Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La târgurile de Crăciun de la Praga și Budapesta

Noi orizonturi, noi provocări

La târgurile de Crăciun de la Praga și Budapesta

După excursia de anul trecut la Viena, anul acesta micii pedagogiști din clasa a IV-a B, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" au vizitat, între 30 noiembrie și 2 decembrie 2023, târgurile de Crăciun de la Praga și Budapesta.

Budapesta - capitala Ungariei - este considerată, pe bună dreptate, unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa.
            Pe Dealul Castelului am vizitat Bastionul Pescarilor, cu cele șapte turnuri de piatră, care reprezintă cei șapte conducători ai maghiarilor care s-au așezat în Câmpia Panonică și care este unul dintre cele mai remarcabile exemple ale eclecticismului maghiar.
            Biserica Matthias a fost construită în anul 1269 și este cea mai veche biserică din oraș. Aici au fost încoronați: în 1309, regele Carol I al Ungariei și în 1867, împăratul Franz Iosif al Austriei și împărăteasa Elisabeta (Sissy) ca domnitori ai Ungariei. Elevii au admirat arhitectura gotică, interiorul cu vitralii minunate și exponatele din muzeul bisericii.
            Zăpada a înveselit peisajul magic al Budapestei.
                                                    ***
Praga - capitala Republicii Cehe - se impune prin palate baroc și catedrale gotice, poduri medievale, turnuri și turle.
Castelul Praga, care este cel mai mare complex din jurul unui castel din lume, conform Guinness World Records, ne-a încântat nespus de mult. Aici am vizitat Catedrala Sf. Vitus (care este locuința bijuteriilor de coronare Bohemian și adăpostește mormântul celui mai venerat sfânt al poporului ceh, Sf. Wenceslas) și  Palatul Regal Vechi. 
În Piața Orașului Vechi din Praga, la Primăria Orașului Vechi, au urcat în turn,
admirând piesele Ceasului Astronomic și decorul medieval. Panorama asupra pieței și a orașului ne-a tăiat răsuflarea!
Muzeul Național, cu o colecție de peste 14 milioane de articole, este unul din cele peste 100 de muzee din Praga. A privi exponatele, a asculta explicații, a învăța comportamentul în obiective muzeale, a fost o experiență uimitoare.
Muzeul Iluziilor fantastice ne-a captivat, imaginația și creativitatea ne-au fost puse la grea încercare și a rămas ca și un loc special în inimile noastre.
A vizita noi locuri, a învăța despre istoria și civilizația popoarelor europene este o activitate extrașcolară care completează cunoștințele însușite la istorie, geografie, științe, educație civică și limbi moderne și formează atitudini și comportamente, conform recomandărilor Parlamentului European si ale Consiliului privind competențele-cheie pentru învățarea pe parcursul întregii vieți.
Prof. Maria Duma

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:06 Ora de vară a Europei de Est