Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Numai vești îmbucurătoare de la MECT

Astăzi,

Numai vești îmbucurătoare de la MECT

1.Comisia de Dialog Social a MECT a avizat favorabil modul de plată a dascălilor participanți la tezele cu subiect unic.
2.Învățământul postliceal va primi subvenții de la bugetul de stat.
3.Gradațiile de merit se vor aplica pentru 16% din personalul didactic (și nu doar pentru 10% ca până acum).

1.Comisia de Dialog Social a MECT a avizat favorabil modul de plată a dascălilor participanți la tezele cu subiect unic.

 
09.05.2007
Reprezentanții Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) au stabilit în cadrul Comisiei de Dialog Social din data de 9 mai a.c., împreună cu partenerii sociali, modul de plată pentru cadrele didactice care participă la organizarea și desfășurarea tezelor cu subiect unic la clasa a VII-a.
Astfel, în comisiile din unitățile de învățământ, unde se desfășoară aceste evaluări, vor fi plătiți după cum urmează: președintele - 120 lei; membrii - 60 de lei/ persoană; asistenții - 30 de lei/ persoană. În cadrul comisiilor din centrele de evaluare, președintele este remunerat cu 200 lei, membrii cu 120 de lei/ persoană și profesorii evaluatori cu 2,25 lei/lucrare evaluată. Aceste sume vor fi aprobate prin ordin de ministru, ele fiind rezultatul negocierilor dintre reprezentanții MECT și cei ai federațiilor sindicale reprezentative din învățământ - FSI „Spiru Haret", Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Educației Naționale (FEN) și „Alma Mater".
În urma dialogului constructiv dintre partenerii sindicali, patronali și guvernamentali, au mai fost avizate și proiectul de hotărâre pentru modificarea HG-ului privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, precum și proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Protocolului de cooperare între Guvernul României și Guvernul Republicii Cipru în domeniul cercetării și dezvoltării, semnat la București la 13 martie 2007.
La solicitarea sindicatelor privind contractul colectiv de muncă pe ramura învățământ, s-a convenit ca părțile semnatare, respectiv MECT și federațiile sindicale reprezentative din domeniul educației, să înainteze acordul comun de reînregistrare a contractului colectiv de muncă existent către Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse.
Comisia de Dialog Social din cadrul MECT se întrunește bilunar, în vederea consultării partenerilor sociali cu privire la inițiativele legislative cu caracter economico-social și a informării permanente a acestora asupra aspectelor din domeniul educației. Următoarea ședința va avea loc pe 23 mai a.c. (Biroul de presă)

 
2.Învățământul postliceal va primi subvenții de la bugetul de stat.
09.05.2007
Astăzi, în ședința de Guvern, a fost adoptată prin Ordonanță de Urgență inițiativa Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului (MECT) prin care învățământul postliceal poate fi subvenționat de la bugetul de stat, prin bugetul consiliilor locale. Actul normativ modifică articolele 51 și 52, alineatul 3, din Legea Învățământului nr. 84/1995.
Potrivit modificărilor adoptate, MECT organizează învățământul postliceal și stabilește nomenclatorul domeniilor și calificărilor. Cifra de școlarizare corespunzătoare calificărilor finanțate de la bugetul de stat este stabilită anual prin HG, la propunerea MECT.
Învățământul postliceal are o durată de la 1 la 3 ani, în funcție de complexitatea calificării și de nivelul de pregătire anterior al elevilor. Documentul specifică faptul că școlile de maiștri sunt încadrate în școli postliceale. Standardele pentru pregătirea învățământului postliceal sunt stabilite de Ministerul Educației. Toate măsurile prevăzute în document vor fi luate numai în urma consultării MECT cu partenerii sociali, comitetele de validare și alți factori interesați.
„Subvenționarea învățământului postliceal din bugetul de stat și crearea unui cadru mai bun de profesionalizare va regla dezechilibrul actual de pe piața forței de muncă din România, unde cerere pentru forța de muncă din zona calificărilor postliceale este majoră, iar oferta aproape inexistentă", afirmă ministrul Cristian Adomniței. (
Biroul de presă)
 
 
3.Gradațiile de merit se vor aplica pentru 16% din personalul didactic (și nu doar pentru 10% ca până acum)

 
09.05.2007
Conducerea Ministerului Educației a emis o notă prin care a informat toate inspectoratele școlare județene în legătură cu aplicarea prevederilor Legii nr. 108/2007, privind modificarea Statutului personalului didactic. Potrivit legii, de la 1 iulie, 16% din personalul didactic va primi gradație de merit și nu doar 10%, ca până acum.
Ministerul a precizat inspectoratelor școlare județene că au obligația de a face liste suplimentare cu personalul didactic care urmează să primească gradația. Propunerile vor fi validate în Consiliile de administrație ale inspectoratelor școlare, iar până la 18 mai vor fi transmise MECT. În conformitate cu Legea 108/ 2007, din data de 1 mai, beneficiarilor li se vor aloca 25% din salariu, cu 5 procente mai mult ca până acum.
BIROUL DE PRESĂ

 
 
 
 


 

 
 
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:55 Ora de vară a Europei de Est