Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

,,Doamne, de ce l-ai lăsat pe Adam să greșească”?!

În 8 noiembrie, se sărbătorește Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereștilor puteri

,,Doamne, de ce l-ai lăsat pe Adam să greșească”?!

Ieri, 8 noiembrie 2023, în zi de mare praznic, am trecut pragul Bisericii Ortodoxe cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Oradea (Velența I), prima biserică ortodoxă din Oradea și prima catedrală episcopală (datând din 1768), păstorită în aceste vremuri, cu vrednicie și sfințenie, de părintele paroh Nicolae Pop și părintele profesor, inspector școlar Florin Negruțiu.

,,Astăzi (8 noiembrie), este ziua îngerilor, arhanghelilor purtători de lumină, Mihail și Gavriil, Mihail, îngerul ocrotitor, păzitor; Gavriil, îngerul de lumină ce aduce veștile bune (vestea nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, a Sfintei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos). Fiecare dintre noi suntem chemați să devenim îngeri în trup. Ziua de astăzi este o zi a dăruirii, o zi a iubirii, o zi a iertării; este o zi a binecuvântării cerului în care fiecare dintre noi suntem îndemnați să-I urmăm lui Hristos, de a face voia Sa, iar atunci când greșim să ne aducem aminte de grădinarul împăratului"..., spunea, printre altele, părintele paroh Nicolae Pop în cuvântul de învățătură.
Să-I dăm Domnului ascultare! Nu ne cere prea mult!
În momente grele, de cumpănă, de neliniște și de întristare, mulți credincioși, gândind la păcatul strămoșesc ar fi tentați ,,să-I ceară lui Dumnezeu socoteală", ispitindu-L și întrebându-L: ,,Doamne, de ce l-ai lăsat pe Adam să greșească"?!
Iar apropo de grădinarul împăratului, părintele a ținut să ne pună la suflet o istorioară cu tâlc, astfel împăratul dorind să-i dea o lecție grădinarului său care repeta zilnic: ,,Adame, de ce ai greșit"?!
În semn de prețuire, de înaltă onoare și responsabilitate, împăratul îi încredințează grădinarului să-i păstreze în chilia sa, în mare taină, odorul său (o cutie închisă, de mare preț), poruncindu-i, însă, să nu deschidă niciodată cutia! Grădinarul se arată încântat și onorat de a păstra în mare taină, cu sfințenie, odorul încredințat de împăratul său. Dar... în timp, ros de curiozitate și întrebându-se ce daruri de mare preț păstrează împăratul în acea cutie, a decis, totuși, să o deschidă, pentru că și așa nu va afla împăratul vreodată că a deschis-o. Și... deschizând-o, o păsărică și-a luat zborul din cutie și a plecat pe fereastra deschisă. Venind împăratul să-și vadă odorul, a găsit cutia goală, iar pe grădinar în genunchi, cu capul plecat, cu ochii în lacrimi, cerându-i iertare pentru neascultare!
Lecția împăratului: ,,Dragul meu, niciodată să nu mai spui: Adame, de ce ai greșit?! Că și tu dacă erai în locul lui făceai aceeași greșeală!...
Învățătura o tragem fiecare, și îi mulțumim părintelui pentru pildă și istorioară!
Ovidiu Dan

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:21:52 Ora standard a Europei de Est