Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am devenit și vom rămâne prieteni!

Proiectele școlare construiesc punți între suflete

Am devenit și vom rămâne prieteni!

La începutul acestui an școlar, 2008/2009, elevii claselor I A și C de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, îndrumați de învǎțǎtoarele lor, inst.dr. Dorina Roman și inst. Carmen Goje, au fost implicați într-un proiect de parteneriat interjudețean, alǎturi de elevii claselor I A și B de la Școala „Avram Iancu” din Satu Mare, îndrumați de învǎțǎtoarele inst. Aurelia Fernea și inst. Marilena Mic.

 Acest proiect (cu titlul sugestiv „Hai sǎ fim prieteni!”) s-a derulat pe parcursul întregului an școlar și a avut drept motivație entuziasmul și deschiderea cu care reacționează copiii, la aceastǎ vârstă, la stabilirea de relații noi de prietenie.
 Primele douǎ activitǎți pe care le-am desfǎșurat au avut ca scop cunoașterea indirectǎ a elevilor din cele douǎ școli partenere, prin schimbul de felicitǎri de Crǎciun și mǎrțișoare, confecționate de ei înșiși. Copiii au lucrat cu plǎcere, s-au bucurat să-și facă daruri din suflet, care sǎ stea mǎrturie prieteniei lor, au reacționat pozitiv la fiecare activitate în parte și au fost extrem de încântați la gândul cǎ undeva, într-un alt oraș, existǎ copii care le sunt prieteni și pe care îi vor cunoaște personal nu peste mult timp.
 Astfel, excursia la Satu Mare a fost un prilej de bucurie atât pentru copiii sătmăreni, cât și pentru cei orădeni, deoarece a fost primul moment când copiii din ambele orașe au luat contactul direct, s-au cunoscut, s-au împrietenit, iar apoi s-au jucat împreună.
 Vizitarea muzeului de istorie al orașului Satu Mare le-a adus copiilor un plus de cunoștințe legate de perioada preistorică, elevii rămânând cu imaginea caselor din acea perioadă, a omului preistoric îmbrăcat sumar, a podoabelor din fier, a focului obținut prin frecarea a două pietre. Locul de joacă “Andandino” a fost pe gustul tuturor, un spațiu cu multe posibilități de joacă, atât în aer liber, cât și în incinta clădirii. Nimeni nu s-a plictisit, toți au plecat mulțumiți, deși dezamăgiți că timpul a fost parcă prea scurt. Ziua a culminat cu o paradă a costumelor eco, organizată de școala parteneră “Avram Iancu”, în cadrul proiectului “O oază de verdeață”, finanțat de Mall România, unde copiii au prezentat costume din diferite materiale refolosibile. Toți copiii participanți au fost recompensați cu diplome.
 Ca imperativ major al acestui proiect, am hotărât să lăsăm loc în primul rând spontaneității actului liber, originalității și creativității elevilor, rolul nostru fiind cel de a crea cadrul optim de desfășurare și de a îndruma fiecare activitate.
 Astfel că i-am avut și noi musafiri pe colegii și deja noii prieteni din Satu Mare. După o primire frumoasă la școală de către dna director adj. Adriana Meșter și de către copii, părinți, dascăli, am purces spre Orășelul copiilor, unde am organizat un concurs de creație (pictarea unor figurine din ipsos) și am marcat prin cântec și vers Ziua învățătorului. Elevii au primit din partea organizatorilor cărți de povești, creioane colorate și nu în ultimul rând, diplome. Activitatea a continuat cu petrecerea câtorva ore la McDonald’s, unde copiii s-au jucat, au fost pictați pe față, au primit baloane și jucării. Ultimul popas a fost la Grădina Zoologică, unde cu toții s-au fotografiat lângă animalele preferate.
 Ca o evaluare a proiectului, sub genericul „Am devenit și vom rămâne prieteni”, elevii au schimbat impresii adunate în timpul activităților, iar cadrele didactice implicate în proiect au stabilit planuri de continuare în viitor a relațiilor de prietenie dintre elevi. (Carmen GOJE)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:01 Ora de vară a Europei de Est