Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Orădenii s-au adunat în număr mare în Piaţa Unirii pentru a sărbători Ziua Națională a României

Ieri, în ciuda vremii instabile,

Orădenii s-au adunat în număr mare în Piaţa Unirii pentru a sărbători Ziua Națională a României

Chiar dacă toată dimineața de vineri, 1 decembrie (2023), la Oradea a plouat cu găleata, cum se spune, orădenii nu s-au descurajat și nu au renunțat să vină, în număr mare, la orele amiezii, în inima Oradiei, vorba domnului prefect, pentru a sărbători Ziua Națională a României.

Instituția Prefectului, Consiliul Județean Bihor, Primăria municipiului Oradea, Garnizoana Oradea și structurile din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională au organizat la ora 12, în Piața Unirii, un ceremonial militar pentru marcarea evenimentului. În deschiderea manifestărilor, Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, a săvârșit slujba de pomenire și de mulțumire pentru înfăptuitorii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, visul de veacuri al românilor. Despre însemnătatea actului istoric de la 1 Decembrie 1918 au rostit alocuțiuni prefectul Dumitru Țiplea și istoricul Radu Românașu.
,,Aducem recunoștință înaintașilor pentru corectitudinea deciziilor luate atunci"
În debutul cuvântării sale, domnul prefect avea să informeze publicul despre prezența la festivitățile de la Oradea a unei delegații de români din Republica Moldova, în frunte cu deputatul Sergiu Lazarenco. ,,Ne bucurăm că sunt astăzi în mijlocul nostru", a spus dl prefect, iar cei prezenți au primit vestea cu aplauze.
,,Dragi români, cu onoare și emoție, ne adunăm astăzi în inima Oradiei pentru a celebra Ziua Națională a României. În această zi deosebită, privim în urmă cu recunoștință și admirăm curajul și hotărârea înaintașilor noștri, cei care au contribuit la unirea neamului românesc. 1 Decembrie 1918 rămâne un capitol fundamental în istoria României, întruchipând realizarea visului de veacuri al românilor - unirea într-un singur stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil. Pe parcursul generațiilor, fiecare adăugând o cărămidă în acest edificiu, ne-am construit identitatea națională. La 105 ani de la Marea Unire, inițiată în județul Bihor, prin Declarația de la Oradea, aducem recunoștință înaintașilor pentru corectitudinea deciziilor luate atunci. Actul programat la Oradea a stat la baza Marii Unirii de la Alba Iulia, iar la 31 iulie 1990, prin Legea 10, s-a consacrat data de 1 decembrie ca zi națională a României. Astăzi, în acest oraș vibrant, bogat în istorie și cultură, marcăm nu doar realizările trecutului, ci și angajamentul nostru pentru un viitor comun, bazat pe valori, precum solidaritatea și respectul reciproc", a mai spus domnul prefect Dumitru Țiplea.
,,Putem considera că Marea Unire din 1918 rămâne superlativul existenței istorice românești,
a spus, în continuare, istoricul Radu Românașu, momentul de apogeu al unei diagrame istorice multiseculare".
În discursul său, istoricul orădean a făcut o rdiografiere a evenimentelor care au condus la momentul de apogeu, fiind reiterat și actul istoric de la Oradea din 12 octombrie 1918, Declarația de la Oradea, redactată în textul ei definitiv în casa avocatului Aurel Lazăr..., iar la final, istoricul Radu Românașul a conchis: ,,Se cuvine ca noi să le păstrăm vie memoria în inima și conștiința noastră, continuând să clădim pe temelia pe care ne-au lăsat-o drept moștenire neprețuită, și anume statul național unitar român. La mulți ani, Transilvania! La mulți ani, români de pretutindeni! La mulți ani, România"!
Momentele de vibrație interioară stârnite de cele două alocuțiuni, au fost amplificate de explozia de bucurie și simțire românească produsă de recitalul doamnei profesor Anamaria Turcu Gal, acompaniată de domnii profesori Marius Dobrea (la acordeon) și Marius Constantin Marcu (la clarinet), cel din urmă fiind și director al Palatului Copiilor din Oradea.
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea audia cântecul de final din recitalul celor trei ambasadori ai palatului orădean.
Manifestările de ieri din Piața Unirii au continuat cu festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori la Statuia Regelui Ferdinand I, urmată de defilarea detașamentului de onoare și de sesiunea de poze pe care orădenii le-au făcut cu domnul primar Florin Birta și cu alte oficialități prezente la eveniment.
Ovidiu Dan

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:28:31 Ora standard a Europei de Est