Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Be cool – Gândește înainte”!

Program educativ pentru elevii din Bihor

„Be cool – Gândește înainte”!

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut marți, 14 noiembrie 2023, la sediul instituției, o conferință de presă pentru a anunța lansarea programului de tip workshop „Be cool - Gândește înainte"!, dedicat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a.

    Programul a fost prezentat în cadrul conferinței de inițiatorii proiectului și reprezentanții instituțiilor partenere: Marco Tempestini, fost campion de raliu și partener în Napoca Rally Academy, Carmen Petcu, director general De`Longhi Group în România, Horea Abrudan, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, chestor de poliție Alin Haniș, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, și colonel Florin Zoicaș, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana" al județului Bihor.
Be cool - Gândește înainte"! este un proiect de tip workshop care propune elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din județul Bihor, grupa de vârstă interesată în obținerea permisului de conducere auto din toate unităţile de învăţământ liceal, sesiuni de formare și de informare cu privire la efectele negative ale comportamentului teribilist în trafic, cauzat și de consumul de alcool și droguri la volan, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie și formării unui comportament responsabil pe drumurile publice.
În județul Bihor, de câțiva ani, sunt în implementare mari proiecte de infrastructură în scopul creșterii calității vieții și a siguranței în trafic. Toate aceste proiecte, însă, trebuie să fie completate de astfel de cursuri de pregătire a viitorilor șoferi, pentru a putea înțelege riscurile la care se supun ei și ceilalți participanți la trafic când se conduce agresiv, sub influența alcoolului sau a drogurilor. Mă bucur că județul nostru a fost inclus în acest proiect", a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.  
„Este o onoare să reușim să dăm mai departe proiectul nostru de suflet, în care este implicată toată echipa Napoca Rally Academy. Acest proiect a ajuns până acum la peste 30.000 de elevi din toată România. Din păcate, nu stăm deloc bine la cifre privind siguranța rutieră în România, iar tinerii sunt peste 50% din cei care sunt implicați în incidente nedorite în trafic. Acest mesaj, de a fi cu adevărat „cool", este foarte important pentru tinerii noștri", a precizat Marco Tempestini.
Instructorii Napoca Rally Academy, cu sprijinul De'Longhi România și cu cel al autorităților locale, vor desfășura acest proiect pe durata anului școlar 2023 - 2024 în Oradea, Salonta, Aleșd, Marghita, Beiuș și Ştei și se estimează că vor participa peste 8.000 de elevi.
Cauzele principale ale producerii accidentelor în care tinerii din grupa de vârstă 18-20 ani sunt implicați sunt: nerespectarea distanței între vehicule, neacordarea de prioritate altor vehicule, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, abateri bicicliști și circulație pe sensul opus. Aceste cauze au drept urmări decese, răniri grave și răni ușoare.
 „Sunt bucuros că putem face și o astfel de educație. Procesul de învățământ este unul instructiv-educativ și, pe lângă partea de instrucție pe care o facem prin predarea materiilor la școală, trebuie să facem și educație. Cu un demers atât de generos venit din partea unor oameni titrați, cred că putem să schimbăm mult în mentalitatea elevilor noștri care se pregătesc să își obțină permisul de conducere și nu numai", a declarat Horea Abrudan, inspector școlar general.
Proiectul „Be cool - Gândește înainte"! este inițiat și implementat de echipa Napoca Rally Academy, cu sprijinul mai multor instituții: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, ISU, Poliția Rutieră Bihor, SMURD Bihor și Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea.
Programul va începe în 16 noiembrie 2023 în Salonta, la Casa de Cultură, și va continua în Marghita (17 noiembrie), Beiuș, Ștei și Oradea, până în luna martie 2024.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:26 Ora de vară a Europei de Est