Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”, ediția a V-a, din 10-11 noiembrie, de la Arad

Conferința cu participare internațională

,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”, ediția a V-a, din 10-11 noiembrie, de la Arad

Centrul de cercetare în Drept SARA (SARA Law Research Center) a organizat conferința cu participare internațională „Siguranţa publică și nevoia de capital social ridicat" ("Public safety and the need for high social capital"), ediția a V-a, în perioada 10-11 noiembrie 2023, la Arad.

Conferința este parte a proiectului cu același nume, finanțat de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean Arad, și a fost coordonat de prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu, cadru didactic la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, membru corespondent în Academia de Științe Juridice din România, Secția de Științe penale.
La actuala ediție, partenerii evenimentului au fost: Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea din Oradea, Academia de Științe Juridice din România, Uniunea Juriștilor din România, Asociația Română de Științe penale, Asociația Criminaliștilor din România, The Institute for Cyber Policy Studies (Israel), Centro Studi di Fiscalita`e Finanza Internazionale (Italy), Centrul de Excelență pentru Studiul Minorităților Transfrontaliere, Asociația Colegiului Consilierilor Juridici din Bihor (membră a Federației Ordinului Consilierilor Juridici din România); Asociația pentru Studierea Relațiilor Profesionale de Muncă, AGERPRES.
 Conferința a debutat vineri, 10 noiembrie 2023 (începând cu ora 10.00), în sala de ședințe a Consiliului Județean Arad. Sâmbătă, 11 noiembrie (începând cu ora 8.00), programul conferinței s-a derulat în sala 13 din cadrul Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad.
Accesul la lucrările conferinței a fost liber, neexistând niciun fel de taxă (de participare, publicare sau citire a articolelor).
Conferința a fost deschisă de prorectorul Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, domnul prof. univ. dr. ing. ec. Alexandru Popa, care a adresat salutul de bun venit participanților din țară și din străinătate și a evidențiat importanța cercetării științifice în procesul de dezvoltare a comunității academice.
În plenul conferinței, au luat cuvântul: domnul europarlamentar Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Județean Arad, domnul Iustin Cionca, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu" din Arad, domnul prof. univ. dr. ing. ec. Alexandru Popa, președintele Centrului de Cercetare în Drept SARA, domnul general (r) ing. ec. dr. Nicolaie Iancu și directorul de proiect, doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, de la Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, membru al Școlii doctorale de Științe Socio Umane, IOSUD - Universitatea „Dunărea de Jos", Galați.
Consiliul Județean Arad și Centrul de Cercetare în Drept SARA, partener al Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, au conferit distincția ,,Investește în resursa umană" domnului ing. ec. dr. Adrian Vascu, președinte de onoare al Uniunii Profesiilor liberale din România, cofondator și Senior partner Veridio. În cuvântul de răspuns urmare a Laudation, domnul Adrian Vascu a vorbit despre ceea ce înseamnă investiția în oameni în contextul temei conferinței ,,...o temă nobilă, în condițiile în care oamenii sunt tot ceea ce poate fi mai reprezentativ pe acest pământ".
Programul conferinței a fost structurat în 20 de paneluri care au reunit 138 de lucrări semnate de 171 de autori cu 73 de afilieri, după cum urmează: România, Republica Moldova, Albania, Franța, India, Israel, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Ungaria.
Conferința a marcat și ziua în care la nivel internațional s-a sărbătorit Ziua internațională a științei pentru pace și dezvoltare, context în care doamna prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu a evidențiat caracterul interdisciplinar al conferinței, care se va reflecta și în studiile realizate și fundamentate pe nevoia de a înțelege dimensiunile complexe ale siguranței publice, precum și conexiunea cu entitățile funcționale într-un spațiu la un anumit moment dat, afirmând că: ,,suntem împreună la un eveniment științific, în fața comunității locale și a membrilor unor comunități academice semnificative din țară și din străinătate pentru a ne prezenta atât ca specialiști într-un anumit domeniu preocupați de aspecte specifice ariei în care activăm, cât și ca persoane disponibile să aflăm informații din domeniile apropiate pentru a contribui la dezvoltarea comunităților din care facem parte.
Părți într-un raport juridic sau numai participanți în relațiile sociale, indiferent de palierul în care activăm, suntem responsabili de lărgirea orizonturilor de cercetare care reflectă și modul în care înțelegem frământările la nivel planetar sau regional.
Nu în ultimul rând, ne exprimăm modul în care ne raportăm la problemele existențiale care provoacă lumea și care au adus schimbări rapide la nivel mondial și uneori au generat crize globale, probleme umanitare, stări sociale tensionate, insecuritate sau au adus pacea, siguranța, ordinea juridică și ordinea socială.
Prin știință se comunică pașnic, constructiv, durabil și putem găsi soluții la problemele identificate, putem reglementa pentru a apăra valorile fundamentale și a investiga faptele care au adus atingere valorilor sociale, putem uni oameni", a conchis doamna prof. univ. dr. habil Elena-Ana Iancu, director de proiect.
Studiile realizate prin acest proiect se vor publica în International Journal of Legal and Social Order https://ijlso.ccdsara.ro/ indexat în: HEIN ONLINE, ERIH PLUS, WorldCat, Central and Eastern European Online Library, KVK, ICI Journal Master List, Stanford Libraries și în revistele partenerilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:09:27 Ora de vară a Europei de Est