Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O nouă promoție de absolvenți se alătură efectivelor Poliţiei de Frontieră

Vineri, a avut loc festivitatea de absolvire

O nouă promoție de absolvenți se alătură efectivelor Poliţiei de Frontieră

Vineri, 24 noiembrie 2023, la sediul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu" Oradea a avut loc festivitatea de absolvire, avansare la gradul de agent de poliție și depunerea jurământului de credință de către „Promoţia de agenţi de poliţie de frontieră - 24 noiembrie 2023".

Ceremonialul absolvirii s-a desfăşurat în prezenţa subsecretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, domnul Petru Bledea, inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, domnul chestor de poliție Victor-Ștefan Ivașcu, precum și a reprezentanților autorităților locale şi structurilor de ordine publică din municipiul Oradea.
Ceremonialul absolvirii a fost condus de către directorul școlii, comisar-şef de poliţie Aura Sima, care le-a urat tinerilor absolvenți ,,succes la începutul frumoasei cariere de străjer al legalității, ordinii și liniștii publice la frontierele țării".
În cadrul festivității, cu ocazia depunerii jurământului de credință, subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, domnul Petru Bledea, a transmis tinerilor polițiști de frontieră, mesajul domniei sale și al conducerii Ministerului Afacerilor Interne: ,,Vă felicit cu ocazia absolvirii Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu", instituție de învățământ tânără care, în mai puțin de două decenii de la înființare, și-a dovedit eficiența și profesionalismul în formarea de polițiști pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne.
Misiunea dumneavoastră, dincolo de calitatea conferită prin Lege, are valoare simbolică și emoțională: sunteți cei care vegheați frontierele naționale ale României. Misiunea dumneavoastră devine cu atât mai evidentă într-o perioadă a schimbărilor geopolitice regionale, într-un context care ne îndeamnă la precauție și vigilență crescută".
Inspectorul general al Politiei de Frontieră Române, domnul chestor de poliție Victor-Ștefan Ivașcu, şi-a manifestat bucuria că a avut posibilitatea de a fi, personal alături de tinerii absolvenţi în aceste clipe speciale: ,,În acest nou capitol al carierei voastre, vă încurajez să extrageţi învățăminte din fiecare experiență, să promovaţi profesionalismul, determinarea, curajul și demnitatea!
Suntem o echipă și trebuie să acționăm ca atare. Suntem mulți colegi în Poliția de Frontieră, dar fiecare dintre noi este o piesă esențială a acestui angrenaj complex care se numește siguranța națională.
Vă îndemn pe fiecare dintre voi să desprindeți învățăminte din fiecare lecție, să creșteți profesional și personal în fiecare zi, pentru că numai așa vom fi cu adevărat demni de uniforma pe care o purtăm!
Vreau ca, la acest nou început, să vă amintiţi mereu de semnificația uniformei pe care o purtaţi și să fiţi mândri de alegerea pe care aţi făcut-o. Împreună, suntem forța care face diferența, și acum, mai mult ca oricând, suntem pregătiți să facem față provocărilor ce stau înaintea noastră".
Absolvenții de azi, dar și cei care au ținut să fie alături de ei în acest moment, au trăit un amalgam de emoții având în vedere că, după o perioadă de un an de studiu, se vor bucura de rezultatele muncii lor, iar părinții îşi vor vedea răsplătite eforturile pe care le-au făcut în această perioadă. Impactul şi emoţia momentului absolvirii şcolii au fost amplificate de momentul depunerii jurământului de credință faţă de ţară, în prezența părinților, rudelor și prietenilor absolvenților.
O premieră a acestui serii este uniforma viitorilor polițiști de frontieră!
Ei au fost echipați, la absolvire, cu noua uniformă de serviciu, echipament realizat din materiale de ultimă tehnologie, materiale respirabile și antimicrobiene, materiale tip ripstop rezistente la sfâșiere, material bi-elastic, mesadă anti vânt cu membrană Gore-tex, țesătură softshell în mai multe straturi, impermeabilă, respirabilă şi rezistentă la vânt. Toate articolele de echipament au un design tactic, care să asigure confortul și siguranța utilizatorului. Iar achiziția acestor articole de echipament s-a realizat numai după efectuarea testelor de calitate pentru materiile prime utilizate. Testarea materialelor s-a realizat în laboratoarele de specialitate acreditate atât din țară, cât și din străinătate. Totodată, s-a urmărit ca toate articolele de echipament să se armonizeze prin utilizarea aceluiași tip de material (ripstop) și utilizarea aceluiași cod de culoare pentru toate materialele.
Seria actuală de elevi a absolvit cu rezultate bune și foarte bune acest ciclu de pregătire în domeniul formării agenților de poliție de frontieră, iar instituția poliției de frontieră române se va întări cu o nouă promoție de absolvenți, pregătită să-și asume responsabilitățile specifice supravegherii şi controlului graniţelor ţării.
Aceasta este cea de-a 35-a promoţie de elevi pe care a pregătit-o şcoala orădeană și este formată din 238 de elevi, 43 de fete și 195 de băieți, iar durata de şcolarizare a fost de un an.
La finalizarea și centralizarea rezultatelor examenului de absolvire, media generală a promoţiei noiembrie 2023 a fost de 8,49. Pentru recompensarea eforturilor în cadrul festivităţii au fost acordate diplome de merit primilor cinci absolvenţi cu rezultate meritorii obținute la examenul de absolvire, şeful de promoţie fiind recompensat şi cu înscrierea numelui pe placa de onoare a instituției. Primii trei clasaţi au fost: şef promoţie - agent Rupa Laurențiu-Bogdan - media 9,62; locul 2 - agent Buznean Florentina-Adriana - media 9,47; locul 3 - agent Trofin Ianis Cătălin -  media 9,43.
Absolvenţii au fost repartizaţi în ordinea mediilor și a opțiunilor fiecăruia, în cadrul inspectoratelor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, în mod special la frontiera externă a României, ca debutanţi în primele şase luni. De asemenea, 40 de absolvenți vor fi repartizați la Inspectoratul General pentru Imigrări și Direcția Generală de Pașapoarte. (Micheş Eugen)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:47:35 Ora standard a Europei de Est