Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a acordat premiul I unui elev din Salonta - Andrei Ovidiu Petrache!

La Casa Olimpică din București,

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a acordat premiul I unui elev din Salonta - Andrei Ovidiu Petrache!

Al doilea an, consecutiv, Andrei Ovidiu Petrache, elev al Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta (director prof. Florentina Galea), urcă pe podiumul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). Anul acesta, Andrei a pășit pe cea mai înaltă treaptă - Locul I, fiind laureat la nivel național cu Premiul I pentru poezie, în cadrul Concursului de literatură și jurnalism sportiv „Un condei numit Fair-Play" - ediția XXIII (2023).

Poezia „Lacrimi de aur", semnată de Andrei Ovidiu Petrache, este creația lirică înscrisă anul acesta de profesoara Roxana Ilieș în concursul organizat, la nivel național, de Departamentul Educație Olimpică, Sport Școlar și Universitar al Academiei Olimpice Române din cadrul COSR, în parteneriat cu Ministerul Educației, prin intermediul inspectoratelor școlare județene.
Poemul elevului salontan este o odă adusă pugilistului olimpic ucrainean Maksym Galinichev, medaliat cu aur la Campionatele Europene de Box pentru Tineret (2018), care a murit pe front în războiul cu Rusia, în timp ce era înrolat într-o brigadă a Armatei Ucrainei din regiunea Luhansk.
Vineri, 24 noiembrie 2023, la București, la Casa Olimpică a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, elevul Andrei Ovidiu Petrache a primit premiul I, pe țară, din partea juriului Concursului național de literatură și jurnalism sportiv „Un condei numit Fair-Play", la secțiunea „Poezie, categoria 15-18 ani".
Premiul i-a fost acordat de Simona Amânar (director al Academiei Olimpice Române - AOR) și de Mina-Maria Rusu (inspector general de Limba și literatura română și consilier superior la Ministerul Educației).
La festivitatea de decernare a premiilor și diplomelor, organizată de Departamentul Educație Olimpică, Sport Școlar și Universitar al AOR din cadrul COSR, Andrei a fost însoțit de Roxana Ilieș, profesoara sa de Limba și literatura română din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta. Prof. Roxana Ilieș a primit Premiul de excelență din partea prof. univ. dr. Mina-Maria Rusu - președintele comisiei de jurizare.
Comitetul de decernare a premiilor a fost format din sportivele olimpice Simona Amânar și Andreea Răducan, alături de prof. univ. dr. Mina-Maria Rusu. Din județul Bihor a mai urcat pe podiumul național de premiere, alături de Andrei Ovidiu Petrache (premiul I la secțiunea „Poezie", 15-18 ani) de la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta, eleva Giulia Tanco (premiul I la secțiunea „Cronică-Reportaj", 11-14 ani), de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban" din Aleșd, coordonată de prof Ana Morong. Pe a treia treaptă a podiumului a urcat elevul Horia Poenaru (premiul III la secțiunea „Proză", 7-10 ani), de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea, coordonat de prof. Gabriela Lucaciu Codorean. Eleva Iulia Călina Brîndaș de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel" din Oradea, coordonată de prof. Mihaela Fildan, a obținut mențiune I la secțiunea „Proză", 15-18 ani. 
Anul trecut, în cadrul ediției a XXII-a, juriul Concursului național de literatură și jurnalism sportiv „Un condei numit Fair-Play" a remarcat talentul elevului Andrei Ovidiu Petrache care, îndrumat de prof. Roxana Ilieș, a primit din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român „premiul III", la nivel național, cu poezia „Mâna sufletului meu". Andrei a fost premiat în anul 2022, alături de alți doi elevi orădeni, care au reprezentat județul Bihor la secțiunea „Proză", sub coordonarea profesoarei Gabriela Codorean de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea: Ana Daria Osiceanu (titlul lucrării: „Cursul de înot") și Horia Poenaru (titlul lucrării: „O mână de ajutor"). Creațiile lor au fost publicate în Buletinul Informativ al AOR și al COSR - „Spirit Olimpic" - ediția nr. 55 din 2022, urmând ca în ediția de anul acesta să fie publicate și creațiile literare ale elevilor bihoreni premiate la nivel național, vineri, 24 noiembrie 2023, la București.
Suntem încântați și copleșiți de rezultatele excelente obținute de elevii bihoreni la concursuri naționale!
Iar Andrei excelează și de această dată, chiar dacă nu este vorba de Paris...!
Felicitări, dragilor! Voi sunteți cei mai minunați și mai străluciți ambasadori ai Bihorului!
(OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:31 Ora de vară a Europei de Est