Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Am sărbătorit hramul bisericii, cu binecuvântarea Preasfântului Părinte Episcop Sofronie

Joi, 30 noiembrie, Slujbă arhierească la Biserica Sf. Apostol Andrei din Oradea

Am sărbătorit hramul bisericii, cu binecuvântarea Preasfântului Părinte Episcop Sofronie

Astăzi, 30 noiembrie 2023, când toți românii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, al bisericii și parohiei noastre, Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea, noi am avut parte de o slujbă arhierească, săvârșită de un sobor numeros de preoți și arhidiaconi, cu participarea și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei.

În cuvântul de învățătură, rostit în cadrul sfintei și dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie ne-a pus la suflet înalta și dumnezeiasca misiunea pe care a săvârșit-o Sfântul Apostol Andrei pentru toți românii, adică încreștinarea noastră, a tuturor românilor, nu numai a celor din bazinul Mării Negre, a celor care locuim în România de astăzi sau în țările din imediata vecinătate a României, ci și cei din toate comunitățile istorice locuite de români. Așa se face că ,,lumina Evangheliei pe care a propovăduit-o Sfântul Apostol Andrei se extinde peste tot. Astfel înțelegem că Sfântul Apostol Andrei, prin moștenirea prețioasă pe care ne-a lăsat-o, și care este credința în Învierea Mântuitorului, Evanghelia păcii, el este ctitorul de bază al culturii noastre creștine. Noi ne-am format ca popor deodată cu încreștinarea. Și încreștinarea a venit prin ucenicii Mântuitorului, încă de la început vieții bisericii. Iar ucenicii de unde ai venit? Din Palestina. Și ce erau ei? Evrei. Dar oare trăiau doar daco-romani aici? Trăiau și sciți și multe alte popoare. Toate au primit Evanghelia prin propovăduirea apostolică a celui întâi chemat la marea misiune de apostolat, de vestire a biruinței definitive asupra morții prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Asta este civilizația noastră creștină pe care am primit-o, pe care am moștenit-o, care ne constituie și care este cea mai prețioasă moștenire pe care o avem. Avem o foarte bogată moștenire, etnică, lingvistică, dar mai ales cea spirituală. Și toată cultura poporului nostru este impregnată de creștinism. Că și elementele precreștine, păgâne, vechile colinde au fost încreștinate, la fel ca tot ceea ce a fost moștenit de la înaintași. Și ceea ce suntem astăzi ca popor, suntem datorită Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Și asta este misiunea prețioasă pe care o avem, de a o transmite mai departe tinerelor generații. Altfel, ne dizolvăm ca popor. Trebuie să ne cunoaștem valorile, să le prețuim, dar nu ajunge. Suntem obligați să le transmitem mai departe", a conchis Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie.
Ce serbăm și de ce serbăm?
În legătură cu (cuvântul) a serba, care înseamnă a cunoaște foarte bine ce serbăm, de ce serbăm, și cum ne raportăm noi față de sărbătoare, preasfințitul părinte a subliniat faptul că ,,serbându-l pe Sfântul Apostol Andrei, serbăm încreștinarea poporului nostru. Ce serbăm? Cultura noastră creștină. De ce o serbăm? Pentru că așa am fost educați de părinții noștri și de dascălii noștri, care, fără să facă zgomot prea mare, au fost cu adevărat patrioți".
Te Deum pentru Ziua Națională a României
Și tot apropo de sărbătoare, după sfințirea colivei Sfântului Apostol Andrei, a fost săvârșit Te Deum pentru Ziua Națională a României. ,,Este momentul ca și noi să lăsăm la o parte toate certurile interne, toate răutățile, ambițiile personale... și să redescoperim ceea ce suntem cu adevărat ca popor, prețuindu-ne, iubindu-ne, și mărturisind, fără niciun pic de reținere, jenă sau complex, valorile care constituie poporul nostru".
La finalul de sărbătoare, pe lângă anaforă (prescură), fiecare credincios participant la sfânta și dumnezeiasca Liturghie arhierească, a primit câte o felie de cozonac de post și un pahar cu vin.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:50:31 Ora standard a Europei de Est