Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ex-ministrul Sorin Cîmpeanu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Vineri, 10 noiembrie,

Ex-ministrul Sorin Cîmpeanu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Secretarul de stat Gigel Paraschiv, despre ex-ministrul Sorin Cîmpeanu, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea: „E omul cu care, dacă merg la luptă, știu că niciodată nu mă va lăsa în urmă".

Cadre didactice universitare din: București, Iași, Sibiu, Timișoara, Suceava, reprezentanți ai tuturor celorlalte universități orădene, funcționari de nivel înalt din Ministerul Educației, oameni politici, studenți și profesori ai Universității din Oradea, au ținut să asiste, vineri, 10 noiembrie 2023, la ceremonia acordării titlului de Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu.
Evenimentul a fost deschis de decanul Facultății de Protecția Mediului, instituția care a înaintat Senatului universității propunerea privind cooptarea prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu în cadrul corpului academic al Universității din Oradea. Conf. univ. dr. ing. Cristina Maria Maerescu a subliniat importanța momentului în care o „personalitate de excepție a agronomiei naționale și europene, un nume de referință și o prezență de seamă în toate centrele academice în care se studiază agronomia", devine Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.
Rectorul, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău și-a început discursul prin a omagia Facultatea de Protecția Mediului, instituție academică care sărbătorește, în aceste zile, trei decenii de activitate. „Facultatea de Protecția Mediului este una dintre facultățile de prestigiu ale Universității din Oradea, o facultate cu specializări de care are nevoie România", a spus rectorul. Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău a mărturisit că îl cunoaște pe Sorin Cîmpeanu de doisprezece ani. „De atunci încoace, respectul meu față de această personalitate academică a crescut neîncetat". Rectorul Universității din Oradea a ținut să evidențieze faptul că unul din meritele cele mai importante ale ministrului Sorin Cîmpeanu a fost acela că „A ținut la unitatea învățământului superior românesc, astfel ca învățământul să nu separe țara. Pentru că, din păcate, au existat astfel de tendințe".
Președintele Senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Vasile Aurel Căuș a vorbit despre senatorul Sorin Mihai Cîmpeanu, cel care îi este coleg în Parlamentul României. „Pentru mine e un plus de bucurie și un plus de onoare să fim colegi și la Universitatea din Oradea, pentru că eu știu că sunt ore, zile, luni, de muncă, pe care cel sărbătorit de noi astăzi le-a depus în slujba învățământului. Un efort aproape incomensurabil".
Conform uzanțelor, prof. univ. dr. ing. habil. Nicu Cornel Sabău, directorul Departamentului de Ingineria Mediului, al Facultății de Protecția Mediului, a evocat, în Laudatio, argumentele ce pledează în favoarea acordării titlului de Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu. „Remarcabile realizări în domeniul științific, contribuții excepționale în domeniul Științelor Inginerești și Managementului Universitar, prestigiul deosebit în comunitatea științifică și academică națională și internațională, precum și competențele de excepție în managementul organizațional, viziunea sa incontestabilă și abilitățile de lider în învățământul superior, toate acestea însoțite de un devotament și o pasiune exemplare pentru susținerea, dezvoltarea și promovarea învățământului superior românesc".
Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu are în spate peste 30 de ani de carieră universitară, a fost, de trei ori, ministru al Educației și este, din 2012 încoace, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Fostul ministru a condus Consiliul Național al Rectorilor, este vicepreședinte al Senatului României, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România și al Academiei de Științe Agricole și Silvice din țara noastră. Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu a scris 18 lucrări științifice: cărți, capitole, manuale de specialitate și este coautor a peste 100 de articole, publicate în jurnale științifice de prestigiu din: Austria, Finlanda, Elveția, Cehia, Italia, Germania, Japonia, Olanda, Serbia și Statele Unite. Cel mai nou Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea a primit și numeroase distincții, printre care: Medalia „Meritul pentru învățământ" - acordată, în 2004, de Președinția României, Distincția „Nihil sine Deo", acordată de Casa Regală în anul 2019, Ordinul „Steaua României", în grad de Cavaler, acordată de Președinția României în același an și Ordinul „Palmes Academiques", în grad de Comandor, acordat de Guvernul Franței, în 2020.
„Propunerea comunității academice orădene mă onorează", a spus în discursul său prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu. Fostul ministru a apreciat că „Universitatea din Oradea a știut mereu să își găsească echilibrul, chiar și în perioade nu tocmai faste" și a adăugat că, în ultimii ani, „universitatea s-a înscris, din punctul meu de vedere, ca rector, ca președinte al CNR, ca ministru al Educației, pe un trend ascendent".
Elogiind Facultatea de Protecție a Mediului, prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu a spus că aceasta este „o mini Universitate de Științe Agricole, având toate programele de studiu pe care le are și USAMV din București, mai puțin Medicina Veterinară, și 1.800 de studenți, peste media altor facultăți ale Universității din Oradea". Anticipând, fostul ministru a spus că, în contextul în care societatea și tehnologiile evoluează vertiginos, universitățile trebuie să se orienteze, cât mai rapid, spre microcertificări. „Un plan de învățământ care cuprinde 80 de discipline, din care studentul își poate alege trei, cinci, șapte... în scopul de a-și certifica, pentru fiecare, punctual, competențele".
„Aprecierea mea pentru Universitatea din Oradea a fost și este foarte mare. Vivat, crescat, floreat, pentru Universitatea din Oradea și pentru Facultatea de Protecția Mediului, la acest ceas aniversar!", a încheiat prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu.
Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, prieten și colaborator al profesorului bucureștean, a ținut să vorbească audienței despre „omul Sorin Cîmpeanu. Un om în adevăratul sens al cuvântului, care are trăiri, emoții și multe gânduri. Cel care a găsit, de fiecare dată, soluții pentru învățământul superior". Gigel Paraschiv a dezvăluit audienței și care e principiul cel mai important al prietenului său, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu: „E ușor să dărâmi, dar e extrem de greu să construiești. În final, reprezentantul Ministerului Educației a spus: „Sunt și voi fi alături de Sorin Cîmpeanu dintr-o convingere; dacă merg la luptă cu el, nu mă va lăsa niciodată în urmă". (B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:45:39 Ora standard a Europei de Est