Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Doamne, de ce l-ai lăsat pe Adam să greșească”?!

În 8 noiembrie, se sărbătorește Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereștilor puteri

,,Doamne, de ce l-ai lăsat pe Adam să greșească”?!

Ieri, 8 noiembrie 2023, în zi de mare praznic, am trecut pragul Bisericii Ortodoxe cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Oradea (Velența I), prima biserică ortodoxă din Oradea și prima catedrală episcopală (datând din 1768), păstorită în aceste vremuri, cu vrednicie și sfințenie, de părintele paroh Nicolae Pop și părintele profesor, inspector școlar Florin Negruțiu.

,,Astăzi (8 noiembrie), este ziua îngerilor, arhanghelilor purtători de lumină, Mihail și Gavriil, Mihail, îngerul ocrotitor, păzitor; Gavriil, îngerul de lumină ce aduce veștile bune (vestea nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, a Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos). Fiecare dintre noi suntem chemați să devenim îngeri în trup. Ziua de astăzi este o zi a dăruirii, o zi a iubirii, o zi a iertării; este o zi a binecuvântării cerului în care fiecare dintre noi suntem îndemnați să-I urmăm lui Hristos, de a face voia Sa, iar atunci când greșim să ne aducem aminte de grădinarul împăratului"..., spunea, printre altele, părintele paroh Nicolae Pop în cuvântul de învățătură.
Să-I dăm Domnului ascultare! Nu ne cere prea mult!
În momente grele, de cumpănă, de neliniște și de întristare, mulți credincioși, gândind la păcatul strămoșesc ar fi tentați ,,să-I ceară lui Dumnezeu socoteală", ispitindu-L și întrebându-L: ,,Doamne, de ce l-ai lăsat pe Adam să greșească"?!
Iar apropo de grădinarul împăratului, părintele a ținut să ne pună la suflet o istorioară cu tâlc, astfel împăratul dorind să-i dea o lecție grădinarului său care repeta zilnic: ,,Adame, de ce ai greșit"?!
În semn de prețuire, de înaltă onoare și responsabilitate, împăratul îi încredințează grădinarului să-i păstreze în chilia sa, în mare taină, odorul său (o cutie închisă, de mare preț), poruncindu-i, însă, să nu deschidă niciodată cutia! Grădinarul se arată încântat și onorat de a păstra în mare taină, cu sfințenie, odorul încredințat de împăratul său. Dar... în timp, ros de curiozitate și întrebându-se ce daruri de mare preț păstrează împăratul în acea cutie, a decis, totuși, să o deschidă, pentru că și așa nu va afla împăratul vreodată că a deschis-o. Și... deschizând-o, o păsărică și-a luat zborul din cutie și a plecat pe fereastra deschisă. Venind împăratul să-și vadă odorul, a găsit cutia goală, iar pe grădinar în genunchi, cu capul plecat, cu ochii în lacrimi, cerându-i iertare pentru neascultare!
Lecția împăratului: ,,Dragul meu, niciodată să nu mai spui: Adame, de ce ai greșit?! Că și tu dacă erai în locul lui făceai aceeași greșeală!...
Învățătura o tragem fiecare, și îi mulțumim părintelui pentru pildă și istorioară!
Ovidiu Dan

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 03:23:09 Ora de vară a Europei de Est