Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Luciana Dehelean vrea să facă „presă despre viață”

Studentă la Jurnalism,

Luciana Dehelean vrea să facă „presă despre viață”

Teoreticienii mass-media, aceia care își pun grave întrebări despre viitorul presei, ar trebui să stea de vorbă cu Anamaria Luciana Dehelean. Azi studentă a Universității din Oradea, la Științele Comunicării (Jurnalism), Luciana va absolvi facultatea la 51 de ani. În ciuda vârstei și a tuturor celor care vorbesc despre „criza mass-media" ea știe de pe acum care îi este locul în presă.

Luciana afirmă că secretul ei e autocunoașterea. A ajuns la vârsta și experiența necesare pentru a împlini „porunca" oracolului din Delfi: „Cunoaște-te pe tine însuți". Energia, spune studenta, vine odată cu descoperirea de sine, „la pachet" cu a-ți găsi calea. „Când știi încotro te îndrepți, nimic nu te poate opri", crede Luciana. Într-adevăr, ziua ei pare a avea mai mult de 24 de ore. Predă, învață, muncește, face sport și, de câte ori are ocazia, călătorește.
„Am fost un copil extrem de timid. La 18 ani, nu scoteam o vorbă și habar n-aveam ce să fac cu viața mea. Eram pur și simplu blocată", povestește, cu multă dezinvoltură, Luciana. „Îmi doream să mă dezvolt, să cresc, să ies din acel blocaj. Cred că atunci a apărut, undeva în adâncul ființei mele, ideea de a deveni jurnalist. A fost o idee nerostită, dar orice intenție prinde putere, în timp".
Luciana a lucrat în asigurări, a fost reprezentant de vânzări, dar nu-și găsea locul, calea. După câțiva ani, viața ei a luat-o pe un alt curs. „Mă tot întrebam care o fi pasiunea mea.". S-a apucat de masaj, la nivel profesional. „Eram fericită, era un schimb de energii acolo. Am început să vorbesc cu oamenii...". Așa, discutând cu „pacienții", orădeanca a devenit consilier spiritual. O vreme s-a ocupat de coaching și, după toate astea, a devenit Maestru Reiki și profesor de terapii alternative, masaj! „La un moment dat, am simțit că eram prea mult în zona asta a spiritualității. Aveam nevoie de o schimbare, de ceva care să mă ancoreze în realitate".
Înainte de a împlini 50 de ani, Luciana s-a înscris la Jurnalism. „Mi-am dorit, tot timpul, să mă învârt între oameni inteligenți", spune studenta, care mărturisește că îi plac foarte mult cursurile conferențiarului și scriitorului Florin Ardelean. Dar modelul ei este Oprah Winfrey. „Și ea e absolventă de jurnalism. Îmi place să descopăr ce se află în spatele lucrurilor. Jurnalismul m-a dezvoltat. Facultatea mi-a pus creierul în mișcare, înainte trăiam mult prin simțuri. Am început să lucrez și mai mult la mine însămi". Studenta e convinsă că va avea un cuvânt de spus în presă. „Simt că am ceva de dat", zice Luciana. „Cred că presa trebuie să se reinventeze, să spună povești. Cred că totul trebuie făcut altfel. E nevoie de un alt fel de comunicare, de la suflet la suflet. Trăim într-o eră a schimbării. Presa trebuie să țină pasul. Jurnalismul ar trebui să învețe lumea, oamenii, să se regăsească. Eu, dacă ar fi să-i iau interviu unui medic, nu l-aș întreba despre tratamente, ci despre viața lui, despre carieră, despre curajul de care ai nevoie pentru a face o operație dificilă... Vreau să fac jurnalism despre viață. Lumea are nevoie să învețe. Trăim în stereotipuri. Oamenii de azi au nevoie de modele, chiar mai mult decât înțeleg ei asta. Tinerii nu se regăsesc pe ei înșiși, apoi drogurile umplu acel gol sufletesc". În calitate de jurnalist, Luciana ar vrea să realizeze interviuri, să consemneze discuții sincere și, poate, să își facă un podcast.
Studenta Universității din Oradea, crede în ea. E convinsă că va izbuti și în presă. Până atunci merge la cursuri, aplică în practică și predă tehnici de masaj, face karate și face parte dintr-un grup de rugăciune, ba mai are și propriul ONG. „Încep dimineața și termin seara, cu plimbatul câinilor", spune Luciana, revenind la cuvintele care par a-i fi deviză de viață: „Când știi încotro te îndrepți, nimic nu te poate opri". (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:07 Ora de vară a Europei de Est