Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Şapte „minți strălucite” orădene s-au întors cu un premiu special de la Cluj-Napoca

În cadrul programului Academia „Descoperă-ți pasiunea în IT”

Şapte „minți strălucite” orădene s-au întors cu un premiu special de la Cluj-Napoca

„Minți strălucite" - o echipă formată din studenți ai Universității din Oradea a câștigat premiul special al unui concurs de IT.

Șapte studenți ai Universității din Oradea, coordonați de doi specialiști dintr-o companie locală, au câștigat un premiu special la un concurs de IT din Cluj-Napoca. Tinerii orădeni au impresionat juriul cu aplicația „ParkBuddy", care propune soluții pentru criza locurilor de parcare.
Echipa este alcătuită din studenții: Dora Murgescu, Raul-Alexandru Buda, Achim-Mircea Cadar, Ioan-Ervin Petz, David Popa, Alexandru-Cosmin Pop și Patricia-Claudia Toie. Mentorii lor sunt Daniel Bran și Roland Vereș, specialiști în cadrul Fortech, o companie GlobalLogic.
În cadrul programului Academia „Descoperă-ți pasiunea în IT" (DpIT), dezvoltat de ONG-ul cu același nume din Cluj, au fost selectați tineri pentru un training de șase luni, timp în care, ajutați de cei doi specialiști, au dezvoltat o soluție IT la o problemă identificată de ei.
Anul acesta, 120 de elevi și studenți, din toată țara, s-au înscris la programul DpIT, cele mai bune idei fiind premiate în cadrul unei gale care a avut loc luni, 13 noiembrie 2023, la Universitatea ,,Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca.
„ParkBuddy" este o aplicație prin care inițiatorii își propun să ofere soluții pentru gestionarea locurilor de parcare private din zonele aglomerate ale orașelor. Ideea echipei orădene este că proprietarii de case sau terenuri, din zona centrală sau de pe bulevarde aglomerate, ar putea să închirieze locuri de parcare din curțile lor. Daniel Bran, unul din mentorii echipei orădene, spune că echipa lui a venit cu această soluție pornind de la realitatea că locurile de parcare publice sunt, adesea, prea puține, comparativ cu nevoile reale ale șoferilor. Folosind aplicația, un conducător auto va putea să vadă ce locuri de parcare sunt disponibile pe domeniul privat al localității și chiar să rezerve unul. Ocuparea unui asemenea loc de parcare privat va presupune o taxă, iar banii se vor împărți între proprietarul curții și echipa „ParkBuddy".
Ideea a fost remarcată de juriul format din specialiști, așa că orădenii au primit un premiu special și, drept recompensă, mai multe gadgeturi.
„A fost o ediție memorabilă. Am văzut la lucru tineri deosebit de talentați, gata să schimbe încă de azi lumea de mâine. Sunt minți strălucite pe care vrem să le păstrăm aici, în România. De aceea este important ca și alți actori sociali și economici să se implice în stimularea creativității lor și în susținerea lor financiară. Am făcut tot ce a ținut de noi pentru a-i pregăti pe acești tineri să poată contribui la schimbare prin inovare; în continuare, sper că se vor implica și alți susținători, care să le aprecieze realizările și să îi ajute să valorifice la maximum ceea ce au învățat în cadrul proiectului", a declarat Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociației DpIT, organizatorul programului. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:15 Ora de vară a Europei de Est