Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Trei istorici și universitari orădeni fac parte din echipa care a realizat prima docudramă românească, „Avram Iancu – Împotriva imperiului”

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipos, prof. univ. dr. Mihai Drecin și lect. univ. dr. Radu Romînașu sunt

Trei istorici și universitari orădeni fac parte din echipa care a realizat prima docudramă românească, „Avram Iancu – Împotriva imperiului”

Produs de PaPa Pictures și Asociația Transilvania Art, filmul „Avram Iancu - Împotriva imperiului" prezintă momentele care au marcat destinul celui numit și „Crăișorul Munților", eroul revoluționar al Transilvaniei, între revoluția din 1848 până la moartea sa, din anul 1872. Trei istorici ai Universității din Oradea fac parte din echipa care a lucrat la realizarea primei docudrame realizată în țara noastră.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipos, prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Mihai Drecin și lect. univ. dr. Radu Romînașu sunt consultanții științifici ai peliculei filmate, în luna octombrie, pe lângă localitatea Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de Jos.
Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, spune că una din sarcinile echipei de istorici a fost să corecteze anumite inexactități care s-au strecurat în scenariu. „Am încercat să aducem textul cât mai aproape de realitatea istorică", explică prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș. Prorectorul Universității din Oradea este de părere că echipa de istorici orădeni a fost cooptată în staff-ul filmului fiindcă, în anul 2022, el s-a îngrijit de reeditarea, în ediție integrală, a cărții lui Silviu Dragomir dedicată vieții Crăișorului, volum care i-a și inspirat pe realizatori. „Filmul este un omagiu adus eroului Avram Iancu, urmând să fie lansat anul viitor, când se împlinesc 200 de ani de la nașterea sa", adaugă prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș
Cei trei istorici orădeni apar și ei în prima docudramă românească. În intervențiile lor, ei vorbesc despre: contextul revoluției de la 1848, raporturile româno-maghiare de la acea vreme din Transilvania, imaginea lui Avram Iancu în posteritate, acțiunile militare în care au fost implicate armata revoluționară maghiară și legiunile Crăișorului Munților, a treia adunare națională de la Blaj, organizarea taberei militare a românilor, armele combatanților, strategii etc.
Prof. univ. dr. Mihai Drecin spune că, în ceea ce îl privește, e pentru prima dată când ia parte la realizarea unui film. „Am participat la filmări, la Baia de Criș. A fost o experiență foarte interesantă să vezi cum toată echipa era acolo și erau toți foarte implicați în munca lor", povestește prof. univ. dr. Mihai Drecin.
„E un demers extraordinar, primul de acest fel din România. Actorii au fost extraordinari, implicați profesional și sufletește, pentru ca acest film să fie unul de calitate. Din secvențele pe care le-am văzut, am convingerea că va fi un film cu mare impact la public", afirmă lect. univ. Radu Romînașu. Istoricul orădean spune că participarea la realizarea filmului a fost și pentru el o experiență inedită, colaborând cu realizatorii încă din faza de scriere a scenariului. „Lucrurile s-au legat cumva foarte bine. Anul trecut, în 2022, s-au comemorat 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, iar anul viitor, în 2024, vom aniversa două secole de la nașterea sa", subliniază lect. univ. dr. Radu Romînașu.
Trailerul filmului „Avram Iancu - Împotriva imperiului" ar urma să fie lansat la 1 decembrie 2023. Premiera va avea loc la 24 ianuarie 2024, de ziua Micii Uniri. Conform spuselor prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, o proiecție de gală, în prezența membrilor echipei de filmare și a actorilor, ar putea să aibă loc, chiar la începutul anului viitor, în Aula Magna a Universității din Oradea. (B.C.)
 
Filmul este debutul în lungmetraj al regizorului Theo Thorn, pe baza unui scenariu realizat de acesta, împreună cu Alex Molico.
„Este un film privat, făcut ca un tribut al Ardealului, de un grup de oameni iubitori de glie strămoșească. Credem că «Avram Iancu - Împotriva imperiului» este filmul de suflet al anului 2024, anul în care marcăm 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu", spune producătorul Sandu Pop (PaPa Pictures).
„Mă bucur enorm că reușim să realizăm un documentar în amintirea lui Avram Iancu, un erou adevărat. Devotamentul său pentru un țel, iubirea de aproapele, onestitatea, respectul și credința în Dumnezeu sunt trăsături de caracter care trebuie să meargă mai departe", spune Alin Panc, producător (PaPa Pictures).
„Mă bucur că am avut ocazia să primesc acest rol. Eu fiind ardelean, știam despre Avram Iancu. Nu foarte multe, nici măcar jumătate din câte știu acum. Am încercat să mă documentez din sursele istorice care îl descriu cel mai bine pe Avram Iancu și am încercat să îl înțeleg, nu doar din descrierile altora, ci și din citatele lui, vorbele care au fost consemnate ca fiind sută la sută ale sale", spune Horia Fedorca, interpretul personajului principal, Avram Iancu. Actorul își face astfel debutul în cinema, într-un rol principal. Horia Fedorca face parte din echipa Teatrului Național „Radu Stanca" din Sibiu.
Producători: PaPa Pictures, Asociația Transilvania Art
Regie: Theo Thorn - debut lungmetraj
Scenariu: Theo Thorn, Alex Molico
D I S T R I B U Ț I E: Horia Fedorca - debut, Oancea Damian, Alin Panc, Sandu Popa, Kata Pánczél, Paula Hriscu  - debut
Consultanți științifici:
Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș (Universitatea din Oradea / Muzeul Țării Crișului Oradea)
Prof. univ. dr. Mihai Drecin (membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România)
Lect. univ. dr. Radu Romîmașu (Universitatea din Oradea)
Producători: Alin Panc, Sandu Pop
Producători executivi: Dorian Stan, Raluca Hideg
Director de imagine: Rareș Dima
Montaj: Sabin Filip
Sunet: Ioan Iacoban
Pictor costume: Daniela Diaconescu
Scenografie: cu susținerea RoVillage, scenograf Nicu Resteanu.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:34:24 Ora standard a Europei de Est