Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința județeană a Partidului Pensionarilor Uniți, Filiala Bihor, la un an de la înființarea Filialei Bihor a PPU

Joi, 23 noiembrie, la Grand Palace, a avut loc

Conferința județeană a Partidului Pensionarilor Uniți, Filiala Bihor, la un an de la înființarea Filialei Bihor a PPU

Marcând un an de la înființarea Filialei Bihor a Partidului Pensionarilor Uniți (PPU), care a avut loc în 3 noiembrie 2022, ieri, la Grad Palace, s-a desfășurat Conferința județeană a Filialei Bihor a PPU, condusă de președintele fondator, dl profesor Ioan Șereș, ex-general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Alături de președintele fondator, prof. Ioan Șereș, la masa rotundă a prezidiului, s-au aflat membri ai Biroului executiv județean și membri fondatori: Ioan Pantea, care este chiar vicepreședinte național și responsabil (coordonator de filiale) pe trei regiuni de dezvoltare, Ioan Fluieraș, președintele organizației municipale, care este și vicepreședinte la județ, Teodor Turcuț, vicepreședinte, Ioan Țenț, vicepreședinte, fost lider al Sindicatului Liber Învățământ Bihor, doamna Angela Popu, fost director de grădiniță și inspector școlar și Ioan Chelemen, președintele comisiei județene de cenzori...
Ochelarii au ajuns sigla partidului, ,,ca să vadă mai bine membrii partidului pe cine votează", vorba președintelui fondator, iar calendarul filialei pe 2023 a devenit sigla națională a PPU.
Filiala Bihor a PPU numără, la ora actuală, peste 60 de membri (66), iar la conferință au participat 28.
Pe ordinea de zi a conferinței au fost cuprinse: 1.Deschiderea ședinței, validarea prezenței și anunțarea invitaților; 2.Raport asupra activității filialei în primul an de existență (număr de membri, organizații locale și conducerea aleasă, fișele postului, zonarea județului, programul ședințelor BJ și BM, dar și CN - din 4 octombrie 2023, de la București; sediu, cotizație:1 leu/ lună, calendare; 3.Probleme organizatorice: extinderea numărului de membri ai Biroului județean, de la șapte la nouă membri; validarea comisiei de etică și disciplină, propunerea și validarea lui Constantin Bica (fost lider de sindicat CFR), ca membru al Comisiei naționale de etică; 4. Discuții și măsuri; 5.Concluzii.
,,Noi nu vânăm scaune, nu ne trebuiesc posturi!"...
În prezentarea raportului de activitate, Ioan Șereș (președintele în funcție) avea să precizeze faptul că dacă a intrat în horă, va dansa până la capăt, ,,iar acel capăt este finele anului electoral 2024, an electoral în care, personal, nu vizez absolut nicio funcție, să vă fie clar. Aceasta este specific partidului vârstnicilor, pensionarilor. Asta le-am spus și celor de la presă: Noi nu vânăm scaune, nu ne trebuiesc posturi nu știu unde, ne trebuie un respect pentru munca noastră de o viață și ne trebuie o pensie decentă, o pensie decentă!!!
,,Minciuna cea mare: NU sunt bani de pensii"!
Trebuie să mizăm pentru ea (pensie), pentru că am fost intoxicați cu tot felul de minciuni. Minciuni în ceea ce privește numărul de pensionari; minciuni în ceea ce privește numărul de contribuabili la bugetul de asigurări sociale; minciuni în ceea ce privește inclusiv numărul real de pensionari, pentru că suntem două categorii de pensionari, pensionari pe contribuție și ceilalți... Se vehiculează mereu că sunt cinci milioane de pensionari. Și-atunci, toată lumea trăgea concluzia că cinci milioane au contribuit la pensie. De fapt toate aceste minciuni construiau minciuna cea mare: NU sunt bani de pensii! Cine ne spune nouă că nu sunt bani de pensii??? Când în 1900 și, când ne-am început noi activitatea, ne-a întrebat cineva dacă noi suntem de acord să ne fie reținută din salar contribuția pentru asigurări sociale?... Nu ne-a întrebat nimeni. Ni s-au luat banii, ne-au trimis la lucru și ni s-au reținut banii de pensii. Erau acele fonduri de pensii pe categorii sociale... Fiecare categorie avea fondul lor de pensii. Ei hotărau când se măresc pensiile și cu cât se măresc ș.a.m.d. S-au desființat acele fonduri. Aveau nevoie de banii respectivi. Nu era bine să-i administreze alții. De ce să nu-i administreze conducerea comunistă... Dar care au făcut niște legi care i-au mulțumit pe pensionarii de-atunci.
,,Am ajuns monedă de schimb a guvernului, în negocierile lor cu Uniunea Europeană"!
Ei, dar de atunci, s-au făcut numai modificări, și toate numai în detrimentul pensionarilor! Ce deranjează cel mai mult este faptul că am ajuns noi, pensionarii, monedă de schimb a guvernului, în negocierile lor cu Uniunea Europeană! Cum adică, domnule, Uniunea Europeană nu-ți dă bani dacă nu-i ții pe pensionari până în 2070 cu pensia pe care o au acuma???!!! Dar, îi sancționezi și pe viitorii pensionari, pe copiii noștri, sigur, dacă nu și pe nepoți! Până în 2070 este o vreme!!! Cum își pot permite să spună așa ceva??? Ce conducere românească poate să propună așa ceva pentru români!!! Să faci o altă lege a pensiilor, că-mi venea să-i plâng de milă doamnei ministru! Se plângea la acea emisiune cât de mult au lucrat și cât lucrează și acuma, că merg noaptea acasă... Nu puteam să stau blând în fotoliu și să mă uit. Regretam că nu aveam posibilitate să-i transmit două cuvinte, pe care le-am transmis acuma: Doamnă, nu trebuia să munciți nimic! Trebuia să luați Legea 127, așa cum era ea făcută în 2019, și nu a aplicat-o nimeni. Nici PSD-ul; când Budăi a fost întrebat: Ce faceți dacă veniți la guvernare? Deși erau la guvernare. Aplicați Legea 127? ,,De-a doua zi"!
Ne-am întâlnit cu el la vreo 300 de zile de când era deja ministru și i-am spus: Domnule ministru, de ieri, suntem ministru? Că așa ați spus atunci: că de-a doua zi o aplicați! N-au aplicat-o. Dacă nu făcea nimic și o lua pe aceea (Legea 127), aveam o lege mai bună decât actuala! Și dacă vă trebuie 10 argumente, vă dau 20"... prin care să vă conving că legea aceea era mai bună decât aceasta", susține, sus și tare, președintele Filialei Bihor a PPU, domnul Ioan Șereș. Și a adus câteva argumente...
,,Impozitare discriminatorie" (dublă impozitare)
Ce alte nereguli și necazuri, nemulțumiri mai au pensionarii, semnalate de domnul președinte I.Ș., la conferința de ieri: ,,au inventat impozitul pe o parte din pensie" (o impozitare discriminatorie, dublă impozitare - care este interzisă prin orice lege fiscală)!
O întrebare legitimă și de bun simț: Cei care se vor pensiona în ianuarie, februarie, martie... după care lege le calculează pensia?
Noua lege a pensiilor va intra în vigoare..., dar până la 1 septembrie 2024, când va intra în aplicare, cei care se vor pensiona în ianuarie, februarie, martie... după care lege le calculează pensia? După actuala lege 263 sau după legea nouă?
Cu regret, constată domnul președinte Șereș cum că unii miniștri au ajuns în funcție chiar și fără să cunoască ,,Matematica aplicată în economie"! Că au fost făcute legi ca să nu se aplice...
La punctul trei, Probleme organizatorice, au fost propuși și votați să facă parte din Biroul județean: Tirla Gheorghe (care a și preluat misiunea de trezorier) și Bica Constantin (,,care poate fi numit ideologul partidului", vorba președintelui Șereș), iar comisia de etică a fost validată în următoarea formulă: Drecin Mihai, care este și purtătorul de cuvânt, Șereș Dan și Sălăjan Nicolae.
La Discuții (punctul 4), au avut intervenții și propuneri domnul Popovici Nicolae, doamna ing. Miorița Săteanu, ca membru al Parlamentului Seniorilor, care a pus problema medicamentelor, care nu mai sunt susținute de stat (doar cele ieftine), asistența medicală la sate și lansarea cărților poeților naționali și din Diaspora..., acțiuni pe care le susține Organizația ,,Cetățeni activi la puterea a treia", a spus doamna ing. Miorița Săteanu (care se erijează în ,,decanul de vârstă", la cei 88 de ani).
PPU susține, prin programul său, LOCURI DE MUNCĂ bine plătite!
Revenind ,,la microfon", dl președinte Ioan Șereș a ținut să sublinieze un fapt esențial pe care îl susține Partidul Pensionarilor Uniți prin programul său: ,,locuri de muncă bine plătite, pentru că avem posibilități, sunt oportunități. Aceasta le rezolvă pe toate! Dacă locurile muncă se înmulțesc, dacă sunt bine plătite, contribuția lor la Asigurările sociale înseamnă 25 la sută din salariul lor. Și să mai aibă tupeul cineva să spună că nu sunt bani de pensii!!! Deci, acesta este sloganul nostru: LOCURI DE MUNCĂ bine plătite"!
O dorință, care se vrea ,,literă de lege"!
Pentru următoarea întâlnire, din luna mai 2024, se vrea ca fiecare din cei 66 de membri să aducă câte trei membri noi în PPU, Filiala Bihor!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:26:22 Ora standard a Europei de Est