Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Vineri, Puya a „făcut legea” la Oșorhei

Zilele comunei Oșorhei (prima ediție)

Vineri, Puya a „făcut legea” la Oșorhei

Primăria Oșorhei și Consiliul local au organizat, vineri, sâmbătă și duminică (19-21 iunie 2009), prima ediție a Zilelor comunei Oșorhei, gândită de conducerea primăriei (primar – Ioan Pop, viceprimar – Ioan Gligor), ca o întâlnire și o sărbătoare de suflet a fiilor din toate satele comunei Oșorhei.

 Deschiderea oficială a serbărilor a fost precedată, vineri, de sfințirea clădirii renovate a primăriei (lucrare înfăptuită în 90 de zile, care a costat două miliarde 800 de milioane de lei). Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți locali, alcătuit din preoții ortodocși din Fughiu și Felcheriu, părinții parohi Ioan Sotoc și Mihail Tomescu, preotul catolic din Oșorhei, Iosif Raina și preotul reformat Kalai Ladislau, precum și predicatorul penticostal din localitate, Borman Gheorghe). La ceremonie, au participat distinse oficialități liberale (senatorul Cornel Popa, deputatul Lucia Varga, Călin Puia, vicepreședinte al P.N.L. Bihor), prefectul Gavril Ghilea și subprefectul Claudiu Pop, vicepreședintele C.J. Bihor Dumitru Voroșeniuc și consilierii locali, personalul din primărie și cadre ale postului de poliție, cetățeni.
 41 de titluri de „Fiu al satului”  
 În deschiderea manifestărilor, pe scena amenajată în apropierea terenului de fotbal din Alparea, reprezentanți ai consilierilor locali au înmânat titlul de „Fiu al satului” unor tineri din cele cinci sate ale comunei (22 din Oșorhei, 9 din Alparea, câte 4 din Fughiu și Cheriu și 2 din Felcheriu) care au împlinit 18 ani până în 21 iunie 2009.
 Mihai Dacin („starostele” manifestărilor) a citit lista, iar consilierii au felicitat tinerii, înmânându-le certificatele. Printre cei care au urcat pe scenă pentru a intra în posesia titlurilor s-au numărat: Ioana Gabriela Mirela Todinca și Adrian Buzle, din Oșorhei, Incze Ioana, Răzvan Matei și Teodora Sturz, din Alparea, Dios Karoly Istvan și Varga Laszlo Gyorgy din Fughiu...
 Minicampionatul de fotbal pentru echipe de copii
 Pe terenul de fotbal al echipei locale (Tricolorul Alparea), s-a încins un minicampionat de fotbal la care au participat patru echipe de copii de la Atletic și două de la Juventus Oradea - „micii fotbaliști profesioniști cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani, antrenați de Aurelian Pavel și Marinău Iancu (de la Atletic) și Ovidiu Silaghi (de la Juventus).
 Frumoasa lor pledoarie pentru fotbal a prefațat partida „greilor”: Tricolorul Alparea și Old Boys (jucătorii de odinioară), încheiată cu victoria celor din urmă, mai experimentați și eficace. Au marcat: Răzvan Matei (pentru Tricolorul), Ioan Meșter, Mircea Tuduce și Sorin Belea (pentru Old Boys).
 M&Q, David Bryan și Puya
 Prima seară avea să aducă pe scenă îndrăgitele trupe de dansatori ale Asociației sportive „M&Q” din Oradea, în frunte cu al său președinte, Lennon Mihuț. Titrații dansatori, câștigători a numeroase premii locale, naționale și internaționale, s-au bucurat de o călduroasă primire, iar dansatorii lui Levi și-au demonstrat clasa. Patru dintre veteranii și greii trupei M&Q au prezentat, în premieră, și o piesă cântată, ca noutate a proiectului asociației.
 David Bryan și-a respectat blazonul, chiar dacă a cântat în fața unor tineri care nu-l prea cunoșteau. Cu intervențiile sale sincere și cuceritoare în limba română, David și-a câștigat mulți simpatizanți.
 Capul de afiș al serii a fost Puya, despre care s-a făcut vorbire toată ziua și toată seara la Oșorhei. Sincer și prietenos, deloc fițos sau arogant, Puya și-a prezentat cartea de vizită alături de cei doi Dj, arătând un respect deosebit pentru public. A cântat și a încântat, iar tinerii au reacționat neașteptat de bine, demonstrându-i că și la Oșorhei se ascultă și se cântă „Undeva-n Balkani”.
 Tinerii din public au fost invitați pe scenă să-și demonstreze talentele în materie de interpretare. Din păcate, niciunul nu a strălucit spre deziluzia generală.
 După concert, tinerii (unii veniți chiar din Oradea) ar fi dorit să-i ceară autografe și să se pozeze cu Puya, dar, n-a fost să fie, pentru că, de urgență, a fost urcat în mașină și transportat la Oradea, unde avea fixată o lansare a noului său album (de) „Românisme”, la „No Problem”, de la ora 23.00. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vineri, Puya a „făcut legea” la Oșorhei.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:20:37 Ora standard a Europei de Est