Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Românii... sunt cruci în picioare!

Se împlinesc 105 ani de la Marea Unire

Românii... sunt cruci în picioare!

Cu ocazia împlinirii a 105 ani de la Marea Unire din 1 decembrie de la Alba Iulia, la Școala Gimnazială Nr. 2 Almașu Mare, s-a organizat un moment de celebrare a acestei zile, sub coordonarea doamnei profesor de istorie Diana Urziceanu, a doamnei profesor de limba franceză Lavinia Șipoș și a doamnei profesor de muzică Emilia Șugar, dar și a doamnelor învățătoare Anca Roșan și Maria Caraba.

Programul a constat în intonarea unor cântece patriotice, recitarea de poezii, o expoziție de desene cu tematică, precum și prezentarea unui discurs explicativ de către elevii Ciucle Maria și Sime Alex. Iar la Școala din Balc, elevii claselor VII-VIII au realizat două filmulețe în care și-au exprimat sentimentul de iubire de țară, iar eleva Andrea Szabo din clasa a VIII-a A a prezentat un discurs, s-au intonat cântece și s-au recitat poezii patriotice.
Marea Unire de la 1918 rămâne cea mai importantă pagină de referință a poporului român, așa cum afirma Dimitrie Bolintineanu ,,Căci Unirea face neamul nostru tare". La Alba Iulia, acum 105 de ani, se năștea în spirit și se puneau bazele statului național unitar român. Prin jertfa, voința, hotărârea patrioților români, ne bucurăm azi de existența unui stat independent și democratic, iar pentru toate acestea suntem datori să aducem recunoștință acelora care au făcut posibilă istoria unirii.
Pentru că avem tradiții și rădăcini puternic definite, trebuie să credem în destinul nostru și să făurim în continuare viitorul României. Suntem datori să arătăm că România este patria unui popor mândru de istoria națională, trebuie să arătăm respect față de valorile umane, față de neamul românesc atât de greu încercat și totuși atât de rezistent și iubit de Dumnezeu. Trebuie să rămânem veșnic recunoscători lui Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, trebuie să ne plecăm fruntea în fața ostașilor români neînfricați care au câștigat independența la 1877, pentru soldații români morți în urma Primului Război Mondial, dar și în fața celor care au luptat în al Doilea Război Mondial sau în fața acelora care în 1989, au oferita suprema jertfă. Lor le suntem datori azi, pentru că ei au înțeles atunci că o națiune fericită cere sacrificii, aceștia sunt românii care și-au asumat destinul unei nații.
Datoria noastră este să păstrăm vie jertfa supremă, să respectăm istoria atât de greu încercată, să iubim România necondiționat, după cum spunea și Mihai EMINESCU „patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut  ci, mai ales, iubirea trecutului, față de care nu există iubire de țară".
La mulți ani, România mea frumoasă!
La mulți ani, români iubiți din lumea largă!
          Prof. Diana Urziceanu

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:07:00 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...