Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Săptămâna Educației Globale” la Liceul Internațional ,,Agora”, Oradea

„Pace pentru planetă. O planetă a păcii”

,,Săptămâna Educației Globale” la Liceul Internațional ,,Agora”, Oradea

Săptămâna globală a educației este o inițiativă anuală de sensibilizare la nivel mondial, care se desfășoară în a treia săptămână din noiembrie. Este un apel de a ne regândi lumea împreună, folosind Educația globală ca instrument de solidaritate și schimbare și de a contribui la o lume mai durabilă și echitabilă. În timpul săptămânii, sunt împărtășite soluții pentru a ne regândi obiceiurile și modurile de a trăi, de a cheltui și de a consuma, dar și pentru a găsi noi moduri de educație și socializare.

În 2023, acțiunile ,,Săptămânii Globale a Educației" s-au concentrat pe doi dintre cei cinci piloni ai agendei 2030 (oameni, planetă, prosperitate, pace și parteneriat). Sloganul acestei ediții este: „Pace pentru planetă. O planetă a păcii".
Peste 300.000 de participanți s-au alăturat anul acesta la Săptămâna globală a educației iLEGEND, care implică mii de activități în jurul educației pentru cetățenie globală, ODD-urile și coresponsabilitatea tuturor de a le atinge. ,,Săptămâna Globală a Educației" este organizată de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei împreună cu Rețeaua Globală de Educație.  Educatorii și studenții au subliniat importanța educației pentru pace. Promovarea educației pentru pace este esențială în promovarea unei culturi a non-violenței, soluționării conflictelor și justiției sociale. Conflictele complexe care se petrec în lume au fost explicate tinerilor prin activități adaptate.
La Liceul Internațional ,,Agora" s-au organizat prezentări și dezbateri care s-au concentrat pe înțelegerea diferitelor culturi, pe abordarea pașnică a conflictelor și pe promovarea empatiei și a compasiunii.
În contextul geopolitic actual, elevii au învățat despre importanța păcii între națiuni, despre lupta pentru menținerea păcii, atât a unor lideri mondiali, cât și a unor organizații.
La atelierele de lucru, elevii au prezentat munca unor astfel de lideri și organizații în special a celor care au fost răsplătiți cu premiul Nobel pentru pace. Să sperăm la o viață fără conflicte militare, să milităm pentru pace, non-violență, compasiune; sunt lucruri pe care elevii școlii noastre le-au înțeles odată mai bine cu ocazia acestor ateliere de lucru, a studiului individual pentru realizarea prezentărilor, a materialelor prezentate. Se cuvine să subliniem că Liceul Internațional ,,Agora" găzduiește încă de la începutul războiului din Ucraina mai mulți elevi care au găsit la această școală un mediu prielnic pentru a-și continua studiile cu colegi prietenoși, empatici care i-au primit cu multă înțelegere și i-au ajutat să se acomodeze într-o perioadă în care cel mai important lucru de care aveau nevoie era chiar această nevoie de compasiune.
Prof. Monica Nistor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:06 Ora de vară a Europei de Est