Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Acțiunii Climatice 2023 la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” şi Liceul Internațional ,,Agora”, Oradea

O sărbătoare anuală a celor 4,4 milioane de profesori și studenți din 154 de țări

Ziua Acțiunii Climatice 2023 la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” şi Liceul Internațional ,,Agora”, Oradea

Pe 2 noiembrie 2023, Take Action Global (TAG), o organizație importantă de educație în domeniul acțiunii climatice, a organizat cea de-a patra Zi a acțiunii climatice, o sărbătoare anuală a celor 4,4 milioane de profesori și studenți din 154 de țări care întreprind împreună acțiuni climatice.

4.400.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 5 și 22 de ani se reunesc virtual pentru a interacționa ca activiști ai schimbărilor climatice într-un proiect de inovare interactiv gratuit, numit Climate Action Project. Proiectul s-a desfășurat timp de șase săptămâni, în perioada 25 septembrie - 2 noiembrie. Lucrând cu guverne și agenții și organizații de conducere, proiectul este conceput pentru a schimba mentalitatea tinerilor și împreună cu aceștia societatea.
TAG lucrează la educația climatică de cinci ani, cu cea mai mare rețea de profesori și studenți implicați la nivel global. Programele TAG oferă instrumente, resurse și conexiuni pentru a construi cunoștințe și abilități ecologice, ajutând în același timp participanții să găsească soluții și să ia măsuri semnificative împreună.
În cadrul evenimentului, TAG a prezentat exemple de impact: elevii au plantat 2.334.601 de copaci, echivalentul a 65.368 de tone de captare a carbonului. TAG va împărtăși exemple de impact asupra studenților la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2023 (COP28), care va avea loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite în decembrie și va prezenta pentru prima dată o zi dedicată educației climatice.
„Tinerii din întreaga lume sunt martori la schimbările climatice și doresc să ia măsuri. Ei înțeleg puterea acțiunii colective și rolul integral pe care îl joacă în crearea schimbării la nivel global", a declarat co-fondatorul TAG Jennifer Williams, în timp ce a prezentat evenimentul online gratuit de o zi întreagă, conceput pentru toate vârstele.
Ziua Acțiunii Climatice, evenimentul culminant al Proiectului de Acțiune Climatică de șase săptămâni, reunește lideri de pe șase continente pentru a discuta despre importanța și impactul educației privind clima. Evenimentul reunește studenți care își prezintă descoperirile și soluțiile și remarcile de sărbătoare ale liderilor mondiali, specialiști și cercetători în domeniul climei, autori, artiști și activiști. Evenimentul din acest an a avut printre invitați pe președintele Mary Robinson din Irlanda, Prințesa Esmeralda a Belgiei, Tony Hawk, astronautul Leland Melvin, UNEP, UNESCO, WWF, NASA, TIME for Kids și multe altele.
„Suntem în pragul unei energii regenerabile interesante, mai sănătoase și durabile, iar asta se datorează tuturor acțiunilor împotriva schimbărilor climatice", a spus președintele Mary Robinson. „Se întâmplă atât de multe, sunt atât de multe inovații".
Primarul Eric Adams din New York City a spus: „Vreau, de asemenea, să mulțumesc tuturor educatorilor pentru sprijinul și îndrumarea lor. Înălțarea și îndrumarea tinerilor noștri sunt unele dintre cele mai sacre responsabilități ale noastre".
Recent, elevi ai Liceului Tehnologic ,,Constantin Brâncuși" și Liceul Internațional ,,Agora", Oradea, coordonați de prof. Monica Nistor, au fost invitați să reprezinte România în cadrul Climate Action Day, acțiune desfășurată pe 2 noiembrie 2023, eveniment care a reunit oameni din peste 150 de țări. Evenimentul online a reprezentat o sărbătoare culminantă pentru „Climate Action Project", o inițiativă de șase săptămâni care a implicat 4,4 milioane de oameni din toată lumea.  Liceul Internațional ,,Agora" a fost onorat, acum doi ani, cu prestigiosul titlu de „Școală de excelență pentru Acțiune Climatică".
Pe parcursul proiectului, elevii au explorat cauzele și efectele schimbărilor climatice și au găsit soluții și măsuri pentru stoparea acestora. Elevii au propus soluții în rezolvarea uneia dintre cele mai presante provocări ale lumii: schimbările climatice, și anume: plantare copaci/reciclare/deplasarea cu biciclete sau trotinete electrice/diferite publicații în vederea conștientizării populației etc. S-au realizat diferite proiecte, elevii militând pentru salvarea Pământului. Pe parcursul celor șase săptămâni, studenții au lucrat pentru a-și dezvolta propriile soluții la schimbările climatice, după ce au construit cunoștințe fundamentale, luând în considerare părtinirea și dovezile științifice, stabilind surse de încredere și creând conexiuni personale cu munca de justiție a mediului. Sălile de clasă au extins perspectivele crizei climatice dincolo de zidurile școlilor prin interviuri intergeneraționale și în experiențe de schimb virtual de la clasă la clasă, lucrând cu alți tineri care ar putea să arate și să trăiască diferit de ei. Elevii vor progresa prin experiențe practice de învățare pentru a înțelege cauzele, efectele și soluțiile atât în ​​calitate de colaboratori globali, cât și de constructori de cunoștințe. Proiectul este conceput pentru a inspira întrebări, nu doar să ofere răspunsuri. Elevii vor proiecta, inventa, campanii și vor împărtăși poveștile lor lumii prin utilizarea tehnologiei și exprimarea creativă a ideilor.
Anul acesta proiectul a avut un mare impact:(4.393.271 de studenți au efectuat 58.869 de acțiuni diferite, fiind înregistrate prin aplicația noastră EarthProject, au fost plantați 2.334.601 copaci).  Proiectul poate fi vizitat pe www.climateactionproject.org
Proiectul Climate Action este lansat de Take Action Global, o organizație non-profit (501c3) cu sediul în Florida, SUA, www.takeactionglobal.org
Evenimentul a avut ca scop recunoașterea și celebrarea educației pentru acțiunea climatică. În cadrul evenimentului, elevii și profesorii au adresat întrebări online liderilor și demnitarilor mondiali, cercetătorilor din domeniul climei și tinerilor voluntari.
Evenimentul din acest an a avut invitați de la ONU, UNESCO, LEGO Group, NASA, WWF și s-au purtat discuții cu Mary Robinson, fostul președinte al Irlandei, Tony Hawk, skateboarder profesionist, autor, antreprenor, ASR Prințesa Esmeralda a Belgiei, Adam McKay, regizor de televiziune și film, inclusiv Don't Look Up, Leland Melvin, astronaut american, Julieta Martinez, activistă de tineret.
„Educația este cheia pentru schimbarea comportamentului elevilor și a mentalității societăților. Pentru aceasta, trebuie să înțelegem că studenții pot face mult mai mult decât să memoreze fapte despre climă și mediu. Ei au capacitatea de a rezolva soluții din lumea reală și de a lua măsuri pentru o lume mai bună", a spus Koen Timmers, fondator Climate Action Project
Profesoara Monica Nistor a precizat că ,,unind profesori și elevi din 149 de țări, Proiectul Climate Action oferă oportunități deosebite acestora, permițându-le să învețe în moduri autentice, să propună soluții la problemele actuale și prin educația primită să influențeze schimbarea care poate face diferența, fiindcă tinerii reprezintă viitorul".
 Acest proiect este susținut de personalități importante, precum Prințul William, David Attenborough, președintele Santos din Columbia, dr. Jane Goodall, lideri mondiali și ministere ale Educației din 16 țări. Evenimentul a fost prezentat de mass-media din 45 de țări, inclusiv pe National Geographic, BBC și CNN.
„Tinerii nu sunt doar viitori lideri, ei sunt speranța de astăzi. Prin acțiunile lor bine gândite și direcționate, ele influențează foarte mult schimbarea de pe această planetă pe care o numim acasă", susține Céline Cousteau, regizor și explorator
https://padlet.com/mnistorbh/climat-action-project-2023-si8xfiau21rhbf1j
Profesor Monica Nistor

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:21:51 Ora standard a Europei de Est