Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mesaje anti-violență și de prevenire a abuzurilor transmise de elevi ai LTBE Oradea

Campania națională ,,19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor”,

Mesaje anti-violență și de prevenire a abuzurilor transmise de elevi ai LTBE Oradea

În perioada 1-19 noiembrie 2023, elevi din clasele a V-a B, a VII-a A, a IX-a B, a X-a A, a X-a B, a XI-a A, a XI-a B, a XII-a A și a XII-a B, sub coordonarea profesorilor diriginți, au ales să se implice în campania națională ,,19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor", ediția a 11-a.

Dna prof. Anca Știube, diriginta clasei a V-a B, a dezbătut problema abuzurilor diverse asupra copiilor, elevii realizând ca și produse finale ale temelor prezentate, desene, eseuri și chiar un joc de rol.
Dna prof. Rodica Moțiu, l-a avut ca și invitat pe dl Marius Șinca, expert în securitate cibernetică și președinte al Fundației Șinca. Împreună cu elevii clasei a VII-a A, cei doi au desfășurat o activitate pe tema bullyingului/cyberbullyingului, având ca și scop o mai bună prevenire a fenomenului violenței asupra copiilor și a tinerilor, în vederea schimbării comportamentului social, a prevenirii hărțuirii.
Elevii claselor a X-a A, a X-a B și a XI-a A, împreună cu prof. dr. Alina Burcă și prof. Gabriela Necea au discutat teme precum  Siguranța online, respectiv, Traficul de persoane, sub îndrumarea prof. psiholog Ioan Tamaș. S-au prezentat mesajele malware de tip Flubot ca instrument pentru fraudele prin SMS, respectiv, pași pentru protejarea contului de internet banking în cazul unui malware, fraudele legate de investiții financiare - investment frauds, precum și caracteristici generale pentru identificarea lor, pericolele social media privind traficul de persoane etc. S-au discutat și modalități eficiente de prevenire a fraudelor, cum ar fi educația financiară, educația digitală, raportarea oricăror suspiciuni de fraudă. De asemenea, s-au prezentat pași pentru a nu deveni victimă a traficului de persoane și două link-uri utile pentru a obține informații suplimentare.
Dna prof. dr. Alina Burcă, împreună cu elevi din clasele a X-a B, a XI-a B, a XII-a A și a XII-a B, a dezbătut probleme legate de orice abuz sau violență, cu precădere asupra copiilor, pornind de la temele sugerate de organizatorii acestei acțiuni la nivel național: Prevenirea violenței sexuale și a abuzurilor sexuale asupra copiilor, Prevenirea hărțuirii și Prevenirea practicilor tradiționale dăunătoare. Elevii acestor clase au realizat eseuri pe aceste teme și filmulețe care să se înscrie în această campanie împotriva violenței. Cele mai reușite contribuții ale lor au fost redirecționate către domnul senator Adrian Hatos.
Dna prof. Ramona Iștoc, dirigintă a clasei a XII-a A, împreună cu dnul prof. Florin Iștoc, diriginte al clasei a IX-a B, au organizat mai multe dezbateri la clasă, temele abordate fiind Prevenirea hărțuirii, a traficului de copii, prevenirea dependenței și abuzurilor de substanțe, discriminarea bazată pe starea de sănătate și copiii străzii. Elevii au avut ocazia să discute și cu reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, care le-au oferit informații utile pentru a înțelege efectele negative ale consumului de substanțe dăunătoare, precum și soluții eficiente de prevenire a consumului și dependenței de astfel de substanțe.
Elevii au lucrat în echipe pentru a realiza afișe/colaje/desene cu mesaje sugestive, în vederea susținerii unei culturi preventive, de stopare a violenței împotriva copiilor și a tinerilor. În acest sens, elevii de liceu au prezentat colegilor de gimnaziu rezultatele muncii lor, încurajându-i să-și formeze de mici o atitudine pro-activă, o cultură preventivă, de denunțare a actelor de violență și de susținere a tuturor celor abuzați, oprimați.
Elevii s-au angajat activ în promovarea mesajelor anti-violență, manifestând un interes crescut și implicându-se în diverse inițiative menite să sensibilizeze comunitatea școlară cu privire la importanța non-violentei și a unui comportament respectuos.
Elevii implicați în campanie au marcat prin activitățile pe care le-au desfășurat, sub îndrumarea profesorilor lor, Ziua internațională de prevenire a abuzului asupra copilului - 19 noiembrie și 20 noiembrie - Ziua internațională a drepturilor copilului.
Prof. Ramona Iștoc,
consilier educativ LTBE

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:59 Ora de vară a Europei de Est