Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala și valorile profesionale în formarea și dezvoltarea personalității elevului. Abordări interdisciplinare

De la Cercul pedagogic desfășurat la Liceul Tehnologic Special Nr. 1

Școala și valorile profesionale în formarea și dezvoltarea personalității elevului. Abordări interdisciplinare

Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea (director, prof. Vese Alina, director adjunct, prof. Micula Alexandra) a găzduit, luni, 27 noiembrie 2023, Cercul pedagogic, la secțiunea profesori ingineri și maiștri instructori, învățământ special.

          Tema cercului a vizat ,,Școala și valorile profesionale în formarea și dezvoltarea personalității elevului. Abordări interdisciplinare în demersul instructiv-educativ".
          Activitatea de cerc a fost coordonată de d-na prof. ing. dr. Ileana Varga, în calitate de responsabil de cerc. În cuvântul de deschidere, doamna profesor a făcut o scurtă prezentare a ceea ce reprezintă Sistemul de integrare a tinerilor în societate şi în viaţa activă, precum şi folosirea optimă a potenţialului lor, ca elemente esenţiale pentru reducerea riscului excluziunii sociale şi pentru atingerea obiectivului de creştere durabilă a oricărei societăţi, fiind necesară o evaluare a  nevoilor de suport ale tinerilor protejaţi în unităţi rezidenţiale, în termeni de dezvoltare a abilităţilor de viaţă, educaţie, orientare profesională, incluziune şi implicare socială.
          La dezbateri, am fost onorați cu prezența de doamna inspector școlar de specialitate, prof. Erdeli Maria Elena și de directorul AJOFM Bihor, domnul dr. Békési Csaba, care au avut cuvinte de apreciere la adresa colectivului liceului nostru, prin prisma activităților ce se desfășoară în școala noastră, cu referire la munca prestată în laboratoarele de specialitate unde se pregătesc elevii noștri să se integreze pe piața muncii.
          Deosebit de interesantă a fost tema abordată de directorul AJOFM Bihor, domnul dr. Békési Csaba, intitulată „Orientarea în carieră, o soluție pe piața forței de muncă", o temă cu impact asupra demersului de integrare a elevilor absolvenți pe piața forței de muncă și care ne-a captat atenția prin soluțiile oferite și sprijin de colaborare în acest demers.
            În cadrul materialelor prezentate de profesorii ingineri și maiștrii instructori participanți, au fost abordate subiecte de interes care să aducă plusvaloare în actul instructiv-educativ, respectând particularitățile de învățare ale fiecărui elev.
             Iar în discuțiile ce au urmat, am avut prilejul de a împărtăși din experiența profesională, de a populariza exemple de bune practici și de a face cunoscute metode și procedee noi folosite la lecții pentru eficientizarea actului educațional și aplicarea tehnologiilor moderne din dotare.
Expoziție cu lucrările realizate în atelierele de instruire practică...
Cu ocazia cercului pedagogic, a fost organizată și o expoziție cu lucrări realizate în atelierele de instruire practică, în atelierele de creație de la disciplinele de cultură generală (gimnaziu), ba chiar și din internatul școlii, sub îndrumarea specialiștilor: prof. Serte  Marilena, Todică Marcela, Dobai Valentina, Gâzdac Marcela, Balaj Lucia, Praja Dorina, Petrila Otilia, Costan Nicolae, Manea Florentina, Cotca Viorica, Pupoieș Gavril, Niculescu Otilia, Spin Leontin și Luncan Rodica; la cercul de matematică distractivă (coordonat de prof. Hoffman Bronț Viorica și Danciu Adelina) sau la cercul de creație al internatului (condus de pedagogii: Moț Monica, Cătană Florica și Ciont Sorina).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:28 Ora de vară a Europei de Est