Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am sărbătorit Ziua Orașului Oradea printr-o serie de manifestări festive

Joi, 12 Octombrie 2023,

Am sărbătorit Ziua Orașului Oradea printr-o serie de manifestări festive

Într-o zi frumoasă de toamnă, Oradea și-a îmbrăcat straiele de sărbătoare și și-a sărbătorit ziua printr-o serie de manifestări menite să amintească publicului despre momentele istorice care au condus la înfăptuirea și statornicia orașului nostru.

Astfel, după premierea elevilor cu rezultate excepționale la învățătură, în această dimineață, în Sala Traian Moșoiu, a avut loc ședința festivă a Consiliului Local Oradea, la care au participat primarul Florin Birta, viceprimarii Marcel Dragoș și Antonia Nica, secretarul general al municipiului Eugenia Borbei, consilierii locali, istorici, precum și alți invitați.
Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, când prin Declarația de la Oradea, românii ardeleni își afirmau autodeterminarea și, implicit, dreptul de a-și decide singuri soarta, pe pământurile natale. Prin publicarea sa, urmată de citirea în Parlamentul de la Budapesta, Declarația de la Oradea s-a constituit într-un act premergător important, ce a creat premisele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, și 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române, în Cel De-al Doilea Război Mondial.
În deschiderea ședinței festive, primarul Florin Birta a vorbit celor prezenți despre însemnătatea zilei și despre valorile care ne definesc.
„Nu putem despărți Ziua orașului nostru de contextul istoric mai larg, ce readuce în prim plan valorile autentice la care ne raportăm, ca societate. Actul de la 1918 nu era posibil fără un ingredient esențial: educația. Înșiruirea de evenimente fericite pentru neamul românesc, din 1918 - 1919, nu era posibilă fără educație. Școala Ardeleană a creat generații luminate și lideri capabili să schimbe destinele acestui neam.
Permiteți-mi să afirm că Oradea este azi într-un moment fericit al istoriei ei. Suntem într-o perioadă în care punem accentul pe dezvoltare, convinși fiind că doar așa putem asigura un viitor mai bun generațiilor următoare. Sunt convins că în marea majoritate a familiilor orădene, calitatea educației oferite copiilor și tinerilor reprezintă o preocupare continuă.
 La rândul nostru, noi, ca edili ai acestui oraș simțim o responsabilitate față de calitatea actului educativ din școli, chiar dacă, așa cum știm cu toții, educația pornește de acasă. Azi suntem cu atât mai obligați să continuăm ceea ce au reușit cei mai străluciți dintre înaintașii noștri, folosindu-ne de aceleași stindarde: educație, consecvență în acțiune și însușirea acelor valori autentice, curate, ce ne definesc și pe care le dorim transmise și mai departe, generațiilor următoare''.
Un exemplar original al Constituţiei de la 1923, expus la Oradea
 În cadrul ședinței festive a fost vernisată și expoziția „Centenarul Constituției României Mari 1923 - 2023", din colecţia Muzeului Național Cotroceni (MNC), ce poartă pe prima pagină semnăturile olografe ale membrilor guvernului liberal condus de Ion I. C. Brătianu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Miniştri, alături de semnăturile preşedinţilor Adunării Deputaţilor şi Senatului şi cele ale raportorilor celor două Corpuri Legiuitoare. Expoziția va putea fi vizitată în Sala Mare a Primăriei Oradea, aflată la etajul 1, până pe 25 octombrie.
„Vreau să mulțumesc Muzeului Național Cotroceni, d-nei Anamaria Ludascher, d-lui director adj. Sorin Mărgărit, precum și d-lui Grigore Morar și d-nei Angela Lupșea care au făcut posibil ca azi, la ședința solemnă a Consiliului Local, să avem expusă în fața noastră, Constituția din 1923, în original. E un eveniment important, un moment unic și lucrurile se leagă, pentru că după 1918-1919 când România a avut prima constituție, după primul Război Mondial, României i se alătură trei provincii: Basarabia, Bucovina și Transilvania'', a precizat edilul.
Ceremonial militar-religios și depuneri de coroane
 În continuarea programului dedicat Zilei Orașului, în Piața Unirii a avut loc un ceremonial militar-religios, care a cuprins un TE DEUM, urmat de mesajul primarului Florin Birta, adresat publicului, și de discursul directorului Muzeului Țării Crișurilor, istoricul Gabriel Moisa. Mai apoi, au fost depuse coroane și jerbe de flori la statuia Regelui Ferdinand. Manifestările au continuat cu activități similare și la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr" și la statuia acestuia de pe strada care-i poartă numele.
Programul zilei s-a încheiat în Piața Unirii, cu concertul susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina" din Cluj-Napoca, condusă de către cpt. Daniel Florin Munteanu și cu spectacolul „Cântec, joc și voie bună", oferit de Ansamblul Folcloric Bihorul, coordonat de Ioan Silaghi. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:09 Ora de vară a Europei de Est