Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic

4-10 octombrie

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic (World Space Week) este organizată sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU) și este dedicată promovării utilizării pașnice și a beneficiilor Spațiului Cosmic pentru umanitate. A fost desemnată oficial de către ONU și este recunoscută ca fiind cel mai mare eveniment educațional și public global dedicat spațiului cosmic.

          Asociația pentru Săptămâna Mondială a Spațiului (World Space Week Association) colaborează cu Oficiul ONU pentru Afaceri Spațiale (United Nations Office for Outer Space Affairs - UNOOSA) pentru a coordona evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic (World Space Week). Fiecare an aduce o temă nouă, care este selectată de către Consiliul Director al Asociației pentru Săptămâna Mondială a Spațiului, în colaborare cu UNOOSA.
          Tema anuală servește ca punct focal pentru evenimentele și activitățile desfășurate în timpul Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic și oferă un context și un cadru pentru explorarea diferitelor aspecte ale spațiului cosmic. Aceasta poate varia de la explorarea planetară, tehnologiile spațiale, schimbările climatice și spațiul, până la explorarea vieții în spațiu și alte subiecte relevante pentru spațiul cosmic și cercetarea spațială.
          Tema anuală contribuie la îndreptarea atenției publicului și a comunității științifice către subiectele și provocările actuale din domeniul spațiului cosmic și ajută la educarea și conștientizarea publicului cu privire la importanța spațiului cosmic în viața de zi cu zi și în avansarea cunoașterii umane.
          Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic a fost sărbătorită ca de fiecare dată și la Colegiul Național „Samuil Vulcan" din Beiuș. „Eu și Spațiul!" a fost titlul acestei săptămâni, iar în cadrul acestei teme elevii au participat la cele trei ateliere propuse.
Elevii au avut ca obiective: *Crearea de materiale educaționale, cum ar fi desenele/posterele, pentru a explica conceptele astronomice în mod clar și captivant *Manifestarea unei atitudini pro-active față de domeniile STEAM *Utilizarea eficientă a timpului și resurselor alocate *Dovedirea însușirii unor cunoștințe corecte din punct de vedere științific *Folosirea metodelor de învățare adecvate particularităților lor individuale și de vârstă.
Atelier 1: Vizionarea unor filme cu tema referitoare la Spațiul Cosmic;
Atelier 2: În cadrul celui de-al doilea atelier, elevii au realizat individual, în perechi sau în grup postere cu tema ,,Eu și Spațiul!". La final, fiecare lucrare a fost prezentată, de către autor sau un reprezentant al grupei.
Atelier 3: Expoziția lucrărilor.
După cum am observat în ultimii ani, elevii sunt din ce în ce mai atrași de acest subiect. Pe lângă toate informațiile accesibile într-un mod mult mai facil decât în anii anteriori, mai există și acele simulări în diferite dimensiuni de exemplu 3D sau 5D pe care le pot accesa de pe tot felul de device-uri pe care le au la îndemână, iar asta îi ajută să vadă și să înțeleagă totul la un alt nivel.
Prof. Boloș Radu Vasile

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:54 Ora de vară a Europei de Est