Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Regionala Nord-Vest a Organizației Femeilor Liberale s-a desfășurat, sâmbătă, la Oradea

Sâmbătă, 14 octombrie, Conferința Regională Nord-Vest

Regionala Nord-Vest a Organizației Femeilor Liberale s-a desfășurat, sâmbătă, la Oradea

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, pentru prima oară a avut loc, la Oradea, Regionala Nord-Vest a Organizației Femeilor Liberale, eveniment organizat în primul an de mandat în calitate de președinte al organizației bihorene, de către Arina Moș, senator de Bihor.

Invitații speciali ai evenimentului, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, Nicoleta Pauliuc, senator și președinte al organizației de femei la nivel național și Lucian Bode, secretar general PNL, au fost impresionați de locația desfășurării evenimentului și anume Sinagoga Neologă „Sion", reabilitată și redată circuitului public în scop multifuncțional, de către Primăria municipiului Oradea.
În sală au fost prezente aproximativ 350 de doamne din regiunea Nord-Vest a țării: Bihor, Maramureș, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Bistrița Năsăud.
În deschidere au luat cuvântul primarul municipiului Oradea, Florin Birta și senator Arina Moș, în calitate de gazde.
„Femeile au nevoie de un tratament egal în politică, tratament care să aibă la bază recunoașterea meritelor bazate pe principiul meritocrației, nu avem nevoie de discriminări pozitive deoarece asta ar însemna implicit că suntem mai slabe. Nu cerem un tratament preferențial doar pentru că suntem de genul feminin.
Haideți să identificăm fiecare dintre noi care este domeniul în care excelăm, să ne cunoaștem calitățile, punctele tari și punctele slabe pentru a reuși să aducem plusvaloare în echipă", a fost mesajul transmis de doamna senator Arina Moș, președintele Organizației Femeilor Liberale Bihor.
„PNL trebuie să promoveze politici publice pentru femei! Legile trebuie să fie adaptate la nevoile femeilor, iar ele sunt cele mai în măsură să facă asta! Registrul pentru agresorii sexuali, extinderea ordinului de protecție, telemunca pentru părinții cu copii sub 11 ani și protejarea copiilor de extremismul online sunt doar câteva exemple de legi bune pentru sănătatea și securitatea familiilor, a femeilor", a fost mesajul transmis la eveniment de către ministrul Justiției, doamna Alina Gorghiu.
Președintele OFL România, doamna senator Nicoleta Pauliuc, a declarat la deschiderea ședinței de lucru care a avut loc în a doua parte a zilei: „Ne-am întâlnit, astăzi, la Oradea, în ședința regională a OFL din Regiunea Nord-Vest pentru a stabili liniile directoare în perspectiva anului electoral 2024. În același timp, am vorbit despre campania OFL prin care vrem să protejăm copiii în mediul online".
Specialistul invitat pentru tema abordată „Provocările adolescenței de azi" a fost doamna dr. psiholog Corina Lupău, cea care a impresionat întreaga audiență cu realitățile prezentate și soluțiile propuse, menite să sprijine adolescentul de azi.
Președinta Organizației Femeilor Liberale Bihor, împreună cu echipa sa din Oradea și din județul Bihor, a avut totala susținere a președintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, a primarului municipiului Oradea, Florin Birta, a prefectului județului Bihor, Dumitru Țiplea, a vicepreședintelui Consiliului Județean, Mircea Mălan, a întregului Birou politic al PNL, precum și a tuturor primarilor liberali din județ.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:41:17 Ora standard a Europei de Est