Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bruxelles este o metropolă încărcată de viață, unde găsești un loc special și pentru tine!

Larisa Marc, studenta ,,Agora”, a fost în ,,capitala Europei”!

Bruxelles este o metropolă încărcată de viață, unde găsești un loc special și pentru tine!

Așa după cum am spus la lansarea semnalului, Larisa este studentă la Universitatea ,,Agora", și adăugăm: plină de mister, o artistă, la propriu și la figurat, a cărei sensibilitate aparte o simțim și o descifrăm cel mai ușor ascultând-o cântând, pasiunea și bucuria ei, ,,coarda sa sensibilă", care o caracterizează cel mai bine!

Dar nu ne-am propus să vorbim despre Larisa, ci să-i dăm dreptul la cuvânt și să vă prezentăm câteva imagini imortalizate de ea (din cele peste 50... cu care ne-a surprins plăcut) în vizita pe care a făcut-o la Bruxelles, la Parlamentul European, în 29 septembrie 2023, alături de alți tineri, frumoși ca și ea.  ,,Bruxelles este o metropolă încărcată de viaţă, unde poţi să observi diversitatea oamenilor, fără să te chinui. Pe scurt, este un loc unde mereu se întâmplă câte ceva interesant, unde găseşti un loc special și pentru tine, indiferent de cât de hipster eşti", spune Larisa, și ține să ne propună câteva obiective turistice și locuri pe care le poţi vizita într-o singură zi în ,,capitala Europei": Catedrala Saint-Michel, Atomium, Manneken Pis, Grand Place, Palatul Regal, Mont des Arts, Mini Europe, Notre Dame du Sablon...
Despre Grand Place, L.M. scrie: ,,Clădirile care o înconjoară au fost construite în stilul baroc, în secolul al XV-lea. Printre cele mai cunoscute obiective din piaţă se numără primăria şi muzeul oraşului. Dacă ai noroc, poţi participa la evenimentele care au loc aici"...
Pe celelalte obiective ni le lasă să le descoperim singuri. Ca o picanterie, apropo de imaginile expediate, Larisa dă o explicație surprinzătoare, îmbrăcată într-o povestioară, atunci când face referire la un fapt divers: Cum a salvat un băiețel orașul de la bombardare...
,, În timp ce Bruxelles era asediat, un băieţel, foarte practic, a salvat oraşul de la bombardare, făcând pipi exact pe fitil"!
Referindu-se și la alte imagini, Larisa nu poate ocoli subiectul mâncare și băuturi tradiționale; în categoria delicii culinare, sunt amintite pralinele (care sunt specifice Belgiei) și manons (ciocolata belgiană de marcă).
Fără a face politică, ba din contră, acest capitol chiar nu o interesează la această oră, agorista noastră a abordat și tema fierbinte care arde... și îi exaltă pe mulți tineri: Parlamentul European. Câți nu s-ar bucura să vadă măcar, pe viu, cum arată Parlamentul European (clădirea, exterior-interior, sala și alte spații), darmite să-l viziteze, să ajungă la microfon și să discute cu un parlamentar...
,,Vizitarea Parlamentului European este o ocazie unică pentru cetățeni de a afla cum funcționează democrația parlamentară a UE și ce importanță au deciziile luate de Parlamentul European în viața lor de zi cu zi. Parlamentul le oferă vizitatorilor felurite posibilități de a se familiariza cu activitatea, istoria și funcționarea instituției și a Uniunii Europene. Parlamentul European primește numeroși vizitatori în mai multe locuri, centre pentru vizitatori și muzee", conchide Larisa Marc.
(OviDan)

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 05:54:49 Ora de vară a Europei de Est