Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Eu cred într-o Europă federală, o Europă unită și mai democratică”

Un europarlamentar a venit printre studenți și profesori

„Eu cred într-o Europă federală, o Europă unită și mai democratică”

„Eu cred într-o Europă federală, o Europă unită și mai democratică", a afirmat europarlamentarul Alin Mituța, la întâlnirea sa cu studenții și profesorii Universității din Oradea.

Eveniment rar, cu interes maxim, găzduit de Universitatea din Oradea. Un europarlamentar a venit printre studenți și profesori. Alin Mituța a vorbit, în fața unei săli arhipline, despre „Politici digitale, mai aproape de cetățeni", dar a și răspuns zecilor de întrebări pe care le-a primit din partea studenților, masteranzilor și cadrelor didactice de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene al FIRISPSC (Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării).
Europarlamentarul român le-a spus gazdelor sale că, începând din anul 2019, Uniunea Europeană are două priorități majore: transformarea digitală și cea ecologică. Referindu-se la primul dintre aceste domenii, Alin Mituța a vorbit despre „portofelul digital", platforma care va permite tuturor cetățenilor europeni să-și stocheze și să își gestioneze documentele personale cu un simplu „clic". „Aici ar trebui să fie toate documentele noastre, stocate în format digital, în deplină siguranță și având aceeași valoare juridică precum cele pe hârtie. Vom scăpa astfel de maldărul de copii, după diverse documente, pe care ni le solicită azi administrațiile locale", a explicat eurodeputatul. În context, Alin Mituța a ținut să precizeze că scopul „portofelului digital" este acela de a ușura relațiile cetățenilor europeni cu autoritățile. „Un fake news spune că este obligatoriu. Nu e deloc așa. Eu sunt responsabil de acest dosar în Parlamentul European. Dacă vrei bine, dacă nu... poți să mergi la ghișeu".
Vorbind despre „Legea datelor", alesul grupului politic Renew Europe a vorbit despre „muntele de date" pe care fiecare utilizator de tehnologie îl produce, în mod conștient sau nu, și despre modul în care pot fi puse la lucru aceste informații. „Economia datelor înseamnă 300 de miliarde de euro, la nivel european, în următorii ani. Aceste informații ne pot ajuta să realizăm produse mai bune, servicii optimizate, în cele din urmă, o viață mai bună, însă trebuie să fim siguri că ele sunt folosite așa cum trebuie".
Alin Mituța a vorbit și despre ambițiosul plan al UE de a asigura internet de mare viteză, 5 G și fibră optică, pe întreg continentul, până în 2023.
Angajat într-un dialog deschis cu studenții și profesorii orădeni, Alin Mituța a abordat subiecte diverse, de la moneda virtuală europeană, securitate cibernetică în epoca IA, bugete de campanii electorale sau Green Deal. Întrebat despre calitățile pe care ar trebui să le aibă un tânăr pentru a deveni funcționar european la Bruxelles sau Strasbourg, Alin Mituța, care a fost el însuși în această postură, înainte de a deveni om politic, a spus: „Să fiți pasionați! Este foarte greu. Sunt zeci de mii de candidați. Este o competiție foarte mare, dar nu e imposibil. Să fiți perseverenți. Doar diferitele faze ale concursului pentru a deveni funcționar european au durat, în cazul meu, un an și jumătate".
La final, Alin Mituța a vorbit despre miza alegerilor europene de anul viitor. „Cel mai important este să votăm pro-european. Altfel calea europeană a României s-ar putea să fie dată peste cap". Întrebat cum vede el viitorul Uniunii, europarlamentarul român a spus: „Eu cred într-o Europă federală, o Europă unită și mai democratică". (B.C.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:37:56 Ora standard a Europei de Est