Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Cu drag, pentru țara mea!”

Proiectul educațional județean

,,Cu drag, pentru țara mea!”

„Istoria ne cheamă la fapte". Așa începea Marea Adunare de la Alba Iulia în anul 1918, când poporul român înfăptuia Marea Unire și împlinea, pentru totdeauna, idealul său național.

      La 105 ani de la cea mai măreață pagină din istoria poporului nostru, avem șansa de a ne dovedi vrednici urmași ai celor care au înfăptuit Marea Unire.
În acest context, din dragoste pentru neam și patrie, am inițiat Proiectul educațional județean ,,Cu drag, pentru țara mea!" în care parteneri ne sunt Școala Gimnazială  ,,Szalardi Janos"  Sălard, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea, Universitatea din Oradea - Facultatea de Protecția Mediului, GPP Nr. 56 Oradea, Ansamblul Folcloric ,,Bihorul" Oradea, Primăria comunei Toboliu, Biserica Ortodoxă Cheresig şi Biserica Ortodoxă Toboliu.
       Suita de activități din cadrul acestui proiect, pe care o propunem elevilor noștri, are menirea de a-i apropia cât mai mult de cunoașterea faptelor istorice naționale, obiceiurile și tradițiile poporului nostru, de a le încălzi inimile cu sentimentele bucuriei și mândriei că sunt români.
        Participarea activă la aceste activități are rolul de a-i ajuta pe elevi să conștientizeze importanța istoriei, tradițiilor și obiceiurilor, de a trăi ei înșiși istoria pe viu, de a face din aceste activități sărbători ale sufletului de tineri români.
            Având în vedere că în localitatea Cheresig au fost finalizate lucrările la o sală de sport modernă, am considerat oportun ca prima activitate din cadrul proiectului să coincidă cu inaugurarea acestui important spațiu creat pentru a veni în folosul tinerilor din comunitatea noastră.
            Astfel, în data de 29 noiembrie, au avut loc Cheresig o serie de activități dedicate Zilei de 1 Decembrie. Alături ne-au fost: primarul comunei Toboliu, domnul Crăciun Adrian, cadrele didactice partenere în proiect, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Cheresig, elevii clasei a IV-a B de la Colegiul Național ,, Iosif  Vulcan" din Oradea, elevii Școlii Gimnaziale ,, Szalardi Janos" Sălard și dansatorii de la Ansamblul Folcloric ,,Bihorul" din Oradea.
            Activitățile au început cu o paradă a tricolorului de la Școala Gimnazială Nr. 1 Cheresig spre biserica din localitate. Acolo, un sobor de preoți au oficiat slujba de pomenire a eroilor care la 1 Decembrie au înfăptuit Marea Unire și pomenirea Sfântului Andrei, ocrotitorul României.
            După înălțătoarea slujbă, am pornit spre noua sală de sport care urma să fie inaugurată în prezența copiilor, părinților, cadrelor didactice, invitaților, a domnilor inspectori prezenți și oficialătăților locale și județene.
            Programul a continuat cu slujba de sfințire săvârșită de trei preoți, discursul doamnei director profesor Delia Florina Sim, cuvântul domnului primar Crăciun Adrian și al oficialătăților prezente.    
             Pentru a marca așa cum se cuvine sărbătoarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, d-na profesor Ardelean Florica de la Școala Gimnazială ,,Szalardi Janos" Sălard a susținut o prezentare impresionantă dedicată celui mai important moment din istoria neamului românesc. Spre încântarea celor prezenți, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Cheresig și ai Școlii Primare Nr. 1 Toboliu, coordonați de domnii profesori Pop Marcela, Paina Sorin, Jurca Adriana, Vașadi Cristina și Colar Alina, elevii clasei a IV-a B de la Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea, coordonați de doamna profesor Maria Duma, elevii Școlii Gimnaziale ,,Szalardi Janos" Sălard, coordonați de domnii profesori Pop Marcel, Borz Florica, Ardelean Florica, Popa Agneta, Rus Elena și Rus Florin și dansatorii Ansamblul Folcloric ,,Bihorul" din Oradea, coordonați de d-l coregraf Silaghi Ioan au susținut un minunat program artistic, compus din cântece patriotice, poezii, dans și joc popular, toate spre cinstirea sărbătorii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
            Activitatea a fost un real succes pentru întreaga comunitate și un motiv de mândrie pentru cei implicați în realizarea acestui eveniment deosebit.
            Să mergem pe urmele strămoșilor noștri, mândri de neamul nostru românesc, de istoria străveche a acestui popor, mândri că suntem români!
Prof. Alina Maria Colar

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:36 Ora de vară a Europei de Est