Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Be cool – Gândește înainte”!

Program educativ pentru elevii din Bihor

„Be cool – Gândește înainte”!

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut marți, 14 noiembrie 2023, la sediul instituției, o conferință de presă pentru a anunța lansarea programului de tip workshop „Be cool - Gândește înainte"!, dedicat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a.

    Programul a fost prezentat în cadrul conferinței de inițiatorii proiectului și reprezentanții instituțiilor partenere: Marco Tempestini, fost campion de raliu și partener în Napoca Rally Academy, Carmen Petcu, director general De`Longhi Group în România, Horea Abrudan, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, chestor de poliție Alin Haniș, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, și colonel Florin Zoicaș, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana" al județului Bihor.
Be cool - Gândește înainte"! este un proiect de tip workshop care propune elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din județul Bihor, grupa de vârstă interesată în obținerea permisului de conducere auto din toate unităţile de învăţământ liceal, sesiuni de formare și de informare cu privire la efectele negative ale comportamentului teribilist în trafic, cauzat și de consumul de alcool și droguri la volan, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie și formării unui comportament responsabil pe drumurile publice.
În județul Bihor, de câțiva ani, sunt în implementare mari proiecte de infrastructură în scopul creșterii calității vieții și a siguranței în trafic. Toate aceste proiecte, însă, trebuie să fie completate de astfel de cursuri de pregătire a viitorilor șoferi, pentru a putea înțelege riscurile la care se supun ei și ceilalți participanți la trafic când se conduce agresiv, sub influența alcoolului sau a drogurilor. Mă bucur că județul nostru a fost inclus în acest proiect", a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.  
„Este o onoare să reușim să dăm mai departe proiectul nostru de suflet, în care este implicată toată echipa Napoca Rally Academy. Acest proiect a ajuns până acum la peste 30.000 de elevi din toată România. Din păcate, nu stăm deloc bine la cifre privind siguranța rutieră în România, iar tinerii sunt peste 50% din cei care sunt implicați în incidente nedorite în trafic. Acest mesaj, de a fi cu adevărat „cool", este foarte important pentru tinerii noștri", a precizat Marco Tempestini.
Instructorii Napoca Rally Academy, cu sprijinul De'Longhi România și cu cel al autorităților locale, vor desfășura acest proiect pe durata anului școlar 2023 - 2024 în Oradea, Salonta, Aleșd, Marghita, Beiuș și Ştei și se estimează că vor participa peste 8.000 de elevi.
Cauzele principale ale producerii accidentelor în care tinerii din grupa de vârstă 18-20 ani sunt implicați sunt: nerespectarea distanței între vehicule, neacordarea de prioritate altor vehicule, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, abateri bicicliști și circulație pe sensul opus. Aceste cauze au drept urmări decese, răniri grave și răni ușoare.
 „Sunt bucuros că putem face și o astfel de educație. Procesul de învățământ este unul instructiv-educativ și, pe lângă partea de instrucție pe care o facem prin predarea materiilor la școală, trebuie să facem și educație. Cu un demers atât de generos venit din partea unor oameni titrați, cred că putem să schimbăm mult în mentalitatea elevilor noștri care se pregătesc să își obțină permisul de conducere și nu numai", a declarat Horea Abrudan, inspector școlar general.
Proiectul „Be cool - Gândește înainte"! este inițiat și implementat de echipa Napoca Rally Academy, cu sprijinul mai multor instituții: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, ISU, Poliția Rutieră Bihor, SMURD Bihor și Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea.
Programul va începe în 16 noiembrie 2023 în Salonta, la Casa de Cultură, și va continua în Marghita (17 noiembrie), Beiuș, Ștei și Oradea, până în luna martie 2024.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:50:48 Ora standard a Europei de Est