Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Orădenii s-au adunat în număr mare în Piaţa Unirii pentru a sărbători Ziua Națională a României

Ieri, în ciuda vremii instabile,

Orădenii s-au adunat în număr mare în Piaţa Unirii pentru a sărbători Ziua Națională a României

Chiar dacă toată dimineața de vineri, 1 decembrie (2023), la Oradea a plouat cu găleata, cum se spune, orădenii nu s-au descurajat și nu au renunțat să vină, în număr mare, la orele amiezii, în inima Oradiei, vorba domnului prefect, pentru a sărbători Ziua Națională a României.

Instituția Prefectului, Consiliul Județean Bihor, Primăria municipiului Oradea, Garnizoana Oradea și structurile din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională au organizat la ora 12, în Piața Unirii, un ceremonial militar pentru marcarea evenimentului. În deschiderea manifestărilor, Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, a săvârșit slujba de pomenire și de mulțumire pentru înfăptuitorii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, visul de veacuri al românilor. Despre însemnătatea actului istoric de la 1 Decembrie 1918 au rostit alocuțiuni prefectul Dumitru Țiplea și istoricul Radu Românașu.
,,Aducem recunoștință înaintașilor pentru corectitudinea deciziilor luate atunci"
În debutul cuvântării sale, domnul prefect avea să informeze publicul despre prezența la festivitățile de la Oradea a unei delegații de români din Republica Moldova, în frunte cu deputatul Sergiu Lazarenco. ,,Ne bucurăm că sunt astăzi în mijlocul nostru", a spus dl prefect, iar cei prezenți au primit vestea cu aplauze.
,,Dragi români, cu onoare și emoție, ne adunăm astăzi în inima Oradiei pentru a celebra Ziua Națională a României. În această zi deosebită, privim în urmă cu recunoștință și admirăm curajul și hotărârea înaintașilor noștri, cei care au contribuit la unirea neamului românesc. 1 Decembrie 1918 rămâne un capitol fundamental în istoria României, întruchipând realizarea visului de veacuri al românilor - unirea într-un singur stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil. Pe parcursul generațiilor, fiecare adăugând o cărămidă în acest edificiu, ne-am construit identitatea națională. La 105 ani de la Marea Unire, inițiată în județul Bihor, prin Declarația de la Oradea, aducem recunoștință înaintașilor pentru corectitudinea deciziilor luate atunci. Actul programat la Oradea a stat la baza Marii Unirii de la Alba Iulia, iar la 31 iulie 1990, prin Legea 10, s-a consacrat data de 1 decembrie ca zi națională a României. Astăzi, în acest oraș vibrant, bogat în istorie și cultură, marcăm nu doar realizările trecutului, ci și angajamentul nostru pentru un viitor comun, bazat pe valori, precum solidaritatea și respectul reciproc", a mai spus domnul prefect Dumitru Țiplea.
,,Putem considera că Marea Unire din 1918 rămâne superlativul existenței istorice românești,
a spus, în continuare, istoricul Radu Românașu, momentul de apogeu al unei diagrame istorice multiseculare".
În discursul său, istoricul orădean a făcut o rdiografiere a evenimentelor care au condus la momentul de apogeu, fiind reiterat și actul istoric de la Oradea din 12 octombrie 1918, Declarația de la Oradea, redactată în textul ei definitiv în casa avocatului Aurel Lazăr..., iar la final, istoricul Radu Românașul a conchis: ,,Se cuvine ca noi să le păstrăm vie memoria în inima și conștiința noastră, continuând să clădim pe temelia pe care ne-au lăsat-o drept moștenire neprețuită, și anume statul național unitar român. La mulți ani, Transilvania! La mulți ani, români de pretutindeni! La mulți ani, România"!
Momentele de vibrație interioară stârnite de cele două alocuțiuni, au fost amplificate de explozia de bucurie și simțire românească produsă de recitalul doamnei profesor Anamaria Turcu Gal, acompaniată de domnii profesori Marius Dobrea (la acordeon) și Marius Constantin Marcu (la clarinet), cel din urmă fiind și director al Palatului Copiilor din Oradea.
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea audia cântecul de final din recitalul celor trei ambasadori ai palatului orădean.
Manifestările de ieri din Piața Unirii au continuat cu festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori la Statuia Regelui Ferdinand I, urmată de defilarea detașamentului de onoare și de sesiunea de poze pe care orădenii le-au făcut cu domnul primar Florin Birta și cu alte oficialități prezente la eveniment.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:17:24 Ora de vară a Europei de Est