Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Facultatea de Litere a Universității din Oradea a sărbătorit aniversarea a șase decenii de activitate

Vineri, 6 octombrie,

Facultatea de Litere a Universității din Oradea a sărbătorit aniversarea a șase decenii de activitate

Profesori și studenți, de ieri și de azi, ai Literelor orădene, reprezentanți ai altor facultăți ale Universității din Oradea, parteneri din mediul cultural și economic, scriitori, toți s-au întâlnit vineri, 6 octombrie 2023, la aniversarea a 60 de ani de activitate a Facultății de Litere.

La evenimentul festiv, desfășurat în Aula Magna, au fost prezenți: rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, președintele Senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Aurel Căuș, viceprimarul municipiului Oradea, Antonia Nica și conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere.
Vorbind despre evenimentul căruia i-a fost gazdă, conf. univ. dr. Veronica Buciuman a spus că aniversarea a 60 de ani de învățământ filologic la Universitatea din Oradea este „un eveniment îmbrăcat cu semnificații prețioase, atât pentru facultatea noastră, cât și pentru universitate".
Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a evocat anii de început ai învățământului universitar modern la Oradea, amintind că, acum 60 de ani, a fost nevoie doar de câteva luni pentru a se pune la punct întreaga infrastructură a noului Institut Pedagogic. Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău le-a reamintit celor prezenți despre „datoria sfântă de a duce mai departe ceea ce au lăsat, în urma lor, frumos înaintașii: studiile de licență, master și doctorat" la Facultatea de Filologie. „Vă doresc tuturor un viitor cu multe realizări! La mulți ani Facultății de Litere! La mulți ani, universitatea noastră dragă!", a încheiat rectorul Universității din Oradea.
Președintele senatului universitar, conf. univ. dr. Aurel Căuș, matematician ca formare profesională, a demonstrat că domeniul literelor e de neconceput fără cel al matematicii. „Matematica e în toate cele filologice, în poezie și în piese de teatru", a subliniat conf. univ. dr. Aurel Căuș.
Discursul viceprimarului Oradiei a fost un recurs la clasici și o invitație la studiu. Antonia Nica l-a citat pe Einstein, care spunea că „singurul loc pe care trebuie să-l cunoști cu precizie este unde se află biblioteca". Reprezentantul administrației locale le-a urat cadrelor universitare și studenților „putere și înțelepciune, pentru a genera: plenitudine, siguranță și precizie".
La rândul ei, conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere, cândva fostă studentă a facultății pe care o conduce azi, a vorbit despre emoțiile primei zile de muncă la Universitatea din Oradea, când și-a ocupat locul în același birou în care lucrau foștii ei profesori. „Absolvenții noștri s-au impus prin scris, talent, cultură și spirit antreprenorial", a afirmat doamna decan, făcând o trecere în revistă a evoluției acesteia, a profesorilor și studenților ei remarcabili.
Cu prilejul împlinirii a 60 de ani de învățământ filologic superior la Oradea, Facultatea de Litere a Universității din Oradea a realizat un număr limitat de plachete omagiale. Acestea au fost dăruite, împreună cu un album aniversar, reprezentanților conducerii universității, celor ai autorităților și instituțiilor locale partenere și, desigur, foștilor decani. Primul dintre aceștia, prof. univ. dr. Paul Magheru, a fost, pentru nu mai puțin de 57 de ani, în slujba Literelor orădene, el fiind cel care a reînființat această facultate, în anul 1990. „Eu m-am mândrit întotdeauna cu Universitatea din Oradea", a spus profesorul pensionar.
Opt ani de zile decan al Facultății de Litere, prof. univ. dr. Teodor Mateoc a spus: „Mă bucur să văd că facultatea prosperă, pentru că este nevoie de un corp umanist în Universitatea din Oradea".
Decan al Literelor în anii de pandemie, prof. univ. dr. Florin Cioban și-a comparat colegii cu Dionisie Areopagitul, sfântul care, în operele sale, a clasificat oștile îngerești. „Tot așa, noi profesorii de la Litere avem șansa și îndrăzneala de a face ierarhii îngerești; care sunt îngeri și care sunt arhangheli printre studenți".
„Întâlnirea generațiilor" filologilor orădeni, desfășurată printre cărți și reviste, în holul aulei, a fost, pentru toți cei prezenți, un bun prilej de a face planuri de viitor, de a depăna amintiri, a schimba idei ori a creiona proiecte. (B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:34:57 Ora standard a Europei de Est