche biserică din oraș. Aici au fost încoronați: în 1309, regele Carol I al Ungariei și în 1867, împăratul Franz Iosif al Austriei și împărăteasa Elisabeta (Sissy) ca domnitori ai Ungariei. Elevii au admirat arhitectura gotică, interiorul cu vitralii minunate și exponatele din muzeul bisericii.
            Zăpada a înveselit peisajul magic al Budapestei.
                                                    ***
Praga - capitala Republicii Cehe - se impune prin palate baroc și catedrale gotice, poduri medievale, turnuri și turle.
Castelul Praga, care este cel mai mare complex din jurul unui castel din lume, conform Guinness World Records, ne-a încântat nespus de mult. Aici am vizitat Catedrala Sf. Vitus (care este locuința bijuteriilor de coronare Bohemian și adăpostește mormântul celui mai venerat sfânt al poporului ceh, Sf. Wenceslas) și  Palatul Regal Vechi. 
În Piața Orașului Vechi din Praga, la Primăria Orașului Vechi, au urcat în turn,
admirând piesele Ceasului Astronomic și decorul medieval. Panorama asupra pieței și a orașului ne-a tăiat răsuflarea!
Muzeul Național, cu o colecție de peste 14 milioane de articole, este unul din cele peste 100 de muzee din Praga. A privi exponatele, a asculta explicații, a învăța comportamentul în obiective muzeale, a fost o experiență uimitoare.
Muzeul Iluziilor fantastice ne-a captivat, imaginația și creativitatea ne-au fost puse la grea încercare și a rămas ca și un loc special în inimile noastre.
A vizita noi locuri, a învăța despre istoria și civilizația popoarelor europene este o activitate extrașcolară care completează cunoștințele însușite la istorie, geografie, științe, educație civică și limbi moderne și formează atitudini și comportamente, conform recomandărilor Parlamentului European si ale Consiliului privind competențele-cheie pentru învățarea pe parcursul întregii vieți.
Prof. Maria Duma

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:29:41 Ora standard a Europei de Est