Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor

La Oradea a avut loc

Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor

În perioada 27-29 aprilie 2007, a avut loc, la Oradea, Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor, la care au participat 160 de tineri din țară și străinătate (candidați, șefi de comitete, jurnaliști, observatori). Sesiunea a avut ca scop selectarea delegațiilor participante la sesiunile internaționale ale Parlamentului European al Tinerilor de la Dublin și Praga, și pentru forumurile internaționale care vor urma.
Sesiunea s-a desfășurat sub patronajul onorific la dnei Anca Boagiu, ex-ministrul Integrării Europene, dlui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, și al dlui Alexandru Kiss, președintele Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul financiar al unor sponsori locali.

În perioada 27-29 aprilie 2007, a avut loc, la Oradea, Sesiunea națională de selecție a Parlamentului European al Tinerilor,  la care au participat 160 de tineri din țară și străinătate (candidați, șefi de comitete, jurnaliști, observatori). Sesiunea a avut ca scop selectarea delegațiilor participante la sesiunile internaționale ale Parlamentului European al Tinerilor de la Dublin și Praga, și pentru forumurile internaționale care vor urma.
Sesiunea s-a desfășurat sub patronajul onorific la dnei Anca Boagiu, ex-ministrul Integrării Europene, dlui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, și al dlui Alexandru Kiss, președintele Consiliului Județean Bihor, cu sprijinul financiar al unor sponsori locali.
 
Candidații la selecție au fost repartizați în opt comitete politice, fiecare având altă temă europeană de dezbatut. Comitetul a lucrat on-line la realizarea rezoluțiilor pe sistemul Parlamentului European. 
În 27 aprilie, candidații au făcut cunoștință unii cu altii la centrul cultural Posticum, întâlnirea fiind urmată de team-building, și muncă în comitet pentru pregătirea adunării generale și a discuției libere care urma să aibă loc sâmbăta la Prefectura Bihor. Buna dispoziție a liderilor comitetelor și a organizatorilor, i-a făcut pe candidați să lase la o parte orice complexe, și să se integreze în grup.
Vineri, a avut loc “Romanian Village” (seara românescă de folclor), cadidații prezentându-și tradițiile populare și culinare din zona de proveniență (Bucovina, Moldova, Þara Hațegului, Þara Făgărașului, Crișana, Muntenia etc). 
Sâmbătă, a avut loc în sala mare a Prefecturii Bihor o discuție liberă între candidați și invitații manifestării: dl Zsolt Nagy, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, dl Claudiu Pop, deputat, dl Mișu Jean Manolescu, rectorul Universității AGORA, dl Szabo Odon, consilier județean, dna Corina Fonoage, director adjunct DSP Bihor, dl Marius Chipurici, director D.J.T. Bihor, dl Cristian Monenci, vicepreședintele Judecătoriei Oradea. Discuția a decurs decent, tinerii adresând întrebări relaționate temei lor de comitet.
Seara a fost urmată de Romanian Concert - concert de muzică clasică, susținut de candidații muzicieni la selecție în sala Filarmonicii de Stat Oradea. Soliștii au impresionat printr-o interpretare profesionistă, iar publicul le-a certificat valoarea prin aplauze îndelungi în picioare. Concertul s-a încheiat cu piesa  «Imagine»,  a lui John Lennon, considerată, într-un fel, de toți participanții, ca fiind imnul EYP-ului.
 
Adunarea generală a avut loc în sala mare a Primăriei Municipiului Oradea, duminică dimineața, 29 aprilie. Dl primar Petru Filip a deschis adunarea generală și a urmărit îndeaproape desfășurarea lucrărilor. Candidații au susținut după reguli stricte rezoluțiile în fața adunării, în limba engleză. După dezbatere, moțiunea de rezoluție a fost supusă aprobării. S-a votat pro și contra, iar alții s-au abținut.
După închiderea dezbaterilor, au urmat speech-urile de final ale organizatorilor: dna Crina Nicolaescu, președintele Parlamentului European al Tinerilor din România, dra Maria Manolescu, organizatorul-șef al evenimentului, dl Marco di Giusto (din Franța).
Cu greu, tinerii și-au luat rămas bun, cu lacrimi în ochi, promițând să rămână prieteni.
   
Deși cu toții speram să fim aleși, să ni se dea șansa să ne reprezentăm țara, și să ne putem implica în politica europeană, din 111, doar 23 au fost aleși. Și totuși, suntem multumiți știind că am dat tot ceea ce am putut din noi, că am putut participa la un asemenea eveniment de marcă, dar și atât de plăcut, multumiți că ne-am făcut prieteni în țară și peste hotare.
Parlamentul European al Tinerilor este mai mult decât o organizație, e un ideal, care nu poate fi definit, doar trăit. Noi, EYP-erii, numim acest sentiment “spiritul EYP”, care ne face nerăbdători să participăm și la următoarele evenimente ale European Youth Parliament.
 
 
                                                                                      Sebastian HOSU
                                                  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:33 Ora de vară a Europei de Est