Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Bruxelles este o metropolă încărcată de viață, unde găsești un loc special și pentru tine!

Larisa Marc, studenta ,,Agora”, a fost în ,,capitala Europei”!

Bruxelles este o metropolă încărcată de viață, unde găsești un loc special și pentru tine!

Așa după cum am spus la lansarea semnalului, Larisa este studentă la Universitatea ,,Agora", și adăugăm: plină de mister, o artistă, la propriu și la figurat, a cărei sensibilitate aparte o simțim și o descifrăm cel mai ușor ascultând-o cântând, pasiunea și bucuria ei, ,,coarda sa sensibilă", care o caracterizează cel mai bine!

Dar nu ne-am propus să vorbim despre Larisa, ci să-i dăm dreptul la cuvânt și să vă prezentăm câteva imagini imortalizate de ea (din cele peste 50... cu care ne-a surprins plăcut) în vizita pe care a făcut-o la Bruxelles, la Parlamentul European, în 29 septembrie 2023, alături de alți tineri, frumoși ca și ea.  ,,Bruxelles este o metropolă încărcată de viaţă, unde poţi să observi diversitatea oamenilor, fără să te chinui. Pe scurt, este un loc unde mereu se întâmplă câte ceva interesant, unde găseşti un loc special și pentru tine, indiferent de cât de hipster eşti", spune Larisa, și ține să ne propună câteva obiective turistice și locuri pe care le poţi vizita într-o singură zi în ,,capitala Europei": Catedrala Saint-Michel, Atomium, Manneken Pis, Grand Place, Palatul Regal, Mont des Arts, Mini Europe, Notre Dame du Sablon...
Despre Grand Place, L.M. scrie: ,,Clădirile care o înconjoară au fost construite în stilul baroc, în secolul al XV-lea. Printre cele mai cunoscute obiective din piaţă se numără primăria şi muzeul oraşului. Dacă ai noroc, poţi participa la evenimentele care au loc aici"...
Pe celelalte obiective ni le lasă să le descoperim singuri. Ca o picanterie, apropo de imaginile expediate, Larisa dă o explicație surprinzătoare, îmbrăcată într-o povestioară, atunci când face referire la un fapt divers: Cum a salvat un băiețel orașul de la bombardare...
,, În timp ce Bruxelles era asediat, un băieţel, foarte practic, a salvat oraşul de la bombardare, făcând pipi exact pe fitil"!
Referindu-se și la alte imagini, Larisa nu poate ocoli subiectul mâncare și băuturi tradiționale; în categoria delicii culinare, sunt amintite pralinele (care sunt specifice Belgiei) și manons (ciocolata belgiană de marcă).
Fără a face politică, ba din contră, acest capitol chiar nu o interesează la această oră, agorista noastră a abordat și tema fierbinte care arde... și îi exaltă pe mulți tineri: Parlamentul European. Câți nu s-ar bucura să vadă măcar, pe viu, cum arată Parlamentul European (clădirea, exterior-interior, sala și alte spații), darmite să-l viziteze, să ajungă la microfon și să discute cu un parlamentar...
,,Vizitarea Parlamentului European este o ocazie unică pentru cetățeni de a afla cum funcționează democrația parlamentară a UE și ce importanță au deciziile luate de Parlamentul European în viața lor de zi cu zi. Parlamentul le oferă vizitatorilor felurite posibilități de a se familiariza cu activitatea, istoria și funcționarea instituției și a Uniunii Europene. Parlamentul European primește numeroși vizitatori în mai multe locuri, centre pentru vizitatori și muzee", conchide Larisa Marc.
(OviDan)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:07 Ora standard a Europei de Est