Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Educația emoțională și impactul acesteia asupra formării profesionale a viitorilor profesioniști în educație”

În parteneriat cu profesorii și elevii de la profilul pedagogic al Colegiul Național Pedagogic ,,Gh. Lazăr” Cluj-Napoca

,,Educația emoțională și impactul acesteia asupra formării profesionale a viitorilor profesioniști în educație”

În 23 octombrie 2023, a avut loc a doua mobilitate a proiectului educativ ,,Educația emoțională și impactul acesteia asupra formării profesionale a viitorilor profesioniști în educație", realizat de către profesori și elevi ai Colegiului Naţional „Iosif Vulcan" Oradea în parteneriat cu profesorii și elevii de la profilul pedagogic al Colegiul Național Pedagogic ,,Gh. Lazăr" Cluj-Napoca.

Idea proiectului a fost formarea unei noi generații de educatori/ învățători care să dovedească conștiința de sine, încredere în sine și autocontrolul emoțiilor și al impulsurilor supărătoare, care să fie capabili de empatie și care să pună accentul pe dezvoltarea personală a copiilor, în vederea obținerii unor performanțe școlare îmbunătățite. Implementarea proiectului a presupus realizarea unor activități motivante, crearea unor oportunități și posibilități pentru formarea unei noi generații de educatori/ învățători care să fie încrezători în sine, capabili de autocontrol, de empatie si care să se focalizeze pe dezvoltarea personală a noilor generații de școlari mici, în vederea obținerii performanțelor dorite. S-au realizat diverse activități, de la ateliere de dezvoltare personală a viitorilor profesioniști în educație, până la pregătirea și susținerea activităților de dezvoltare socio-emoțională în cadrul practicii pedagogice la școală și grădiniță de către clasele implicate din cadrul celor două unități de învățământ.
În cadrul mobilității de la Oradea, accentul a fost pus pe prezentarea activităților de dezvoltare socio-emoțională desfășurate la preșcolari și școlari mici și a exemplelor de bune practici în predare. Gazdele, director prof. Martin Simona si echipa de proiect formată din prof. Popa Teodora, prof. Beltechi Lioara, prof. Negrut Margareta, psiholog școlar prof. Levai Mihaela, prof. Dima Felicia și prof. Duma Maria, au dovedit dăruire și implicare în implementarea activităților, fiind atât absolvenți ai acestei școli, cât și cadre didactice cu experiență în îndrumarea și consilierea elevilor de la clasele cu profil pedagogic.
Implicarea efectivă în activități au realizat-o elevii din clasa a XII-a A, profil pedagogic, de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" și clasa a X-a B, profil puericultori, iar invitații lor au fost elevi din clasele a XII-a A, clasa a XII-a B, clasa a X-a A și a XI-a A, profil pedagogic de la Colegiul Național Pedagogic ,,Gh. Lazăr" din Cluj-Napoca, însoțiți de către profesorii din echipa de proiect: prof. Ivașcu Lidia, prof. Câmpean Ioana, prof. Meseșan Nicoleta,  și cons. școlar Topan Carmen.
Și tot cu ocazia acestui schimb de experiență, pentru a creşte abilitățile de comunicare la nivelul grupului de elevi şi pentru a realiza o imersiune culturală în patrimoniul local orădean, s-a desfăşurat o activitate numită Oradea Heritage Hunt - o vânătoare de obiective culturale ale orașului prin intermediul aplicației ACTION BOUND - ai cărei protagoniști au fost elevii clujeni, îndrumați de către colegii lor orădeni.
În ceea ce privește impactul proiectului asupra participanților putem observa în urma evaluărilor o dinamizare a activităților prin introducerea unor noi abordări ce privesc dezvoltarea emoțională, o diversificare a metodelor de predare, cu accentul pe evidențierea componentei afective a personalității și nu în ultimul rând o facilitare a învățării școlare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:00 Ora de vară a Europei de Est