Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

37 de concerte de colinde

,,Bihorul colindă”, ediția a II-a

37 de concerte de colinde

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut marți, 28 noiembrie 2023, alături de managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai", Ancuța Șchiop, și de inspectorul școlar general, Horea Abrudan, o conferință de presă cu privire la lansarea celei de-a doua ediții a proiectului „Bihorul colindă".

Colindători de toate vârstele din județul Bihor vor susține 37 de concerte de colinde în 19 localități: Abram, Șuncuiuș, Ștei, Oradea, Beiuș, Aleșd, Valea lui Mihai, Marghita, Cetariu, Bratca, Roșia, Dobrești, Oșorhei, Salonta, Tinca, Brusturi, Popești, Lunca și Sântandrei. „Bihorul colindă" va debuta în 30 noiembrie, la ora 16.00, la Căminul Cultural din localitatea Margine, comuna Abram.
„Mesajul acestei ediții este „Mândru bihorean". Noi suntem mândri de moștenirea pe care am primit-o de la înaintașii noștri și de valorile care ne caracterizează ca bihoreni: credința în Dumnezeu, tradițiile noastre strămoșești și obiceiurile locului. Peste 3.000 de colindători vor vesti Nașterea Pruncului Iisus. În acest an sprijinim și sărbătoarea de Advent pe care comunitatea maghiară din județul nostru o face în fiecare an, în Oradea, Cetariu, Valea lui Mihai și Marghita", a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Ediția din acest an a proiectului se desfășoară în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, biserici, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" și primării.
„Venim cu un concept nou în cadrul căruia instituțiile partenere au prilejul să își reafirme locul în peisajul cultural bihorean. Avem o preocupare sinceră atât pentru generațiile de seniori care vor să vadă tradițiile păstrate, cât și pentru generațiile tinere, care vor fi parte a activităților propuse", a precizat Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai".
„Din acest an, festivalul organizat de inspectorat „Noi umblăm a colinda", care se află la a XVII-a ediție, va fi înglobat în acest concept amplu. Festivalul va avea loc în 5 decembrie, va începe la ora 13.00 cu o paradă a portului popular care va porni de la Biroul de Evidență a Persoanelor, va continua pe Calea Republicii și Piața Unirii. Apoi elevii vor merge spre Casa de Cultură, unde vor performa în cadrul unui concert de colinde. În acest an s-au înscris cele mai multe cete de colindători din școli, adică 45", a adăugat Horea Abrudan, inspectorul școlar general.
În 20 decembrie, la Casa de Cultură din Oradea, va avea loc un concert de colinde susținut de cete de colindători care aparțin confesiunilor religioase din județul nostru. „Bihorul colindă"  se încheie în 24 decembrie, cu manifestarea de Advent în patru localități din județ: Oradea, Valea lui Mihai, Marghita și Cetariu.
Fiecare dintre cei 3.000 de colindători va primi ca premiu o straiță cu bunătăți oferite de European Drinks și European Food, pe care este imprimat mesajul „Mândru bihorean".

 

PROGRAM ,,Bihorul colindă" - ediția 2023
30 noiembrie Abram, ora 16.00, Cămin Cultural din Margine
1 decembrie Șuncuiuș, ora 13.00, Căminul Cultural
3 decembrie Ștei, ora 17.00, Biserica Ortodoxă
  • Oradea, Advent, Piața Unirii, în fața Bisericii Romano - Catolice
  • Valea lui Mihai, Advent, în fața Bisericii Reformate
  • Marghita, Advent, în Parcul Central
  • Cetariu, Advent, în fața Bisericii Reformate
5 decembrie Oradea, ora 13.00, Festivalul „Noi umblăm a colinda"
              ora 14.30, Casa de Cultură
8 decembrie Bratca, ora 17.00, Cămin Cultural
9 decembrie Dobrești, ora 17.00, Sala Sporturilor
10 decembrie Aleșd, ora 14.00, Biserica Ortodoxă
  • Oșorhei, ora 16.00, Sala nouă de sport
  • Marghita, ora 18.00, Casa de Cultură
  • Oradea, Advent, Piața Unirii, în fața Bisericii Romano - Catolice
  • Valea lui Mihai, Advent, în fața Bisericii Reformate
  • Marghita, Advent, în Parcul Central
  • Cetariu, Advent, în fața Bisericii Reformate
12 decembrie Salonta, ora 16.00, Casa de Cultură
13 decembrie Beiuș, ora 18.00, Casa de Cultură
14 decembrie Tinca, ora 17.00, Casa de Cultură
15 decembrie Marghita, ora 16.00, Biserica Ortodoxă
16 decembrie Cuieșd, ora 16.00, Biserică
  • Cuzap (Popești), ora 18.00, Biserica Ortodoxă
17 decembrie Roșia, evenimente pe tot parcursul zilei
  • Șuncuiuș, ora 13.00, Căminul Cultural
  • Lunca, ora 17.00, Biserica Ortodoxă
  • Oradea, Advent, Piața Unirii, în fața Bisericii Romano - Catolice
  • Valea lui Mihai, Advent, în fața Bisericii Reformate
  • Marghita, Advent, în Parcul Central
  • Cetariu, Advent, în fața Bisericii Reformate
18 decembrie Beiuș, ora 16.00, Casa de Cultură
20 decembrie Oradea, concert final, ora 18.00, Casa de Cultură
22 decembrie Sântandrei, ora 17.00, Căminul Cultural
24 decembrie Oradea, Advent, Piața Unirii, în fața Bisericii Romano - Catolice
  • Valea lui Mihai, Advent, în fața Bisericii Reformate
  • Marghita, Advent, în Parcul Central
  • Cetariu, Advent, în fața Bisericii Reformate

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:35 Ora de vară a Europei de Est